Potrzebuję pomocy w doborze trzeciego klejnotu . Jako, że Roland daje 75% wzrost szybkości ataku po użyciu Zamaszystego zauważyłem, że i bez Gokoka po chwili postać osiąga sufit czyli 5 ataków na sekundę. Akarat jest permamentny więc wychodzi na to ,że Gokok jest zbędny. Obecnie testuję Stymulator bólu, ale różnic nie widzę (GR 100 poniżej 10 minut na przeciętnym/badziewnym sprzęcie). Co zamiast tego? Zmora Potężnych (20 % dopałki piechotą nie chodzi). Może Klejnot Skutecznej Toksyny? Z góry dziękuję za podpowiedź. Może też inne uwagi ?
P.S
Czy Zmora Potężnych traktuje Strażnika szczeliny jako elitkę i dodaje te 15% do obrażeń ? Ze Zmorą znękanych to byłoby razem 40% ?
5 ataków na sekundę to nie jest sufit. Dla zamaszystego sufitem jest 8FPA, czyli 7,22 ataków na sekundę (APS) . A to różnica kolosalna.
Gogok nie jest zbędny, o ile AS da być może (w bardzo określonych okolicznościach, czyli przy morzu trashu) mniejszy od stymulatora, to da Ci również CDR a co chyba ważniejsze gigantyczny wręcz wzrost przeżywalności w porównaniu ze Stymulatorem , poprzez unik (30% maks wartość, to jednak co trzeci atak “uniknięty”). Akkarata masz perm dzięki Karmazynowemu, ale…to jest drogą donikąd - moim zdaniem. Bez CoE nie masz co marzyć o głębszych GR. NIby przy CoE wychodzi średnio 50% więcej dmg na wszystkie cykle (200% na jeden cykl żywiołu i 3 razy 0%), a Karmazynowy przy CDR>50 powinien już dawać więcej ale…moim zdaniem tak nie jest 
Kamienie - Stricken absolutnie konieczny na RG, zwłaszcza na takich od GR115 wzwyż, Zmora Uwiezionych - absolutnie konieczne do maks buff dmg w korelacji z Próżnią i Silnorękimi.
Zmora potężnych jest zawsze dobra na speed runy GR. Ale to wszystko.
Co do PS. Tak, przez czas premii Zmory potężnych miałbyś sumę czyli 40%.
Generalnie - ten set wciąż nie jest metą pod solo push, zdecydowanie nie. Ja swoim, na prawie full dobrych primalach, kamieniach na poziomie 142 i paragonie 5700 robię ledwo i z gigantycznym wysiłkiem GR120. Egidą GR120 robi się w 6-7 minut max bez jakiejkolwiek napinki na dowolnych lokacjach. Trzymam tego Rolanda ze względu na sentyment (od tego zaczynałem przygodę z D3) ale sensu na ten moment nie ma żadnego.
Pozdrawiam
Grzegorz
A ten maks ataków na sekundę to nie jest maks ustalony ogólnie w grze? W 2 sekundy rośnie mi dokładnie do 5,0 i staje. Z Gokokiem i bez niego !! Czyli coś nie pozwala na więcej. Dlatego lata się z Piecem w łapie a korbaczem w kostce. Pewnie nie śledziłeś co się z Rolandem pozmieniało. Premia Zmory potężnych trwa wystarczająco długo po podbiciu np, do 100. Starcza na całą walkę z bosem. Obecnie latam GR 100 bardzo szybko właśnie z 3 zmorami na pokładzie.
icy-veins…com/d3/crusader-rolands-sweep-attack-build
Stąd brałem opis, a w komentarzach o bezcelowości stosowania Gokoka.
Wychodzi na to, że Roland dostał w ostatnim czasie boosta do atack speeda, a Ty grałeś jeszcze przed nim.
Coś istotnie jest na rzeczy, sprawdzałem w d3plannerze. I powyżej 5 APS…nie idzie wykręcić 
Pozdrawiam
Grzegorz
PS. Trochę testów porobiłem - i faktycznie karta pokazuje zamurowane 5 APS, a z kolei aplikacja, że się tak wyrażę stand alone, pokazuje w przypadków mojej, starej klasycznej konfiguracji 6,87 APS. I bądź tu mądry i pisz wiersze
W konfigu z Karmazynowym istotnie zupełnie spokojnie chodzi się na trzy zmory. Gogok niepotrzebny.
Dokopałem się. Zmiana w Rolandzie była w patchu ze stycznia 2019
Latam z trzema zmorami, a w party z Klejnotem Skutecznej Toksyny (niech inni też leją mocniej).
P.S
Egida jest jak dla mnie całkowicie niegrywalna. Co prawda z badziewiem zrobiłem GR100, ale dyskwalifikuje go hałaśliwość, powolność (w porównaniu do farmy Rolandem) oraz to, że grają nim wszystkie “małpy” którzy potrafią jedynie kopiować czołówkę;)