Ciekawi mnie, jak rozwiążecie kwestię polskiego głosu Deckarda Caina. Pewnie większość już wie, ale pana Andrzeja Gawrońskiego nie ma już wśród nas, a jego głos był chyba jednym z najbardziej pamiętnych elementów dubbingu Diablo 2. Weźmiecie do tej roli nowego aktora, czy, co mniej prawdopodobne, skorzystacie ze starych nagrań?
Wykorzystajcie oryginalne nagrania! Głos Deckarda Caina to jedna z najbardziej budujących klimat rzeczy w tej grze.
Do dziś jeśli pojawi się wątek D2, to pierwsze co pada, to charakterystyczne “Zostań na chwilę i posłuchaj”.
D2 bez tego głosu to zdecydowanie byłoby nie to.
Wątpię że będzie w Diablo 2 Resurrected oryginalny głoś Caina. Pewnie zatrudnią nowego aktora głosowego do tej roli. To jest najbardziej prawdopodobne.
Zasze pozostaje D2 classic + mody ewentualnie.
A jednak wykorzystali stare nagrania, co mnie bardzo cieszy. Z wyjątkiem Charsi w pierwszym akcie. Zgubili te nagrania, czy głos nie pasował do nowego wyglądu postaci?
Zmian jest więcej, np. Akara ma nowe/zmienione kwestie. Ale “na ucho” wypowiada je ta sama aktorka. Za to w cinematikach jest całkowicie nowy dubbing - IMO lepszy niż to co przygotowano 20 lat temu.
Tak, pograłem więcej i szczególnie w drugim akcie widoczne są zmiany w dubbingu. Jerhyn, Elzix, Geglash i Fara mówią innymi głosami. Niby lepiej to brzmi ale sentyment do starych głosów pozostaje.