Jak tam po nerfie :D?

Jak się czujecie po Nerfie? Bo ja zagrałem 10 gier i trafiłem na 6 druidów i 3 Libram Paladynów. Dobrze że bliz daje te nerfy

1 polubienie

Nerfy powinny wyrównywać siłę talii, a nie wykluczać je z gry, więc nerf uznałbym za dobry jeśli talia po nerfie nadal jest spotykana, ale jej siła nie jest dominująca.

Co do kontynuacji ogrywania przez gracza tych samych talii: spory udział w tym może mieć powolny system progresji w HS, który sprawia że ciągła zmiana talii jest kłopotliwa. Jeśli ktoś wydał na swoją talię cały pył, to minie nieco czasu nim taka osoba będzie mogła złożyć sobie nową talię. Czasem skompletowana przeciętna talia może być silniejsza niż niedokończona wersja silnej talii.

Talia druida była skuteczna przeciwko większości metowych talii, więc całokształt gry powinien się nieco polepszyć, ale szkoda jednak że paladyn nie dostał nerfa, bo wydaje się on być większym problemem.

,Nerfy powinny wyrównywać siłę talii" W jakim stopniu wyrównało to siłę druida? Druid jest dalej sporym problem i jedną z topowych talii, grając na niego zawsze miał 3-4 many więcej i to jest problem a nie kaeltas to był zdecydowanie najmniejszy problem tej talii.
Druid jest zdecydowanie nie zbalansowany tak samo jak paladyn , no chyba że nastaliśmy czasów gdzie będą grały same talie które narzucają niesamowicie szybkie tępo i potrafią zabić w 5 turze a talie control będą już tylko taliami 4fun.
Jak według ciebie ten nerf jest wyrównaniem to boję się jakie talie będą w następnym dodatku…

W dniach 06.08-17.08 win ratio guardian druida wahało się między 54,11% a 54,88%. Dzisiejszego dnia jego win ratio wyniosło 51,68%. Na przestrzeni ostatniego tygodnia 14 innych talii miało win ratio większe niż 51,68%, czyli druid nadal jest grywalną talią, ale wiele innych talii jest obecnie lepszą opcją.

Zresztą nawet przed nerfem druid dominował jedynie popularnością (gdzie zajmował drugie miejsce), pod czas gdy pod względem win ratio zajmował zaledwie siódme miejsce.

Guardian druid cechował się dobrymi statystykami głównie przeciwko najmocniejszym taliom, lub też inaczej ujmując: wiele talii było kontrowane przez druida i dlatego zajmowały niskie miejsce, a teraz win ratio druida spadnie, a innych talii wzrośnie, co sprawi że prawdopodobnie spadnie na miejsce niższe niż 15.

Czyli mam zrozumieć że to jest normalne w aktualnym hs? To że talię potrafią mieć 3-4 many więcej, bądź przywoływać 8/8 boska tarcza prowokacja w 4 turze? To że draw 5 kart za 1 many to norma? Nie wiem czy uważnie przeczytałeś co napisałem, Nerf poszedł na 2 karty i tylko 2 karty, gdzie nerf powinien być skierowany na około 5-6 kart… Nie chcę nikogo urażać ani nic tylko chodzi mi o to że ten nerf zmienił ile? Jak powiedziałeś 3% różnicy wn i teraz proszę cię zrozum skoro tak potężna talia ma 51% wn to jak potężna musi być talia która ma 57% wn bądź więcej? Jak nasz ukochany paladyn? Tu już nie chodzi o wn ale o ogólne pójście power levelu w górę, gdy gram w hs jedyne decki jakie widzę to agroo , agroo , tempo oraz takie skupiające się na środku gry ( zapomniałem nazwy) Teraz znaleźć Control jest naprawdę ciężko… Naprawdę nie można znerfic 5-6 kart żeby w hs znów były różnorodne talie a nie tylko talie które skupiają się na jak najszybszym zabiciu przeciwnika?

Każda talia ma swoje plusy i minusy. Przykładowo druid nawet przed nerfem przegrywał większość gier przeciwko Stealth Rogue, który nie ma ani 3-4 many więcej, ani prowokacji 8/8 w 4 turze, ani nie dobiera 5 kart za 1 many itd. Mimo to Stealth Rogue radzi sobie wyśmienicie.

Każda talia ma swoje skrajne zalety i nie należy oceniać talii na podstawie tego co teoretycznie może dokonać, lecz na podstawie tego jak radzi sobie całokształt tej talii.

Redukcja win ratio o 3% to dosyć spora redukcja. Znerfienie kolejnej karty w tej talii mogłoby sprawić że zaczęłaby ona przegrywać większość gier.

