Zapoznajcie się ze zmianami w systemie klasyfikacji trybu Ustawka, które wejdą do gry wraz z aktualizacją 18.4.
Równie dobrze można wprowadzić nowy tryb klasyfikacji w LOTTO
Ustawka to jedena wielka loteria gdzie byle debil może wygrać pod 3 warunkami:
- trafi na któregoś z najmocniejszych bohaterów.
- co rundę będzie trafiał stwory pasujące do bohatera, którego wybrał.
- Możliwie szybko zrobi złote wersje najlepszych stworów.
Zero skilla!!! (skill potrzebny do wygrania przy powyższych 3 warunkach posiada każdy debil z IQ większym od 60)…
To samo tyczy się rankingu, gra zależy już tylko od rozdania, nic więcej nie ma wpływu na rozgrywkę…tak czy inaczej nadal to ściek kanalizacyjny.
Jakiś czas temu grałem ustawkę w top 200, a prawie 100:P
Zdecydowanie się nie zgadzam.
Bardzo wiele czasu poświeciłem na ustawkę i powiem wam, że dużo osób myśli, że to loteria, a to zdecydowanie nie jest prawdą.
Wykonuję się ok 10 tur, momentami kilkanaście.
Decyzji jest sporo. Wiadomo, że szczęście w rollach i bohater pomaga, ale jak ktoś będzie grał słabo (wydaję mu się, że gra super), to i tak przegra z lepszymi graczami, co mają słabszego bohatera, słabsze rolki.
Zauważyłem, że sporo hejtu jest na Hs, a 0 komplementów.
Przeważnie wszyscy by chcieli dostać darmowe paczki, wszystko za darmo, a jak coś jest, że trzeba płacić, to hejt.
Ogólnie brak słów.
Ustawka mi się bardzo podoba, ale chwilowo wróciłem do laddera, bo generalnie wiele formatów w tej grze daję mi przyjemność.
!? xD?
Wymagane jest co najmniej 14 znaków
LoL skill w ustawce jest podobny do skilla w LOTTO
Nawet punktacja jest losowa przed chwilą zagrałem 2 ustawki i za 1 miejsce dostałem 299 punktów a w następnej grze za 3 miejsce dostałem 300 punktów…
Gry oparte na losowości nie polegają na wygraniu jednej gry, tylko na wygraniu największej ilości gier na dużym przedziale czasu. Szczęście pomaga wygrać raz na jakiś czas. W trakcie rozegrania 100 gier lepszy gracz osiągnie znacznie lepsze wyniki niż ktoś kto liczy wyłącznie na farta.
LOL Odpowiedż nie na temat od funbiya bugzarda …
W tym ścieku kanalizacyjnym, który niby jest grą w której trzeba myśleć i jest zachowany balans, i brak losowości , liczy się tylko rozdanie masz dobre a przeciwnik złe, wygrałeś…taka prawda, a myślenie skłania się tylko żeby rzucać karty podświetlone które są na ręce.
