Na jakiej podstawie blizzard żąda okazania dokumentu potwierdzającego tożsamość. W jaki sposób okazanie takie dokumentu ma pomóc w potwierdzeniu że ja to ja, jeśli nigdy wcześniej nie okazywałem podobnego dokumentu?
Czy to aby nie jest sposób na zniechęcenie do korzystania z opcji “skontaktuj si ę z działem pomocy” ?
h ttps://imgur.com/a/shrca4d
w zaden to zadziala dopiero przy drugim podejsciu
Pewnie tak bo malo kto wysle wiec bedzie mniej roboty.
Mozesz przyblizyc czego dotyczy sprawa bo moze gdzies w umowie jest zapis ze w takich przypadkach stosuje sie weryfikacja(ktora jest pozbawiona sesnu bo jak zweryfikowac czy to twoj dokument to ja nie mam pojecia)
Mówąc w dużym skrócie:
Blizzard żąda na podstawie tego, że prawo w USA na to pozwala.
Podobne ekscesy uprawia firma Zuckenberga i wcale nie zdziwię się, jażeli będziemy mieć z tym do czynienia coraz częściej w internecie.
Raczej nie powiedziałbym, że jest to jakaś forma “zniechęcania”, bardziej uderzenie w stronę gromadzenia i obrotu danymi na potrzeby sieci Big Data. Ogólnie rzecz ujmując, ja bym im niczego nie wysyłał - lepiej stworzyć nowe konto.
Fajnie… Tylko nie jesteśmy na terenie usa, tylko junii jewropejskiej i dostarczając głupie CV musisz podpisać papierki…
Swoją drogą zastanawiam się czy ktoś mógłby się zająć sprawą i zrobić mały sajgon z tego tytułu…
Ale servery, niekoniecznie “stoją w UE”.
Taki urok internetu.
Jeżeli, ta czy inna firma, działa w USA, to sobie można “łańcuszki powysyłać”.
W sumie, jak ktoś nie chce korzystać, to nie musi, Facebook, Lnkedin czy Acti-Blizz, to firmy prywatne i nie masz obowiązku korzystać z ich produktów.
Europejska filia Blizzarda jest we Francji, podejrzewam że serwery też.
Zgadza się i z przepisy są również zgodne z RODO. Blizzard ma prawo żądać dokument tożsamości na potrzeby weryfikacji jest to zgodne z RODO
Ma ale to nie ma sesnu jak chca zweryfikowac skoro nigdy na oczy zadnego dokumentu nie widzieli . Rowni dobrze mozna im wyslac dokument znaleziony na ulic y…
To już wie tylko Blizzard. Ponadto dowód tożsamości nie jest jedyną formą weryfikacji
Chciałbym aby napisał ktoś tutaj, że tak zrobił i mu się udało