Ja ogólnie polecam przede wszystkim wymienić dysk na M2. Jeśli oczywiście ma się odpowiednią płytę główną z wejściem. Wcześniej grałem w HSa na kilkuletnim laptopie i ten potrafił się wyłączyć z przegrzania nawet z powodu głupiego openingu paczek tak czy inaczej animacje na nim były ślamazarne (wtedy myślałem, że to norma). Kiedy wreszcie kupiłem sobie normalny komputer za 7.500 zł właśnie z dyskiem M2 to nie mogłem uwierzyć własnym oczom jak to wszystko śmiga. Cthun nawala jak z miniguna, Zamieć maga, wcześniej spadał sopel po soplu a teraz wszystko na raz leci, jakby ktoś wiadrem te sople wylał. Tak jakby ten komputer nawet nie czuł, że gram w HSa. Wszystko w 60 fps, wyraźne i bez zadyszek…
Zrobiłem tak jak napisałeś, ale z mojej strony nie odczułem żadnej różnicy. Może właśnie dlatego, że u mnie już jest szybko. Jeśli ktoś chciałby przyspieszyć grę to wymiana dysku twardego już sporo da.
W zasadzie różnica pomiędzy HDD, a SSD Sata już jest ogromna, a raczej najbardziej wyczuwalna. Jak w wakacje trochę upgrejdowałem domowego PC i przerzuciłem HS-a z SSD Sata (Kingston A400) na Samsunga 980 Pro, czyli jeden z najszybszych komercyjnych dysków jaki jest to skoku praktycznie nie odczułem Fakt ładowanie jest błyskawiczne, nic się nie tnie , ale to już było i na tym Kingstonie Tutaj dosłownie zysk ładowania do kilku sekund…
nie ma to jak kupic pc za 7 kafli żeby grać w hsa xDD ja kupiłem za 1200 z gtx 1050 ti jak sam gtx nowy kosztował w tamtym roku tysiaka prawie i też mi hs śmiga w 60 klatkach
Ja 3 lata temu składałem pc-ta za 2800.
Dziś moja karta używka jest prawie tyle warta
Mam hearthstona na zwykłym HDD i działa super płynnie w 60 klatkach.
Mam dwa dyski m.2 ,ale hs jest zbyt mało wymagający jak dla mnie.
A ja bym chętnie wrzucił HS’a na SSD gdybym go posiadał. Zazwyczaj jak coś robię na komputerze to jest to multitask a HS tego nie lubi, zwłaszcza przeskakiwania między pulpitami.
HS to dla mnie taki pasjans. Nie jest to główna gra dla której kupiłem komputer raczej taka, którą odpalam gdzieś w tle żeby sobie pograć w międzyczasie. Natomiast normanie gram w Forzę Horizon 5. Wcześniej Horizon Zero Dawn przeszedłem całe. Także spoko, sprzęt na co robić Jeśli chodzi o grafikę to mam 2060 RTX Super. I miałem spore szczęście, bo miesiąc po zakupie karta zniknęła ze sprzedaży. A innych w okolicach 2.000 zł to ze świecą szukać.
Wiecie jak wygląda Hearthstone w rozdzielczości 3440x1440?
Już się do tych czarnych pasów po bokach przyzwyczaiłem. W sumie nawet lepiej, że są, bo decktracker mi nic nie zasłania. Z drugiej strony jak są efekty typu Kazakus albo Yogg gdzie wokół planszy robi się pył, to ten pył zasłania nawet czarne pasy więc efekty są wszędzie, ale plansza jest obcięta.
I to jest powód do wymiany mojego monitora FHD. Niby wisi tuż nad nim przyzwoity 4K, ale ten służy albo do grania w większe gry, gdzie go sobie po prostu obniżam na ramieniu, albo śledzenia notowań giełdowych/ lub przeciągania rzeczy podczas pracy, które za jakiś czas będą mi potrzebne, ale chwilowo nie są. Ale nie ukrywam, że gra się na nim w HS-a paskudnie, bo jednak jest trochę wyżej niż linia wzroku.
Nie da się tej rozdzielczości ustawić w opcjach. Żeby taką uzyskać musisz ustawić na grę w oknie a potem znów wrócić na fullscreen. Wtedy gra sama z siebie przeskakuje na rozdzielczość monitora. A w opcjach jest wtedy napisane rozdzielczość: “niestandardowa”. Na szczęście nie trzeba tego robić za każdym razem.
A plansza wygląda jak wygląda, bo programiści jeszcze wtedy pewnie nie przewidzieli, że ktoś będzie grał w HSa na szerokim ekranie i jest jak jest.
Po prostu tak wygląda plansza w grze i dlatego rangi i te inne rzeczy są na czarnych pasach. Na przykład palma na planszy z Ungoro jest tak wysoka, że wychodzi liśćmi na czarne pasy. Tak samo jak efekty Yogga lub Kazakusa. One wszystkie są na cały ekran. Po prostu plansza jest tak narysowana, że w pewnym momencie jest cięcie i czarny obszar.
Prawdopodobnie tekstura była przygotowana wyłącznie z myślą o najpopularniejszych rozdzielczościach ekranu. Jak się przyjrzycie, to zauważycie że te czarne paski po bokach są pod skosem, więc tekstura tła to zwykły quad w perspektywie.