Czyli jest tak jak 2014 roku.

Były jakieś Nerfy?! :wink:

Tak, ale tylko 2 kart…

Tylko właśnie ten rouge ma dobieranie 5 kart w 1 turze…Jak nie wierzysz polecam wejść na hs replay i sprawdzić… I ma 57,84% wn więc coś ci chyba informacje się nie zgadzaja. A jak radzi sobie całokształt talii? Druid niemal zawsze ma więcej many najczęściej ta różnicą to aż 3 punkty many a czasami nawet 4 i to nie jest rzadkie, rouge ma dobór 5 kart o też dość często to dobiera przez to może zagrać w sumie te 5 kart w jedną turę i skutecznie zbijać HP, Paladyn lubi w 4 turze rzucać ta legendę którą dostał ( zapomniałem nazwy jej) a jak nie ma tej legendy to po prostu narzuca dość wysokie tempo swoimi kreaturami i książkami. No 3% to faktycznie dość dużo ale to nie zmienia faktu że dalej ta talia ma karty które mają zdecydowanie za duży power level zdobycie 2 many ot tak jest za mocne i to właśnie dlatego orzeźwienie dostało nerfa i teraz dodali ta karetę znów tyle że z przeciążeniem które praktycznie nic w niej nie zmienia, ponieważ druid najczęściej używa tej karty do jakiegoś comba bądź rampy przez co ucieka nam z mana bądź nas zabija, i dlatego też są potrzebne nerfy innych kart, żeby wszystko się ustabilizowało bo jak na razie to w mecie jest totalny syf ( niezbalansowane talię) aktualnie chyba każda talia w mecie wymaga nerfa ze względu na swą siłę która wychodzi zdecydowanie ponad normę. I nie pamiętam co grało w 2014 roku za dokładnie ( nie wiem czy nie były to czasy pirata czasem ale chyba nie chyba ).

1 polubienie

Jedyna karta która ma jakikolwiek związek z 5 kartami to karta która w następnej turze przywraca poprzednią rękę, czyli użycie tej karty w pierwszej turze jest najgłupszą rzeczą jaką można zrobić (poza sytuacjami w których chcemy zagrać “cios w plecy”).

Gdzieś napisałem że jest inaczej? Nigdzie nie pisałem jakie win ratio ma Stealth Rogue, napisałem tylko że wygrywał z Guardian Druidem większość gier nawet przed nerfem druida.

Druid który ciągle podbija sobie manę to druid który w pierwszych turach nie ma robi ze stołem absolutnie nic.

Które traci jeśli nie zagra ich w tej samej turze.

Zmienia tyle że teraz ta karta nie jest mocna w tempo deckach (czyli dokładnym przeciwieństwem rampy), czyli jest mniej wszechstronna.

Głównie dlatego że teraz ta karta nie jest mocna w tempo deckach. Użycie jej w tempo deckach to jak użycie karty która robi coś gdy w talii nie ma duplikatów grając talią która jest pełna duplikatów - niby można, ale troszkę mija się z celem.

Twierdzisz że wszystkie talie w mecie są zbyt silne, a w rzeczywistości około 70% częściej spotykanych talii przegrywa większość gier. Siła jest relatywna.

To były czasy w którą dominującą strategią było ignorowanie stołu i wyłącznie atakowanie wrogiego bohatera. Fajna wizja?

Tajne przejście chyba tak ta karta się nazywa, naszą aktualną rękę chowa do chowka i dobieramy 5 kart z talii po czym otrzymujemy nasze karty ze schowka z powrotem na rękę więc jest to dobór 5 kart za 1 many i ta karta jest bardzo mocna i nawet za mocna.
No tak niby nic nie robi to prawda pierwsze 2-3 tury druida to cięgła rampa ale też ile można zrobić w pierwsze 2-3 tury? zabić nie za bardzo a jedynie zbić z dobrym rozdaniem 20 hp a druid zdąży już nam zagrać to za 7 many i przyzwać 2 stronników ze zrywem, którzy najpewniej zabiją nam skutecznie cały stół, oczywiście nie zawszę będzie to miał i nie zawszę będzie tej rampy ale w wielu przypadkach ona jest (chyba że ja mam pecha i trafiam tylko na ludzi którzy mają tą rampę) przez co talię control mają trochę ciężko z pokonaniem tego :confused: + dochodzi kaeltas który w dalszym stopniu daje z siebie jakieś value.
Prawda w tempo tej karty nie użyjemy ale dalej możemy jej użyć w combo talii która może narzucić nam tempo swoimi zagraniami typu zagranie w 1 turze tego zaklęcia co przyzywa 2 stronników ze zrywem ( bo jednak w 1 turze 2x 5/4 zryw jest dość mocne, oczywiście to zdarza się rzadko ale jednak się zdarza)według mnie ta karta powinna Odnawiać 2 pkt many a nie je dawać żeby po prostu uniknąć takich zagrać, wtedy ta karta była by kartą combo, control i dalej byłaby grywalna tylko nie byłaby używana do zagrywania potężnych kart w pierwszych turach rozumiem że druida by to zabolało, dlatego najpierw bym osobiście proponował nerf takich klas jak rouge oraz paladyn i zobaczył jak meta się ustabilizuje np jeśli wtedy druid by górował to ta karta zasługiwałaby na nerfa a jeśli sytuacja byłaby stabilna i klasy oscylowałyby na podobnym wn to zostawiłbym to w spokoju oczywiście to tylko moje zdanie i nie mam zamiaru nikogo urazić.
I życzę ogółem wam miłego dnia :smiley:

