Error 1016 przy probie pobrania listy postaci


#1

Witam,
Przy logowaniu dostaje 3x ok ale zaraz po pobieraniu listy postaci gra mysli dobra chwile po czym rzuca bledem 1016.
Do poludnia wszystko dzialalo.

Niestety moj ISP blokuje WinMTR wiec daje tracert:
tracert 185.60.112.157

Tracing route to 185.60.112.157 over a maximum of 30 hops

tracert -d 185.60.112.157

Tracing route to 185.60.112.157 over a maximum of 30 hops

1 <1 ms <1 ms <1 ms 192.168.0.1
2 <1 ms <1 ms 1 ms 192.168.10.1
3 30 ms 37 ms 41 ms 185.73.88.65
4 26 ms 58 ms 46 ms 185.73.89.61
5 47 ms 32 ms 42 ms 193.242.168.233
6 44 ms 64 ms 47 ms 185.73.89.110
7 50 ms 39 ms 57 ms 185.73.89.113
8 50 ms 71 ms 42 ms 185.73.89.101
9 78 ms 54 ms 47 ms 193.242.168.101
10 57 ms 46 ms 54 ms 87.245.248.68
11 65 ms 58 ms 78 ms 87.245.232.233
12 85 ms 61 ms 62 ms 80.81.195.26
13 78 ms 70 ms 60 ms 137.221.80.33
14 86 ms 95 ms 86 ms 137.221.65.29
15 62 ms 117 ms 56 ms 137.221.78.67
16 67 ms 102 ms 100 ms 185.60.112.157

Sprawdzilem tez w Wiresharku i jest TCP handshake ale po GET leci 302 Found czyli tak jakby probowal przekierowac ale mu sie nie udalo bo konczy polaczenie tyle ze nie zadnym resetem czy dropem a po prostu FIN.
Dziwi mnie nieco ilosc hopow skoro serwer z tego co widze jest w Holandii.


#2

Witaj.
Spróbuj wykonać test WinMTR. Wynik wklej tutaj.


#3

Prosze,

|------------------------------------------------------------------------------------------|

| WinMTR statistics |

| Host - % | Sent | Recv | Best | Avrg | Wrst | Last |

|------------------------------------------------|------|------|------|------|------|------|

| 192.168.0.1 - 0 | 62 | 62 | 0 | 0 | 8 | 0 |

| 192.168.10.1 - 0 | 62 | 62 | 0 | 0 | 6 | 0 |

| 185.73.88.65 - 0 | 62 | 62 | 18 | 30 | 67 | 21 |

| 185.73.89.61 - 0 | 62 | 62 | 21 | 32 | 65 | 22 |

| 193.242.168.233 - 0 | 62 | 62 | 20 | 31 | 71 | 20 |

| 185.73.89.110 - 0 | 62 | 62 | 29 | 44 | 107 | 32 |

| 185.73.89.113 - 0 | 62 | 62 | 31 | 45 | 131 | 31 |

| 185.73.89.101 - 0 | 62 | 62 | 38 | 54 | 147 | 44 |

| 193.242.168.101 - 0 | 62 | 62 | 38 | 50 | 100 | 43 |

| 87.245.248.68 - 0 | 62 | 62 | 37 | 48 | 72 | 39 |

| 87.245.232.233 - 0 | 62 | 62 | 49 | 61 | 130 | 57 |

| 80.81.195.26 - 0 | 62 | 62 | 50 | 63 | 122 | 82 |

| 137.221.80.33 - 0 | 62 | 62 | 54 | 68 | 147 | 55 |

| 137.221.65.29 - 0 | 62 | 62 | 55 | 74 | 175 | 56 |

| 137.221.78.69 - 0 | 62 | 62 | 55 | 72 | 127 | 55 |

| 137.221.66.47 - 2 | 58 | 57 | 54 | 65 | 91 | 55 |

| 185.60.112.157 - 0 | 62 | 62 | 55 | 67 | 132 | 55 |

|________________________________________________|______|______|______|______|______|______|

WinMTR v0.92 GPL V2 by Appnor MSP - Fully Managed Hosting & Cloud Provider


#4

Witaj n0rek!

Wyniki testu są w porządku. Sprawdź proszę poniższe rozwiązanie, które często pomaga przy błędzie 1016.
Idź do aplikacji Blizzard.

  1. Kliknij Opcje pod logo Diablo III.
  2. Kliknij Ustawienia gry.
  3. Pod Diablo III powinna pojawić się opcja korzystania z 32-bitowego klienta gry.
  4. Polecam również zresetować opcje w grze na tej samej stronie.
  5. Kliknij Gotowe.

Uruchom grę!

Jeśli masz aktywne programy typu VPN albo proxy - także je zdezaktywuj. Możesz także sprawdzić ustawienia proxy według tego poradnika : https://eu.battle.net/support/pl/article/23664