Nikt nie chce darmowych paczek czy też ogółem darmowych rzeczy ale raczej czegoś co tą grę urozmaici, aktualnie mamy tylko 5 tryby (ustawka, przygody, zwykła walka, arena oraz karczemna bójka) a 5 to wcale nie jest tak dużo przy takiej grze jak Hearthstone. Ludzie raczej oczekują od twórców gry takich rzeczy jak:
- dodanie możliwości grania wcześniejszych bójek (coś na kształt archiwum bójek) po prostu by pograć ze znajomymi bądź odprężyć się przy swojej ulubionej bójce
- Ulepszenia trybu Areny który od jakiegoś czasu jest rzadziej grywany i nie chodzi tu o dodanie raz na rok areny dwuklasowej, ale o coś co da motywację do gry na Arenie (patrząc że gry w większości są po prostu długie i wiele zależy od kart jakie mamy, a nagrody nie są takie wow jak za poświęcony czas gry)
- Osobiście chciałbym żeby bliz zrezygnował z karnetu karczmiarza, ponieważ zamienili tryb ustawki w tryb p2w, gdzie ktoś kto zapłacił 2500 tysięcy złota ( to około 41 dni wykonywania questów za 60 golda) bądź wyda 20 euro zyska szybszy dostęp do nowych bohaterów oraz wybór 1 z 4 postaci na początku gry, przez co ma większy % szans na zdobycie dobrego bohatera który może dać mu wygraną ( patrz ragnaros itp). Osobiście byłbym za tym żeby bliz powrócił do odblokowywania bonusów w ustawce za pomocą otwierania pakietów z danego dodatku, ponieważ dalej ten kto będzie chciał mieć ustawkę szybciej kupi pakiety a ten kto nie będzie chciał płacić prawdziwych pieniędzy będzie zbierał na pakiety za 100 golda aż w końcu odblokuje wszystkie bonusy w ustwce
- Dodanie możliwości ,Sprawdzenia tali" czyli możliwość zagrania jakaś top talią, badź fun talią i zobaczyć czy fajnie nam się nią gra i czy mamy przyjemność z gry grając tą talią ( wiem że to raczej nie zostanie wprowadzone nigdy ale po prostu to byłoby ciekawe i nowatorskie rozwiązanie którego nie posiada chyba żadna gra karciana)
Według mnie bliz powinien pójść w takie zmiany, i raczej gracze nie chcą tylko pakietów ale czegoś co doda świeżości do tej gry i przyciągnie zarówno nowych graczy oraz zainteresuje starych wyjadaczy
Awikun, wiesz jak wyglądałaby moja odpowiedź na Twoje wpisy gdybym drastycznie zniżył swój poziom wypowiedzi? O tak:
“Lol, odpowiedź nie na temat od hejtera…”
Chociaż nie wiem czy nie przesadziłem z poziomem zachowując zasady interpunkcji.
Jeśli tworzysz offtop, nie dziw się że dostajesz odpowiedź na offtopowy temat. Jeśli piszesz na forum dyskusyjnym, nie dziw się że inni ludzie próbują podejmować dialog. Jeśli piszesz ad-personam, nie dziw się że inni zaczynają tak odnosić się do Ciebie. Jeśli zamiast tego wszystkiego wolałbyś miejsce poświęcone jednej ideologii gdzie tylko Ty masz coś do powiedzenia, to zamiast siedzieć tutaj załóż sobie bloga lub fun club. Póki co odnoszę wrażenie że nie rozumiesz do czego służy forum.
Przypuszczam że wszyscy chcemy aby forum stało się lepszym miejscem, ale żeby tego dokonać jego użytkownicy muszą starać zachować się jakiś poziom. Można też pójść w drugą stronę: zatrudnić arbitera który będzie usuwał wszystkie offtopowe wpisy, ale obawiam że się wtedy zniknęłaby połowa Twoich wpisów i w tym wszystkie moje wpisy w których odpowiadałem na Twoje wpisy.
Mógłbyś wziąć przykład z Ozyrysa - on jako jeden z nielicznych wykazuje się elementem twórczym, identyfikuje problemy i proponuje rozwiązania. Natomiast Twoja aktywność sprowadza się głównie do obrażania innych osób i narzekania na rzeczy które nie do końca rozumiesz, a przecież rozwiązywanie problemów których się nie rozumie to jak drukowanie pieniędzy - zastępowanie jednego problemu innym.
Podałeś ZERO logicznych argumentów…
W innym wątku podałem konkretny przykład absurdalnie losowego systemu punktacji w ustawce: za 1-wsze miejsce dostałem 299 punktów rankingowych, w następnej grze za 3-cie miejsce dostałem 300 punktów, ale ty z pewnością znajdziesz jakieś “logiczne” wytłumaczenie tej sytuacji…
To że osoba “X” rzuca karty w losowy sposób, wcale nie musi oznaczać że osoba “Y” zrobi to samo… Osoba “Y” będzie szukać sposobu na poprawienie swojej decklisty pod względem aktualnej mety, “Y” będzie szukać błędów po swojej stronie, aby następnym razem zagrać zdecydowanie lepiej, “Y” będzie się stopniowo rozwijać… W tym czasie “X” będzie płakać na forum, jak to gra pluje mu w twarz, nie robiąc kompletnie nic, aby zmienić obecną sytuację…
Co nam to mówi?
