Piękny ten nowy skin do druida i kapłana

szkoda że nie dostaną ode mnie ani grosza za niego obrzydza mnie wręcz dodawanie mechanik hazard do hsa tylko mnie to boli?

1 polubienie

A jakie są to mechaniki? Bo same mikropłatności nie są mechanikami hazardowymi.

chyba dawno hsa nie odpalałeś.
www kropka hearthpwn kropka com/news/11928-darkmoon-treasures-simulator-mythic-empress

1 polubienie

Odpalam codziennie. Linku nie da się otworzyć, ale po nazwie widzę, że chodzi o wydarzenia festynu lunomroku ~ loteria to nie hazard.

Polskie prawo jest bardzo surowe jeśli chodzi o gry hazardowe. Nawet loteria fantowa, w której pula nagród wynosi 500 złotych jest grą hazardową regulowaną Ustawą o grach hazardowych** i trzeba ją zorganizować zgodnie z wymogami.

Czyli jednak loteria to hazard. Mikropłatność byłaby wtedy gdybyś mógł kupić portret, peta czy co tam jest za $$. Jak myślisz dlaczego możesz kupić tam los tylko za kamienie? Bo jest to “luka prawna” obejście i nie kupujesz losu za $$.

Tylko, że tutaj znasz pulę nagród i masz pewność, czy przy jednym losowaniu dostaniesz przynajmniej jedną z nich.

zgadza się ale dalej jest to mechanika hazardowa, bo masz losowanie. Nie kupisz konkretnej rzeczy za $

1 polubienie

To już zależy, jaką przyjąć definicję, bo najbardziej powszechna mówi, że hazard dotyczy gry o pieniądze. Nie uważam koła fortuny z wydarzenia za jeden z przykładów, ale rozumiem, że możesz mieć inne zdanie.

Ale Twoje zdanie nie ma żadnego znaczenia. Masz definicję w ustawie hazardowej:
Art. 1 ust 2: “grami hazardowymi są gry losowe”
Art. 2 ust. 1 pkt 9: “grami losowymi są loterie fantowe, w których uczestniczy się przez nabycie losu lub innego udziału w grze, a podmiot oferuje wyłącznie wygrane rzeczowe” - w tym przypadku cyfrowe.

Tutaj ja muszę się przyczepić.

Art. 2 ust. 1 pkt 9: “grami losowymi są loterie fantowe, w których uczestniczy się przez nabycie losu lub innego udziału w grze, a podmiot oferuje wyłącznie wygrane rzeczowe” - w tym przypadku cyfrowe.

Nadinterpretujesz. Jest napisane, że wyłącznie wygrane rzeczowe. Koniec. Dopiska jest tylko Twoim domysłem.

1 polubienie

Kolejny, który mówi jak mu się wydaje, że jest.
Wyrok sądu najwyższego: "wygraną rzeczową w rozumieniu ustawy hazardowej jest nie tylko uzyskanie własności rzeczy, lecz również nabycie uprawnienia do korzystania z rzeczy "
Kolejny wyrok SN: “pojęcie wygranej rzeczowej nie może sprowadzać się do wygrania rzeczy, lecz obejmować nim trzeba uzyskanie uprawnienia do korzystania z rzeczy w sposób określony umową gry.”
Przypominam także, że wszystkie karty i skórki są własnością blizzarda, oni Tobie je tylko udostępniają.

Rozchodzi się o interpretację, która również polega na tym, jak ktoś ją rozumie, czyli jakie ma zdanie na jej temat. Jeśli już tak trzymacie się litery prawa, to kolega wyżej sam przyznał, że to, co zrobił blizzard nie jest hazardem, bo losy kupuje się za wirtualną walutę, która nie jest prawnym środkiem płatniczym w Polsce. I też teraz mógłbym powiedzieć, że wasze zdanie nie ma żadnego znaczenia, z tym że a) nie byłoby to zbyt miłe b) po co wtedy dyskutować na temat interpretacji c) po co w ogóle rozmawiać z kimkolwiek z takim podejściem

1 polubienie

Podałem Ci definicję wynikająca wprost z ustawy. Co Ty chcesz tutaj interpretować niby?

