Ciągłe Problemy Trybu Najemnicy

Hej wszystkim!

Na początek powiem, że nie jestem graczem standardowego trybu hearthstone, jakim jest constructed. Swoją uwagę poświęciłem całkowicie trybowi najemnicy i tak naprawdę mimo ogólnym przeświadczeniom większości odpowiada mi ten tryb.
Niemniej negatywne aspekty tego trybu, które odczuwałem już w dniu premiery, dalej są odczuwalne po prawie pełnym roku od premiery. Nie wiem, na ile temat był poruszany, ale postaram się poruszyć wszystkie wątki, które do teraz mi nie odpowiadają.

1. Nadmierna ilość animacji

Z tego co pamiętam na pokazach przedpremierowych, streamach itp Najemnicy miały charakteryzować się dużym grindem i diametralnym zwiększeniem prędkości rozgrywki w porównaniu do wspomnianego wcześniej standardowego Hearthstone. Zasadniczo tak jest, ale poprzez nadmierną ilość animacji, poczucie dynamiki znacznie spada. Żeby nie być gołosłownym. Powiedzmy, że chcę ruszować jednego bossa, bo potrzebuję monet na Malfuriona. W każdej walce każda karta, ma swoją animację wejścia. No spoko. Ale po co dodatkowa animacja, wejścia pozostałych kart do talii. Potem(jeśli ktoś posiada), dialogi diamentowych kart, po porażce/zwycięstwie również. I tak co grę. W końcu pokonujemy bossa głównego. Cała ścieżka naszych zwycięstw musi przejechać od dołu do góry i na koniec musi się załadować skrzynia z monetami, których nie da się przeklikać spacją.

1. Zadania postaci

Do tej pory nie ogarniam, dlaczego żeby wybrać zadanie postaci pod którą robię sobie build, muszę najpierw losowo znaleźć podczas jakiegoś rusha, “Tajemniczego Nieznajomego”, który łaskawie obdarzy mnie możliwością wyboru zadania dla którejś z postaci dla której zrobiłem sobie talię. Dlaczego przy ognisku nie mam opcji, żeby na jutro zaprosić konkretne postacie? Co więcej powiedzmy, że ognisko mam pełne postaci, spotykam tajemniczego nieznajomego podczas rusha, jest postać, pod którą chciałbym robić zadania, dlaczego gra nie zapyta się mnie którą postać chciałbym zamienić na nową, tylko dostaję informację, że ognisko jest pełne i dostaję same monety?

1. Portrety postaci

Dlaczego nie mogę odczarować portretów postaci za monety? Ogólnie sprawa samych portretów jest dla mnie dość kontrowersyjna. W podstawowym trybie hs, karta ma tylko 2-3 wariacje, podstawowa, złota i okazjonalnie diamentowa. Z tą różnicą, że w standardzie wszystkie ta karty możesz odczarować za pył. Tutaj tej opcji nie ma. A wolałbym już monety do postaci którą nie gram niż dodatkowy portret dla niej.

1. Zadania dzienne

Spora ilość zadań dziennych nie jest zoptymalizowana pod tryb Najemnicy. Powiedzmy, że masz zadanie wygraj 3 razy jako paladyn. Nie ma opcji zrobienia tego, w granym przeze mnie trybie. Z pewnością pojawią się głosy, że mogę sobie na szybko sklecić jakąś talię paladayna i w końcu wygram coś wygram i może ogólnie przekonam się do standardu, ale tą logikę można również wykorzystać do Najmeników.

1. Przepustka najemników

Gdy piszę ten post do gry wchodzi nowa przepustka “battlegrounds”. Gdzie takowa dla najemników, kiedy najemnicy jest trybem nowszym.

1. Subiektywne Odczucia

Mam wrażenie, że w dniu premiery Blizzard był mega “nahajpowany” na ten tryb ale z czasem, Najemnicy stały się zabawką odrzuconą w kąt, bo niewiele osób chciało się nią bawić. Czy to zima czy lato, nasze obozowisko wygląda zawsze tak samo. W paczach pojawiają się informacje o zmianach w najmenikach ale wyglądają na takie zrobione od niechcenia, żeby nie można było zarzucić, że nic z tym nie robią.

Nie wiem, czy jest jeszcze ktoś kto lubi pograć w najemników, jeśli tak, to zapraszam do dyskusji, ewentualnie zapraszam do znajomych, bo niewiele osób lubi pogadać o tym trybie.