1 polubienie

Niezmiennie jestem pod wrażeniem Waszych dyskusji. Wygląda na to, że w ustawionej od “a” do “z” grze szukacie jakiejś logiki, jakichś rozwiązań; i chyba naprawdę wierzycie, że macie wpływ na wyniki poszczególnych gier. Rozumiem, że należycie do dominującej grupy graczy, którzy wydali na tę “zabawę” dużo pieniędzy. Gdybyście grali na całkowicie darmowym koncie od samego początku, zrozumielibyście o co w tym wszystkim chodzi (i pewnie skończylibyście grać po godzinie). Z życzliwością, z najlepszymi życzeniami…

Te karty nie są dobierane z talii. Gdyby były dobierane z talii, to:

1. Liczba kart w talii zmniejszałaby się
  2. Karty które mają efekt przy ich dobraniu aktywowałyby ten efekt (w omawianym przypadku karty wygenerowane kartę “cień śmierci” albo “spod ziemi” nie spełniają swojej roli)
  3. Karty które aktywują się gdy dobierzesz jakąś kartę nie aktywują się (w omawianym przypadku “transmodyfikator” albo “Chronomagus” nie aktywują swoich umiejętności)
  4. Nie aktywują efektu zmęczenia (w omawianym przypadku nie ułatwi aktywacji kart takich jak “szef kuchni Nomi” albo “Mecha’thun”)

Prócz tego te 5 kart znika na koniec tury, co oznacza że:

• karta nie nadaje się jako narzędzie do zbierania elementów combo
  • karta ta dobrze współgra tylko z kartami o niskim koszcie, więc aby ją dobrze wykorzystać należy zapełnić talię tanimi kartami

Co można też zauważyć:

• druid ma w talii 6 kart do przyrostu many które są niemal bezużyteczne jeśli nie uda się szybko dobrać karty o wysokim koszcie many
  • druid ma w talii 8 kart o koszcie 7+ które są bezużyteczne przez pierwsze 6 tur jeśli nie uda się druidowi dobrać rampy
  • druid ma w talii 2 buffy które są bezużyteczne jeśli nie uda mu się zagrać stronnika
  • druid ma w talii Kael’Thasa którego nie wykorzysta dobrze jeśli nie kisi na ręku kilku tanich kart
  • druid ma tendencję do dobierania dużej ilości kart co czyni go wrażliwszym na fatigue
  • druid zagrywa wiele kart w celu zagrania paru silnych, co czyni go wrażliwszym na hard removal

Coby nie było jakiś nieporozumień, zawczasu dopowiem parę rzeczy:

• nie uważam że guardian druid po nerfie jest słaby, tylko zwracam uwagę że istnieją mocniejsze talie od tej które prawdopodobnie bardziej wymagają nerfów
  • nie uważam że kontrowersyjne karty nie są mocne, tylko zwracam uwagę że inne talie też mają mocne karty i powinno się oceniać całokształt talii
  • nie uważam że wady talii usprawiedliwiają jej siłę, tylko zwracam uwagę że talie nie mają wyłącznie zalet i istnieją wady które można wykorzystywać

Sam zaś oczekuję na kolejne aktualizacje równoważące.