Nigdzie nie pisałem, że blizzard robi coś nielegalnego. Wytknąłem Tobie tylko, że TWOJE wyobrażenie czym jest hazard nie ma żadnego związku z definicją prawną.

Ja nigdzie nie wyrażam swojego zdania czym jest hazard. Po prostu przytoczyłem definicję z ustawy, plus później wskazałem fragmenty wyroków Sądu Najwyższego.
I dla Ciebie może to nie mieć znaczenia, ale jeśli kiedyś niedaj Boże zapukają do Ciebie o szóstej smutni panowie, to będą mieli w dupie Twoje wymysły czym jest hazard a czym nie jest - bo będą opierali się na prawie.

Obstawałem jedynie przy tym, że to, co robi blizzard, jest formą loterii i nie myliłem się jak widać, także moje spojrzenie pokryło się ze stanem faktycznym. That’s it.

ale jeśli kiedyś niedaj Boże zapukają do Ciebie o szóstej smutni panowie, to będą mieli w dupie Twoje wymysły czym jest hazard a czym nie jest - bo będą opierali się na prawie.

Dokładnie tak. We wpisie do którego się odniosłem właśnie to chciałem podkreślić, że nikogo nie obchodzi interpretacja. Jest napisane jak byk i tego trzeba przestrzegać. A Ty tymczasem dopisałeś, że też cyfrowe. To fajnie, że sobie dopisujesz i zmieniasz prawo.

Ja skomentowałem wyłącznie wycinki z tamtego komentarza, bo nie jestem prawnikiem i nie orientuję się aż tak w prawie. Jednak wiem, że trzeba je traktować DOSŁOWNIE od kropki do kropki i bardzo łatwo tutaj o nadinterpretacje.

Co do Blizzarda, nie bez powodu wprowadził własną walutę a teraz wprowadził minigry na zasadzie losowania. Żeby właśnie nie być posądzonym o hazard. Zrozumiesz jak będziesz grać w pokera z kumplami przy użyciu banknotów z Monopoly. Wtedy Policja może Ci skoczyć. Na tej samej zasadzie działa Blizzard.

1 polubienie

Gdybym chciał zmieniać prawo, to bym to wpisał do cytatu, a nie za nim jako dodatek. I tak przecież nie sprawdziłeś nigdzie wiarygodności tych definicji.
Napisałem o przedmiotach cyfrowych w skrócie, bo nie chciałem wrzucać wyroków sądu najwyższego odnośnie tych zapisów, wyjaśniających jak należy ten zapis rozumieć i czego on dotyczy.

No właśnie po raz kolejny Ci udowodniłem, że nie.

Jedyne co pokazałem to, że hazard może dotyczyć także gier o przedmioty lub usługi, a nie tylko gier o pieniądze.
Nigdzie nie oceniałem tego co robi Blizzard.

A no widzisz, bo od tego zaczęła się dyskusja. I tak, to wciąż zależy od tego kto interpretuje prawo, bo z tego co mówisz żadna loteria w Polsce nie mogłaby legalnie zaistnieć. Także nie wiem, co teksty typu “twoje zdanie nie ma żadnego znaczenia” mają wnieść do dyskusji poza fermentem. Wiem, że jestem laikiem, ale to jest forum gry karcianej, a nie prawnicze i może warto tak je traktować.

Ale o czym Ty mówisz. Przecież masz w Polsce legalne gry hazardowe.
Nie brnę już dalej w temat, bo znowu się spłaczesz, że Ci się niemiło zrobiło. Co Ty masz 9 lat? xD

Argument ostateczny :crying_cat_face: Cóż no, próbowałem normalnie rozmawiać bez wycieczek osobistych, ale widzę na tym forum trudno o to.

2 polubienia