Pozdrawiam,

Tak się składam, że tak że ten tryb jest moim ulubiony trybem.
w moim przypadku czekam na system wymiany z nadmiarem monet by przekazać komuś innemu.
Jestem tak blisko by stworzyć Valeere ale jak na złość nie ma monet stan 491 na 500
Mnie wkurza to ,że gdy są eventy na najemnika to nie ma Toki czy to takie ciężkie.
Mi nie przeszkadzają te animacje dają jakby uroku.
Nie wiem czy Blizzard naprawił tego błędu gdzie dostaliśmy 4 skórki za friko ale one były bez głosu polskiego.
W mojej kolekcji tylko dwóch najemników zakończyło serie zadań jest to Mętnooki i Tyrande.
Nie dostałem żadnego zadania dla

1. Baina
  2. Branna
    3.Elizy
    4.Kozakus
    5.Vash
    6.Athisa
    Najemnicy to nadal mój ulubiony tryb.
    Tajemniczy nieznajomy został już dawno usunięty
    Ale im więcej najemników tym 99.9 ,że dostaniesz monety dla wymaksowanych.
    Mi brakuje czegoś coś w rodzaju rekrutacji pokonanego boss np. masz zlecenie by zabić np. Ragnarosa to jako prezent Ragnaros jest już z zrekrutowany do kolekcji.

Tajemniczy nieznajomy został już dawno usunięty
No chyba nie bo wczoraj grałem i dostałem taski do Anduina. Wydaje mi się, że robiłem wtedy niskopoziomowy rush żeby szybko zaliczyć bounties dla Yulona. Porobię zaraz trochę rushy i jak mi wpadnie to dam screena żeby potwierdzić w razie czego.

Gdy grałem to Tajemniczy Nieznajomy ani razu nie wyskoczył.
Zwykle to jest pyrobomba albo teleport do bossa.

Odnośnie punktu nr 2:
Jeśli spotkasz “Tajemniczego Nieznajomego”, a Twoje ognisko jest pełne, to zanim klikniesz w Nieznajomego, usuń zadanie dla jednej postaci z ogniska. Będziesz miał wtedy wolny slot i TN zaproponuje Ci nowe zadanie. Jeśli postać dla której chcesz wykonać zadanie jest w Twojej drużynie, TN niemal na pewno pokaże Ci jej zadanie jako jedną z opcji wyboru.

Obozowiska zawsze można ulepszyć za golda

Jasne, oczywiście, że da się to zrobić ale z punktu widzenia programisty takie rozwiązanie powinno być już wcześniej zaimplementowane, żeby zmniejszyć ilość kliknięć i zwiększyć przyjazność interfejsu.

No bo czy problemem jest zaimplementowanie takiego rozwiązania? Nie. Czy wdrożenie tego rozwiązania, zwiększa koszty po stronie użytkownika końcowego? Nie. Czy optymalizuje natężenie ruchu myszką? Jak najbardziej.

Przy okazji odnośnie User Experience, można również wspomnieć o wyborze przygody. Wchodzisz w alterac valley i sprawdzasz który boss daje jakie monety, ogarniasz, że żaden nie ma tych monet których potrzebujesz. Klikasz wstecz i powinno Cię wrócić ponownie do wyboru z listy przygód. Wywala Cię niestety do obozu. I tak w kółko.

Macie może problemy z niedziałającymi przedmiotami w trybie Najemnicy?

Zauważyłem, że efektu nie przynoszą przedmioty na Wieszczu Morglu oraz Starym Mętnookim.

Najemnicy nie przynoszą zysku, więc znając blizzarda zostali oddani w ręce jakichś stażystów czy praktykantów którzy dopiero sue uczą. Na waszym miejscu przyzwyczaiłbym się do błędów albo po prostu przestał grać w ten tryb

Mi się udało pohandlować przy ognisku tylko na samym początku.
Albo mam jakiegoś buga albo nie ogarniam tego.
Czy ktoś wie gdzie mogę dokładnie sprawdzić ilość monet jaką posiadam na handel ?

Po wejściu do okna “campfire” ilość monet pokazana jest w prawym dolnym rogu obok przycisku otwierającego “opcje”.
Naciskając na mały zielony znak + możesz wymienić monety z wymaksowanych najemników na te do handlowania i tam pokazana jest ilość tych monet.

Dzięki, znalazłem :slight_smile: