Nowy gracz prosi o pomoc

Dziękuje dodałe do zakładek link dot. pyłowania legend. Co myślicie o Zoo Warlock a konkretnie www…hearthpwn.com/decks/1268518-super-budget-zoo-warlock . Wygląda ciekawie a i cały deck tylko 1,5k z możliwością progresu, karty za 400 pyłu jak olbrzym czy magic carpet. Cały deck modelowy z legendami 6k na hsreplays, czyli jest możliwe wbicie.

Deck jest dosyć niezły, można nim powbijać rangę. Osobiście wolałbym argent od łiczłód impa (sentyment), ale zobacz sam co ci bardziej podchodzi :slight_smile:

1 polubienie

A ja przekornie napiszę, że sam jak zacząłem przygodę z HS, to grałem sztywno jedną klasą (łowcą)… Kiedy już zarobiłem na deck nr 2, przycisnąłem kolejną wersję huntera i już w zależności od mniej przychylnych wiatrów, zmieniałem je podczas rozgrywki… Następnym deckiem były oczywiście murloki i tak krok po kroczku poszerzałem swą kolekcję oraz różnorodność talii…
Odpowiadając na autora pytanie nt. koncentrowaniu się na samym szamanie, uważam, że bohater ten ma tak szerokie spektrum różnych decków, o których nawet nikt nie wspomina (sam mam 3), że moim zdaniem to bardzo dobry start-up…

A ja mam też pytanie odnośnie dziczy.
Czy nie ma tam problemu z rotacją mety? W sensie, czy istnieją decki które od lat dość mocno dominują, a że jak wiadomo Blizzarda średnio Wild obchodzi to zmiany zdarzają się od świętą. Tak pobieżnie poczytałem trochę o Wildzie i zauważyłem że ludzie często piszą o Big Prieście (czy możne przesadzają z jego siłą).

PS. Czy Reno decki (a zwłaszcza mag) się do czegoś nadają? Bo moim hsowym marzeniem jest zagrać tym czymś :smiley:

a token druid przecież jedna z legend jest darmowa 3 k pyłu chyba starczy na tą talie a jak nie to drugą legendę dodasz potem

1 polubienie

Wbijasz 25 range byle czym. Robisz whizbanga i cisniesz dalej, teraz już tylko farmisz golda itd

1 polubienie

Dzicz jest specyficznym formatem, który pomimo zaniedbania ze strony Blizzarda, który według mnie fajnie funkcjonuje :slight_smile: Przez długi czas królował tam Big Priest, Odd Paladyn, Odd Łotr i Even Szaman. Meta trochę się zmieniła i jest po prostu więcej decków ze sporym WR :slight_smile: Nowe dodatki nie wpływają tak mocno na metę i grają starsze decki pokroju secret paladyna, sekret maga czy Reno decki :slight_smile: Czy Reno Mag gra ? Tak. Pojawia się, ale jakby chcieć go sklasyfikować to deck pomiędzy T2-T3. Czy da się dojść nim do Legendy i wyżej ? Również się da, tylko trzeba go dobrze opanować. Na podobnym poziomie jest Reno Priest, a Reno Warlock jest lepszy moim zdaniem (w niektórych wersjach gra Mecha Cthun) :slight_smile: Kolejne pytanie o to czy Big Priest jest taki mocny. Według mnie nie. Jak nie dojdzie Barnes do 5 tury to jest bieda straszna. Do tego deck jest bardzo wrażliwy na wszelkie polimorfy, hexy, degeneracje, dobrze działają także stwory, które dają przeciwnikowi coś na stół. Ludzie narzekają na ten deck, bo po prostu nie wiedzą jak go ograć i tyle.

2 polubienia

Nowy gracz, a wy mu wild wciskacie xD

2 polubienia

Dzięki za odpowiedź. Chyba sam zacznę grac na Wildzie, bo trochę irytuje mnie fakt, że często muszę zmieniać decki po nefrach lub po wyjściu dodatku (szczególnie, że często nie mam czasu an grę).

