Spadki fps od ostatniego patcha


#1

Witam, od ostatniego czasu (najprawdopodobniej od ostatniego patcha) notuje podczas grania w ow ciągłe spadki fps z 70 do 40 a momentami nawet do 30. Problem występuje zarówno na normalnym serwerze jak i na PST przy czym na tym drugim problem jest bardziej zauważalny. Ogólnie rzecz biorąc, spadki fps występują po rozegraniu od 2 do 3 meczy po czym jest już tylko gorzej.
Specyfikacja mojego PC to:
Intel core I3 4130 3,4 Ghz
Geforce GTX 1050Ti
16 GB DDR 3 1600Mhz
Overwatch zainstalowany na dysku SSD wraz z systemem win 10 enterprise (ok. 30gb wolnej przestrzeni ze 100)
Co do kroków które już podjąłem aby rozwiązać ten problem…To chyba już próbowałem wszystkiego tj. od problemów hardware do software czyli;

  • wymiana coolera CPU wraz z nową pastą (temp. nie przekraczają 55 C w stresie),
  • dokupienie ram których obecnie używam,
  • zainstalowanie dosłownie wszystkich sterowników wraz z biosem, kartą graficzną i wiele innych,
  • wyczyszczenie rejestru danych i niepotrzebnych plików systemowych oraz innych programem Avast i Ccleaner,
  • ustawienie ow na jeszcze niższe ustawienia niż zawsze (reduce buffering ON, triple buffering OFF, limit FPS - display based, graphics quality LOW, w advance wszystko na low a render scale 100% ( zmiana na 75% niczego nie daje),
  • zastosowanie się do wszelkich formułek naprawczych które znalazłem na tym forum.
    Wiem, że mój procesor nie jest najwyższej kategorii, żeby nie powiedzieć słaby… ale problemu ze spadkami FPS nigdy nie było aż do teraz. Wydaje mi się, że problem nie leży po mojej stronie lecz po stronie blizzarda. W momentach w których odnotowuje FPS drops, temp. i zużycie CPU wydają sie być ok. Maksymalne zużycie CPU na dwóch rdzeniach to ok. 95% przy czym średnia jego wartość wynosi do 70% a temp. jak już wspomniałem to tylko 55 C maksymalnie. Czy jest jakiś sposób z którego jeszcze nie skorzystałem a mógłby pomóc? Z góry dziękuję wszystkim zaangażowanym w udzielenie pomocy.

Gorsza grafika, spadki fps i gra działa wolniej od ostatniej aktualizacji
#2

Witaj.
Takie rzeczy jak sprawdzanie spójności plików (skanuj i napraw), czyszczenie cache i plików battlenet robiłeś?.
Wyzerowałeś opcje w grze (w aplikacji Blizzard>Ustawienia>Ustawienia gry)?

Używałeś uruchamiania selektywnego aby zamknąć aplikacje w tle?

Sprawdzałeś jakość połączenia w czasie gry za pomocą WinMTR?


#3

Tak jest. Użyłem już opcji “skanuj i napraw”, cache jest usunięte a plików battlenet o ile dobrze pamiętam nie miałem wówczas w podanej na forum lokalizacji (czyli nie było niczego do usunięcia). Wyzerowanie opcji również próbowałem. W uruchamianie selektywne jeszcze się nie bawiłem, aczkolwiek nie ma żadnych aplikacji które by pracowały w tle włącznie z battlenetem. W Avast zawsze przed grą włączam opcje " wyłącz na stałe wszystkie osłony avast" co jest równoznaczne z jego wyłączeniem. Jakość połączenia jest w normie, WinMTR co prawda nie używałem ale nie ma żadnych lagów ani niczego podobnego. Nie jest to problem związany z siecią.


#4

Mimo to polecam uruchomić WinMTR podczas gry. Ponadto z doświadczenia (wiele przypadków na forum) wiem, ze mimo iż Avast jest wyłączony to jednak nie jest ;). Czasowa deinstalacja jest w tym wypadku wskazana.


#5

Ok, więc Avast idzie do kosza i zrobię parę testów WinMTR i na PST i na serwerze EU. Zdam raport jak już wszystkie skończę :wink:


#6

także mam problem ze spadkiem fps problem jest o tyle duży że na szkoleniu mam stałe 60 klatek a miałem 120, a w meczu online maksymalnie 8 oraz modele ładują się połowę meczu. od razu zaznaczę że ustawiłem najmniesze ustawienia graficzne oraz wyczyściłem komputer o połowę pamięci. nadodatek dostałem -75% punktów doświadczenia bardzo proszę o pomoc ponieważ staram się o skórkę reinharda a nie chcę żerować na innych. przeskanowałem komputer 4-ma antywirusami i dalej nic POMOCY!!!


