Diablo 4 - gra się zacina

Witam
Problem polega na częstym przycinaniu się gry. Eksploracja świata to pokaz slajdów co 10 sekund , walka często kończy się śmiercią ponieważ gra na 5 sekund się zawiesiła , w mieście to już nie mówię . Gra na początku działała dobrze , po paru aktualizacjach jest dramat

4 polubienia

pewnego razu zalozylem temat zwiazany z kraszami gry, ktos niebieski poprosil abym wyslal info o systemie i dxdiag, to mi pomoga. i co ? gÓwno wielkie, wyslalem to ze 3 razy, po czym zwatpilem, zero odpowiedzi, fantastycznie. gra wysypuje sie notorycznie, az chce sie plakac za te 400 pln ktore mozna bylo przepic.

2 polubienia

Mam to samo gra działa tragicznie na rtx 2060 wysypuje się kiedy uywam tp do kiowsadu ogromne ściny i artefakty w grafice gdzie postać jest dokładna a otoczenie to zamydlone tekstury… Mój brat gra na 1070 i niema takich problemów… Pomocy ruszcie dupe z tymi sterownikami od nvida już druga aktualizacja a stoi wszystko w miejscu.

3 polubienia

Przykro nam słyszeć o tego rodzaju problemach - ewidentnie nie powinny one mieć miejsca na wspieranych konfiguracjach. W celu ich rozwiązania, prosimy o skorzystanie ze wskazówek dostępnych w poniższym poradniku:

Jeżeli to nie pomoże - prosimy o zebranie plików diagnostycznych z komputera i bezpośredni kontakt z nami :slight_smile:

U mnie też co chwila zacinki. Spadki fps przy eksploracji świata to jakiś dramat. Co chwila jakieś doczytywanie i spadki fps.
Lapek ryzen 5600h,32gb ramu i rtx 3050. Co najlepsze nie ważne czy ustawie wysokie detale czy niskie-cały czas to samo. Niby przy niskich powinno być mniejsze zużycie vramu i ramu a jest takie samo(czyli max) przy jakichkolwiek ustawieniach. DLSS również nic nie zmienia-ustawienie “wysoka wydajność” czy “jakość” a spadki takie same

1 polubienie

hej znalazłeś jakiś sposób na to???

Witam
mam podobny problem
fps non-stop spada z 90-100 do nawet 20 i czas od czasu komputer po prostu zawiesza się na martwo
przeinstalowałem windows
przeinstalowałem gre
aktualizowałem wszystkie sterowniki
miałem 16 ram dołożyłem jeszcze 16
próbowałem dziwnych ,tutorialuw, z Internetu
i nic nie pomogło

Operacyjny system Windows 11
Procesor AMD Ryzen 9 5900X 4,6GHz
Pamięć RAM G.SKILL DDR4 32 GB 3600
Płyta główna ASUS CROSSHAIR VIII HERO
Dysk SSD M2 Samsung 980 PRO 500 GB - na którym zainstalow. gra
Karta graficzna NVIDIA GeForce RTX 3080 Ti

Po ostatnich aktualizacjach problem się zmniejszył w moim przypadku lecz nadal nie mogę wybrać opcji fullscreen, zmienić rozdzielczości i wybrać monitora na którym ma być odpalone d4… I też czasem potrafi nadal przyciąć… Czytałem gdzieś że wyłączenie tekstur wysokiej rozdzielczości z poziomu battleneta trochę pomaga u mnie nie pomagało.

Mam dokladnie taki sam problem. Jakis czas temu gra dzialala dobrze (poza nadmiernym zurzyciem RAMu) i nic nie zacinalo. Teraz mam laga co 10 sekund i absolutnie nie da sie w to grac. Szkoda wydanych pieniedzy bo 70 euro za gre to sporo…

Ja mam problem z freezami. Włączam obojetnie czy inv, czy np ide do npc w miescie i freez. Ktos ma podobny problem? Dodam że w pierwszym sezonie nic takiego nie miało miejsca.

