Ostatnio osiągnęłam srebrną rangę 8, po czym 2 dni nie logowałam się na grę, ponieważ nie miałam czasu.
Po zalogowaniu się moja ranga spadła do… BRĄZOWEJ 10 rangi…
12 rang w dół za dwa dni nielogowania się! Po wbiciu na srebrną było napisane, że NIŻEJ NIŻ TA RANGA NIE SPADNE
Szczerze mówiąc po czymś takim odechciało mi się grać…
Czy można to gdzieś zgłosić blizzardowi, żeby wiedział, że coś się nie tak zadziało z grą?
Przed zgłoszeniem radzę jednak poczytać jak działa system rankingowy i kiedy się on resetuje. Pozdrawiam!
Ja mam czas, więc objaśnię.
Obstawiam, że koleżanka nie logowała się akurat gdy wszedł nowy miesiąc. Przy rozpoczęciu każdego miesiąca WSZYSCY gracze, łącznie z tymi, którzy mają legendarne rangi, spadają na samo dno do 10 rangi brąz.
NIŻEJ NIŻ TA RANGA NIE SPADNĘ tyczy się gry w ciągu miesiąca. Jeżeli dobijesz 10-5-10-5-10-5 rangę to faktycznie niżej nie spadniesz aż do nowego miesiąca gdzie znowu wylądujesz na 10 rangę brąz.
Gdzie tu sens, gdzie logika? ano sens jest taki, że im wyższą rangę zdobędziesz w ciągu miesiąca tym przy resecie będziesz miała więcej gwiazdek za każdą wygraną. Dla przykładu: dobijesz 5 diament i spadniesz z nowym miesiącem na 10 brąz to za jedną wygraną dostaniesz od razu 9 gwiazdek, więc szybko wrócisz na dawny poziom. Jeśli zdobędziesz 10 platynę to nowy miesiąc zaczniesz z 5 gwiazdkami za każdą wygraną, więc progres będzie trochę dłuższy. Naturalnie ilość przyznawanych gwiazdek zależy od Twojego MMR, więc nie zawsze każdy będzie miał to samo.
EDIT: aha, zapomniałem dodać, że przykładowe 9 gwiazdki będą przyznawane od progu 10 brąz do 5 brąz. Potem będzie to 8 gwiazdek za zwycięstwo od 5 brąz do 10 srebro i tak dalej i tak dalej aż dojdziesz do momentu gdzie zwyczajnie będziesz miała 1 gwiazdkę za zwycięstwo czyli mniej więcej tam gdzie skończyłaś dany miesiąc. Zaznaczę też, że winstreak się też liczy, czyli przy trzech zwycięstwach z rzędu mając 9 gwiazdek za zwycięstwo, pomnożą Ci się one x2, więc zdobędziesz od razu 18 gwiazdek.
Witam.
Warto także zwrócić uwagę na format rozgrywanej gry, dla każdego jest osobny system rankingowy to znaczy, że na przykład w formacie dziczy można posiadać rangę 8 srebro, zaś w trybie standardowym 10 brąz.
Pozdrawiam.