I przy okazji się zapytam, bo ja jestem kompletnie zielony jeśli chodzi o wilda. Czy znasz jakiś fajny kontrolny deck ktory możesz polecić (najlepiej mag ale jestem otwarty na inne propozycje). Cena w sumie nie gra roli bo mam 10k pyłu a po zniszczeniu wszystkich dodatkowych to pewnie wyjdzie ponad 12k. Z Reno deckami się wstrzymam, bo to chyba za wysokie progi an kogoś kto mało grał Control Deckami :smiley:

Ciężko znaleźć coś takiego mocno kontrolnego teraz :slight_smile: Dominują głównie tempo/ aggro decki. Ale tutaj masz kody ciekawych wolniejszych decków. Możesz sobie popatrzeć co w nich jest :slight_smile:

Jade Druid:
AAEBAZICCF/pAcQGlL0ClNICmdMClZQD1pkDC0CKDrS7Asu8At2+AqDNAofOApjSAp7SAoTmAr/yAgA=

Kontrol, dragon OTK Priest:
AAEBAa0GBAnFBNYRkNMCDaEE5QS5BvIMiRSCtQK6uwLRwQLKwwLwzwLo0ALL5gLoiQMA

MechaCthun Warlock:
AAEBAf0GCu0Fwg/WEfKuApfTAs7pApz4AvH7AqCAA4+CAwqjAdwGxAiODvUP3sQCkMcC58sC8tAC6OcCAA==

1 polubienie

Ten Ksiądz wygląda baardzo oryginalnie! Mógłbyś napisać jak on Tobie się sprawował na rangach 5+? Powiedzmy w 30 ostatnich grach?

Z góry dzięki!

Nie wiem czy oryginalnie, ale sporo grałem w pierwszym miesiącu Rozróby wersją na standardzie i właśnie pomimo, że mało grałem udało się dobić do 4 rangi. Pomyślałem, że przecież można zrobić coś na dziczy podobnego. Dodałem ciekawsze smoczki, Velena z Thaurissanem i w drugim sezonie Rozróby błąkałem się koło 7 rangi z WR na poziomie ok. 57% z groszami. Gdy robiło się gęsto od Big Pristów wymieniałem Twiligiht Guardiana na tą miksturkę za 1 many co kradnie stworka. Ale to nie jest dokładna odpowiedź na Twoje pytanie, bo sam wiesz, że powyżej 5 rangi może być inaczej, bo meta może sie inaczej tam układać itd…

Moim zdaniem deczek jest nadal porządny i jak nie boisz się to zachęcam do wypróbowania :wink:

Król otk priestów jest tylko jeden - reno. Ale trudny jak cholera, sam mam z nim problemy

Gram obecnie ZOO Warlock i bardoz mi się podoba, oczywiście gram bez Rafaama i Duszarium, co polecacie do zakupu jako pierwsze?

Pytasz o to, którą z tych dwóch legend stworzyć? To zależy, jeśli chcesz grać typowo agresywne zoo, to Duszarium. Jednak w przypadku, gdy faktycznie chcesz się bawić w zamienianie w late game swoich tanich kart w losowe legendy, no to tylko Rafaam.

duszarium bo rafaam trochę słabo działa

Duszarium doskonale pasuje do zoolocka i często jeśli zagrane jest w 7-8 turze lub pózniej to pozwala ci na zagranie wszystkich 3 dobranych kart.

Rafaam to taka “polisa” na late game ale bardzo zależna od rng. Czasami da ci legendy, które wygrają ci grę ale często dostaniesz legendy o wysokim koszcie i małej przydatności a czasami kompletnie bezużyteczne lub wręcz niemożliwe do zagrania.

Plus zamienia wszystkie wtasowane bomby/robaki/portale na legendy

Jeszcze jedna kwestia drodzy koledzy forumowicze. Podczas procesu poznawania gry i decku ZOO Warlock na portalu metabomb wyczytałem, iż deck ten jest dobry jedynie na pierwsze 2-3 msc po patchu. Czy to prawda? Napisali tam również, że Control Warrior jest bardzo drogi, jednak ma swoje miejsce w każdej mecie. Czyli jest sens nazbierać te 12 pyłu załóżmy w 2 msc i po ZOO sobie Control Warriora uzbierać?

Dokładnie, tak samo jak woda nie jest mokra.