Tydzień temu kupiłem wersję PC. Okazała się kompletnie niegrywalna. Zero przyjemności. Komputer może nie jest stricte do grania, bo to laptop (i9 9880H, Radeon 5500M, 32GB RAM - dla zainteresowanych - tak… to Macbook, z BootCampem), ale w Overwatch mam stabilne >150 klatek na wysokich detalach. Liczyłem, że D2R będzie płynne.
Wersja PC
Spaki płynności. Na każdych ustawieniach grafiki - nie wiem przez co spowodowane, czy to lagi, czy słaba optymalizacja. Mój sprzęt potrafi osiągnąć >60 fps na niskich / średnich detalach. Co jakiś czas drop klatek i przycięcie. Lepiej jest w podziemiach, tam >100 fps, wydaje się też mniej przycinek. System jest świeży - czysto zainstalowany Windows.
Lagi. Nie wiem czy to problem z małą ilością serwerów oraz ich lokalizacją… czy może węzła mojego dostawcy Internetu… ale w innych grach jest ok. W D2R przeważnie powyżej 100 ms pingu. Zdarza się 70 ms. W D2 miałem <50 ms.
Wersja Xbox
Od ~tygodnia mam Xbox Series X - postanowiłem sprawdzić jak wygląda D2R na konsolach. Kupiłem w jakiejś promce zestaw D3 i D2R. No i jest o niebo lepiej… przede wszystkim jest płynność rozgrywki. W obu wariantach (jakość / wydajność) gra się spoko - nie ma efektu dropów klatek z PC. Liczyłem na uwolnione FPSy, bo mam ekran podłączony w trybie 120hz.
Gra na konsoli ma jeden poważny minus… brak lobby i nazw gier. Zresztą w ogóle nie udało mi się do nikogo dołączyć (ani nikomu do mnie) w trybie multiplayer. Brakuje gier z hasłem. Mechanika tworzenia / przeglądania gier powinna tu zostać taka jak na PC. O ile trade zrobię sobie na forach do tego przeznaczonych, tak o tombruny / baalruny / cs / krowy już będzie trudno.
Z tego co zauważyłem, to na konsoli nie działa nowy wskaźnik chybień. “Miss” się nie wyświetla niezależnie od ustawienia. Druga rzecz to aury paladyna - aura potrafi się sama dezaktywować. To jakieś celowe utrudnienie w związku z łatwiejszym dostępem do skilli niż na PC?
Zauważyłem też małe problemy ze sterowaniem, kiedy schodzi się po schodach - postać bardzo zwalnia, nie biegnie (drugi akt - pustkowia i saktuarium).
Gdyby istniał w tej grze crossplay, to na pewno zwróciłbym wersję PC i został przy Xboxowej. Ale, że nie ma… i wersja PC pomoże mi w trade i levelowaniu… Zostawiam obie. Tym sposobem D2R kosztuje mnie ponad 360 zł
.
/e: już wiem co wyłącza aurę
użycie skilla z alternatywnego zestawu umiejętności po LT (nawet jeśli to jest TP).