“X” to leniwy kretyn, który będzie stał w miejscu, bo “GRA JEST NIESPRAWIEDLIWA!”…
W tym czasie “Y” uwolni potencjał, i będzie się rozwijać…
Życie jest ciężkie!
Punkty w ustawce określają jego siłę. Każda roztropnie myśląca osoba wie że tworząc system określający siłę gracza warto jest uwzględniać więcej czynników niż tylko zajęte miejsce w grze. W niektórych grach zajęcie trzeciego miejsca może być trudniejsze niż zajęcie pierwszego miejsca w innej partii i dlatego system powinien się odpowiednio dostosowywać.
Jednym z przykładowych modyfikatorów jest uwzględnienie siły przeciwników. Jeśli system uważa że przeciwnicy byli od Ciebie znacznie lepsi, to za sukces przyzna Ci znacznie więcej punktów (bo pokonanie kogoś lepszego to niesamowity wyczyn), a za przegraną odejmie mniej punktów (głupio byłoby kogoś mocno za to karać). Porównałbym to do boksu zawodowego boksera z dwunastolatkiem - jeśli bokser wygra, to mimo wygranej nikt nie będzie tą wygraną zachwycony, ale jeśli wygra dwunastolatkiem, to wszyscy będą pod wrażeniem. Podobnie mogło być w twoim przypadku, gdzie 3-cie miejsce przeciwko dobrym graczom mogło być równie imponujące co pierwsze miejsce przeciwko słabym graczom.
Inny przykład modyfikatora: różnica między jawną punktacją gracza a ukrytą punktacją gracza. Jawna punktacja gracza jest co jakiś czas resetowana, ale reset ten nie ma wpływu na ukrytą punktację. Powód jest prosty: nikt nie chce aby tuż po resecie nowicjusze nagli byli stawiani naprzeciwko czołowych graczy. Ale co dzieje się z jawną punktacją w trakcie gier? Stara się ona doganiać niejawną punktację - no bo przecież głupio by było, gdyby czołowy gracz grając z czołowymi graczami ciągle był w tym samym miejscu co nowicjusze tylko dlatego że obaj mieliby przeciętne wyniki (ale co innego mieć przeciętne wyniki przeciwko czołowym graczom, a co innego przeciwko nowicjuszom). Po upływie 30-60 gier twoje jawna punktacja powinna być zbliżona do niejawnej punktacji, ale do tego momentu tempo zdobywania punktów może znacznie się różnić od standardowego. A po co są resety? Ano po to żeby gracze mieli powód by wracać do gry.
Inny przykład modyfikatora: premia progresji do momentu osiągnięcia 6500 punktów. Im niżej jesteś, tym większa jest premia progresji, lub też inaczej ujmując: osoby znajdujące się nisko dostają ekstra punkty za nic. Po co to? A po to żeby nawet słabi gracze mogli przez pewien czas wzbijać się mimo osiągania kompletnie przeciętnych wyników. Ten bonus jest tylko dla nowicjuszy - powyżej 6500 punktów tego bonusu już nie ma i każdy jest traktowany podobnie.
Inny przykład modyfikatora: zwiększony rozrzut punktacji dla pierwszych gier. O co chodzi? Otóż gdy ktoś nowy zaczyna grać w ustawkę, system nie ma pojęcia gdzie taką osobę umieścić na drabince. Jeśli poziom takiej osoby znacznie różni się od poziomu przewidywanego dla nowego gracza, to taka osoba na normalnych zasadach musiałaby rozegrać wiele gier aby dostać się na zasłużone miejsce. Dlatego właśnie w trakcie pierwszych gier wzrosty i spadki punktów są znacznie mocniejsze - dzięki temu nowy słaby gracz szybko spadnie w dół, a nowy dobry gracz szybko wzbije się w górę.
To są przykłady ważniejszych modyfikatorów punktacji w ustawce. Oczywiście zajęte miejsce także jest bardzo ważnym modyfikatorem, ale branie pod uwagę wyłącznie zajętego miejsca mogłoby stworzyć więcej problemów niż korzyści.
Kolejny przykła odpowiedzi nie na temat…
Napisałbym więcej, ale dostałbym tylko bana …
Ja jak widzę ów zielonego to tylko scrolluje dalej