#7

czyli wychodziłeś z meczu i psułeś gre innym… jesteś zatem jedną z najgorszych form graczy jakie można spotkać, leaver… zastanów sie nad sobą

odinstaluj antywirusy, i zastosuj sie do poleceń mvp wyżej


A CO DO TEGO:

nie jesteś sam, spodziewam się że postarają sie to naprawić po evencie patchem. Tobie przynajmniej fpsy spadają do 30, znam osoby którym spadają poniżej 15, i od wprowadzenia
nie super eventu ov jest praktycznie nie grywalny…

btw- zawiodłam sie na tym evencie, w ciągu 18 skrzynek wyleciały mi wszystki itemy, nawet nie ma nowego stadionu… jeff mówił że event bedze ‘awesome’ ale jak na moje jest tak samo ‘awesome’ jak ten skin do dvy inspirowany kpopem, czyli bardziej ‘disappointing’


#8

Wracam po tej 1-dniowej przerwie. Avast został odinstalowany i faktycznie trochę to przedsięwzięcie pomogło, gdyż teraz te spadki są w granicach od 70 do 50 pare ale nadal są. Co do testów WinMTR to nie mogę ich przesłać tutaj na forum ale spróbóję je opisać. Testy wykonywałem na serwerze EU i PST, IP serwerów wziąłem z okna które się pojawia w trakcie gry po wykonaniu kombinacji klawiszy bodajże: ctrl+shift+n. W zarówno w pierwszym i drugim teście ping i % wysłanych i odebranych pakietów wygląda dobrze (zazwyczaj jest to 100% bądz troszeczke mniej) między moim routerem a serwerami dostawcy internetu. Problem jest jednak pózniej, bo jest ponad 10 hostów które są nazwane “no response from host” i tutaj straty pakietów są bardzo duże bo momentami az 100%. Co dziwne, ping dla tych hostów wynosi równe 0. W trakcie gry nie odczuwam, żeby ping skakał. Jest on raczej w normie. Czasami jedynie czuć utratę pakietu i objawia się to lekkim przycięciem.

Mam nadzieję, że jednak blizzard w następnym patchu wprowadzi tego hotfixa i naprawi tą całą optymalizacje ow :smiley:


#9

Testy możesz śmiało umieścić np. na pastebin.com i podać link tutaj używając opcji tekst sformatowany.
Komunikatem “no response from host” się nie przejmuj.

Ps.
Z tymi łatkami to jest tak, że coś u kogoś lepiej działa ale za to u innych już nie :wink:


#10

oh … nie zauważyłam ze mvp coś juz odpisał… to pisze byle co y nie było 2x tego samego. hum hum hum… tez mam nadzieej na hotfixa niedługo… XD


#11
 Test serwera EU: https://pastebin.com/mAJqQxSt
 Test serwera PST:  https://pastebin.com/SFh6eac7

Tak więc podaje wcześniej omówione przeze mnie testy.
Btw. wiadomo mniej więcej kiedy ma wyjść ten najnowszy patch? Miejmy nadzieję, że coś to da :smiley:


#12

Ok, ja bym się mimo wszystko czepiał tego:
62.52.200.175 - 0 | 841 | 841 | 13 | 18 | 109 | 13 |
Czas odpowiedzi rzędu 100ms to trochę dużo i mimo, że jest to najwyższy czas odpowiedzi, to może sugerować że w tym miejscu potencjalnie mogą wystąpić problemy z połączeniem. Ponieważ jest to po stronie Twojego dostawcy internetu, proponuję obserwować i w razie większych problemów zgłosić to.


#13

Na ten moment nie ma sensu co robić. Raz, że ogólnie ping jest w porządku ogółem a dwa, że za niedługo się przeprowadzam i będę mieć nowego dostawce :wink: Teraz grałem sporo rankedów ze znajomymi i o ile na początku spadków na początku w ogóle nie było to z wraz większa ilością rozegranych meczy spadki były to co raz większe aż do rzędu 44 fps. Jeśli nie macie więcej pomysłów na rozwiązanie tego …czegoś :smiley: to temat można zamknąć bo wygląda to na typowe blizzardowskie błędy (biorąc pod uwagę skalę tego problemu).


Spadki fps (każdy ma ten problem?)