To prawda karty z talii dobierane nie są przez co nie daje to comba z taliami combo,otk itp ale za to ta karta jest wprost idealna do agroo/tempo decków ponieważ daje nam tylko kopię karty a nie daną kartę dzięki czemu nasza talia się nie zmniejsza i dalej pozsotają w nim jednostki z szarżą bądź zaklęcia zadające dps,więc w tym aspekcie ta karta jest idealna do decku tempo któremu akurat kończą się karty na ręcę i dlatego powinna dostać nerfa…Przy dobrych wiatrach rouge może zadać nam około 15 dmg w jedną turę a jak się nad tym zastanowić w decku tempo zadać tyle obrażeń w jedną turę z pustym stołem to dość dużo nieprawdaż?
A jeśli chodzi o naszego druida to jest on po prostu bardzo mocny, już nawet nie chodzi mi o jego aktualną moc ale o to co może stać się z nim w przyszłości patrzac na to że aktualnie można zrobić wręcz niemożliwe zagrania w 1-2 turze.Za dodatek najpewniej blizowi przypomni się o kilku kartach które powinny dostać nerfa wcześniej i znów pójdze fala nerf na 5-10 kart…Nie chcę się blizowi wtrącać w ich projekt ale po prostu boję się że aktualnie nasza gra zmierza na tary decków agroo/tempo i combo. Najpewniej gracze którzy zaczną grać w hs za 1-2 lata nie będą wiedzieć co to znaczy 10 tura…Albo na funny moments będą momenty gdy komuś udało się przeżyć do 10 tury…
A jeśli chodzi o poprzedni komentarz to jakim cudem to miałoby być ustawione? Skąd silnik gry miałby wiedzieć że aktualnie ta i ta karta z talii przyda ci się najbardziej? Musiałoby to działać na mechanice zefrysa tyle że na wszystkie karty z twojej talii, czyli w silniku musiałaby być uwzględniona każda jednostka oraz zaklęcie i komputer musiałby to przypisywać do danej sytuacji a że gracze mają różne talie to każda karta musiałaby zostać uwzględniona w to równanie, czyli patrząc że w hs jest chyba ok 1 mln gier dziennie komputer musiałby analizować który gracz jest p2w oraz do graczy p2w zastosowywać algorytm który by się odpalał tylko w niektórych sytuacjach. W skrócie coś takiego graniczy z cudem po pierwsze skąd bliz miałby mieć tak potężną moc obbliczeniową + patrzcie że hs sam w sobie dość rzadko się wywala sam z siebie, więc jeśli naprawdę piszesz tak bez dowodów to bez sensu… Może zamiast tak pisać przyznaj że słabo poszło? Albo stwórz post gdzie ludzie będą z toba prowadzili dane np codziennie zbierałbyś od nich gry zapisane na hs replay bądź coś takiego i policzył w ilu % przypadków w takiej sytuacji została dobrana ta karta Albo stwórz algorytm który będzie działał tak jak ten blizu. Tak was dużo się wypowiada że gra jest ustawiona itp razem na pewno dacie radę uzbierać dane a nie tylko pisać pod postami bez celu… Jak stworzysz taką grupkę to i ja chętnie się dołączę i pomogę w kompletowaniu danych…

We’re currently deploying a hotfix (18.0.3) that includes the following:

• Nozdormu can no longer be summoned from Dream Portal created by Ysera, Unleashed

A to dlaczego?
Ma ktoś rozsądny powód?

To akurat dobra zmiana, Nozdormu powinien przejść do hall od fame, 8/8 a do tego skrócenie czasu trwania tur obydwu graczy jest wyjątkowo wkurzające szczególnie dla talii, które mają możliwość zagrania wielu kart i przez Nozdormu nie zdążą tego zrobić.

Podobno gracze mieli wtedy tylko 1 sekundę na wykonanie ruchu.

Owszem, ta karta jest silna i nigdy nie uważałem inaczej. Myślę że jest jedną z kart które powinny otrzymać nerfa w pierwszej kolejności.

Moim zdaniem jeśli karty obecnie nie dominują, ale będą mieć mocniejsze synergie z przyszłymi kartami, to wypadałoby poczekać z ich nerfem do momentu wypuszczania tych kart.

Może próbuje usprawiedliwić swoje porażki, może próbuje się dowartościować myśląc że wie coś czego inni nie wiedzą, a może po prostu próbuje trollować innych ludzi. Tego nie wie nikt. Cały czas jest on proszony o podanie jakichkolwiek racjonalnych dowód które mogłyby potwierdzić jego teorie, ale on jedyne co robi to czeka miesiąc aż jakimś cudem ma 10 pechowych meczy pod rząd i pisze o nich myśląc że jest to jakimś racjonalnym dowodem jego teorii.

To wystarczy przyspieszyć pojawianie się portali jak przy Posiew zarazy.
Każda animacja karty nie powinna zajmować czasu tury.
Jak kostka, Zuljin itp.

Ostatnio mialem taka sytuacje gdy gralem na telefonie i po prostu mi ture skipnelo …