Witam. Miałem te same problemy które wyżej wymieniacie. Udało mi się rozwiązać problem w stu procentach. Pobrałem starsze sterowniki do karty graficznej, cofnalem się o 4 wersje sugerując się datą gdy gra mi chodziła bez zarzutów. na RTX 3060 pomogło :slight_smile:

U mnie tez byl ten problem, juz mialem wymieniac ram xD Ale zaktualizowalem stery chipsetu + audio przy okazji i narazie jest git :slight_smile:

troche ta diablo 4 posysa

Witam. U mnie podobnie, gra Diablo 4 zaczęła się wieszać, od kiedy wprowadzono ten dodatek Vessel Of Harted i posypały się nowe aktualizacje gry, bo długo był z nimi spokój. Gram na ekranie 4K na PC: i7-11700K, RTX 4070Ti Super, 32GB DDR4 3600. Zasięgałem też informacji z internetu, wiele osób ma podobny problem, gra wychodziła do pulpitu i ukazywało się okno dialogowe błędu, gdzie można było napisać opis i wysłać do twórcy. Gra też potrafiła mi zawieszać całay system i twardy reset tylko pomagał. Niektórzy podawali solucję, ażeby wyłączyć Ray Tracing w ustawieniach grafiki w przypadku posiadaczy kart Nvidia GeForce. Po wyłaczeniu RT, gra przestała się zawieszać, ale do czasu. Grałem może 3 tygodnie i znów zaczęła się wieszać po którejś z kolei kolejnej nowej aktualizacji. Bardzo to mnie zirytowało i wkurzyło. Włączyłem w tle HWinfo i GPUZ z zapisywaniem do pliku, na wypadek, gdybym system się powiesił i nie mógł wejrzeć do okna trych aplikacji, to myślę sobie, będę miał te dane w pliku do wglądu, kiedy wystartuje kompa. Długo grałem, aż po kilku godzinach wreszcie gra się posypała i zajrzałem najpierw do okna GPUZ i nic niepokojącego sensory nie pokazały, wszystko w normie wraz z temperaturami karty. Potem zajrzałem do okna HWinfo i tam znalazłem jedną pozycję na czerwono: Virtual Memory Load (%) - 99.9% i zapaliła się w mojej głowie lampka, aby sprawdzić, ile tej pamięci rzeczywiście system ma. Okazało się, że o dużo za mało (4977 MB). Zmieniłem i ustawiłem Initial size i Maximum size (bo mam dysk ssd) na taką samą wartość o 1.5 raza większą od pojemności RAM (Microsoft zaleca 1.5 do 3 x RAM), więc mając 32 GB RAMu ustawiłem pamięć wirtualną na 48 GB (tj. 49152 MB) i problem z wysypywaniem się gry ustał, przynajmniej dziś. Gra przestała się nawet przycinać, jak to miało miejsce szczególnie przed zawieszeniem się gry i było to wówczas wyraźnym symptomem, ze coś się zaczęło dziać. Będę jeszcze testował, bo jeden dzień to zamało, ale już pospieszyłem, by podzielić się z internautami, być może tu leży pies pogrzebany w zbyt małej przydzielonej pamięci wirtualnej, jaką przypisał automatycznie WIndows i tą opcję należy przełączyć na ręczną zmianę (custom) podania watrości w polach Initial oraz Maximum virtual memory (mam wersję angloj systemu i podaję po angielsku).

Device name	DESKTOP-XXXXX
Processor	11th Gen Intel(R) Core(TM) i7-11700K @ 3.60GHz   3.60 GHz
Installed RAM	32,0 GB (31,9 GB usable)
System type	64-bit operating system, x64-based processor
BaseBoard Manufacturer	Micro-Star International Co., Ltd.
BaseBoard Product	MPG Z590 GAMING CARBON WIFI (MS-7D06)
System Model	MS-7D06
BIOS Version/Date	American Megatrends International, LLC. 1.A0, 14.10.2022
BIOS: 1.A0 (type: UEFI)

Edition	Windows 11 Pro
Version	23H2
Installed on	‎05.‎12.‎2022
OS build	22631.4460
Experience	Windows Feature Experience Pack 1000.22700.1047.0

Installed Physical Memory (RAM)	32,0 GB
Total Physical Memory	31,9 GB
Available Physical Memory	23,0 GB
Total Virtual Memory	79,9 GB