Początek końca hs

Moim skromnym zdaniem hs powoli chyli się ku upadkowi. Powodem tego jest kilka różnych czynników, które za chwilę opiszę z podziałem na różne kategorie.

1. Problemy techniczne (programistyczne):
    a. Coraz więcej crashy i disconectow (niektóre nawet wyświetlają “śmieszne” komunikaty).
    b. Każdy nowy dodatek zawiera coraz więcej błędów a potem każdy patch naprawia część błędów i wprowadza nowe…
    c. Nowe dodatki i patche psują mechanizmy które działały od lat np. ostatnia karczemna bójka która do tej pory nie działa.
    d. Co gorsze “ten sam” błąd ma różne objawy u różnych graczy. Według bugzarda błąd w ostatniej karczemnej bójce polega na tym że talię można stworzyć tylko z kart jednego dodatku. Ja w ogóle nie mogę stworzyć żadnej talii ponieważ widzę tylko 1 kartę a do tej tali potrzeba minimum 4.
    e. Nowe mechaniki wprowadzają realne zagrożenia w działaniu kart i mechanizmów tworzonych wiele lat temu…

2. Polityka cenowa bugzarda.
    a. Nawet największy preorder/zestaw nie gwarantuje otrzymania wszystkich kart danego dodatku a kosztuje więcej niż większość gier.
    b. Bugzard oferuje sprzedaż masy “kosmetyków” (portrety, emotki, plansze, animacje itp.) które potrzebne są jak ku… dziecko i prawdopodobnie zwiększają ilość crashy i disconectow.
    c. Taka polityka cenowa kompletnie zniechęca potencjalnych nowych graczy choć bugzard stara się to zniwelować wypuszczając coraz silniejsze dodatki tak by w standardzie można było cokolwiek ugrać “niewielkim” kosztem.
    d. Coraz więcej starych graczy porzuca hs (co miesiąc kasuje z listy przyjaciół graczy którzy nie logowali się od miesiąca. Kiedyś miałem ponad 300 graczy na liście a teraz mam niecałe 100).

3. Kierunki “rozwoju” i wizja hs wg. bugzarda.
    a. Logika i strategiczne myślenie graczy ma mieć coraz mniejszy wpływ na wynik gier.
    b. Coraz więcej coraz silniejszych efektów losowych np. przy budowie statków kosmicznych… i innych przegiętych kart jak np. Yogg Saron (co więcej dzięki takim kartom można nagradzać płacących graczy i karać tych co nie płacą…)
    c. Coraz więcej kryptoreklamy innych gównianych gier i światów sprzedawanych przez bugzarda…

Nie chcę mi się tracić więcej czasu na opisywanie “oczywistych oczywistości” ponieważ pewnie i tak tak niedługo odinstaluje hs.
Pozdrawiam i życzę dużo zdrowia.

PS. Shang nie musisz odpowiadać na ten post. Lektura twoich postów tylko podnosi mi ciśnienie …

3 polubienia

Z tą karczemną bójką trochę się nie zgodzę bo Bugzard nie ma już żadnych pomysłów na nowe i robią metodą kopiuj i wklej
Na ten moment hs zarobił mnóstwo hajsu z roku fiskalnego.
Gdybyś ty grał w gta v online to wierz mi r* łapę do portfela sięga głebiej bo co miesiąc jesteś zmuszony kupić abonament gta+ a marny z tego zysk.
A gdyby bugzard powrócił do korzeni a zrezygnował z systemu pancerzowania w ustawek a zamiast tego dał stronników co daje pancerz bohaterowi mecze w ustawkach bez systemu trwa krócej po zmianie dwa razy dłużej dodatku zamiast 8 na sesji gra max4 a bo ludzie nieważne jakiego bohatera wezmą to i tak mam max 12 pancerza i taki gracz nie wie co w pierwszej kolejności zrobić.
Taki tryb jak najemników który bugzard też porzucił bo każdy zebrał kolekcje a efektem tego jest nie ma co już robić.
Ja na przykładam domagam się kontetu dla jednego gracza by móc przetestować nowe karty bez kupowania dlc a Bugzard też porzucił i na ten moment wspierają tylko 2 tryby.
1.Ustawka najważniejsza bo to wielkie gówno już zrobię z 3 herbaty zanim zbiję wrogiego bohatera mając 20 punktów pancerza.
2.Tradycyjne walki nieważne czy dzicz czy standrad jak już dają nowe karty i jedną banują a bugzard nie tłumaczy za co parę razy widziałem jak banują karty i nie ma info za co ban
3.Nudne jak flaki z olejem karczemne bójki w dodatku zamieszanie z godziną rozpoczęcia kiedyś o 20:00 naszego czasu teraz o 18:00 naszego a brak info nie wiem czy to związek z zmianą czasu na serwerach z letniego na zimowy.
4. Mogliby dać jakiś event na te kamienie a nie co chwile płacić za nasze?
I pomyśł Awikum za co idą NASZE CIĘŻKIE ZAROBIONE PIENIADZE CO DOSTAJEMY BĘDAC W PRACY???
Odpowiedź jest bardzo prosta chcą wydać za nasze wille dla arabsich szejków na Kuwejcie albo nowe fury typu lamgrogini a jak starczy to przepuszczą na panienki lekkich obyczajów XD
Wstyd i tak się wypasili przez tyle lat a jakiś statysta zatrudniony przez bugarda nie jest w stanie naprawić takiego prostego buga.

Moja świętej pamięci Babcia miała bardzo mądre powiedzenie:
Dyskutowanie z idiotą nie czyni cię mądrzejszym…

2 polubienia

Podpisuję się obiema rękami, pod wszystkim, co napisał Awikun - wnikliwa i rzetelna ocena. Pozdrawiam Graczy.

2 polubienia

To grajcie w inne karcianki np. Gwint
HS konkurecji nie ma bo to wciąż jedna z najlepszysz gier z universum warcrafta .

niestety ale fakty są takie że dochody są najważniejsze a na kolejnych miejscach dopiero rzeczy, na które my gracze zwracamy uwagę i które są naprawde ważne ale one często nie pokrywają się z działaniami prowadzącymi do zwiększenia zysków i to jest powód dla którego gry nie idą najlepszą dla nich drogą. Przykłady można mnożyć ale już ograniczając się do samego Blizarda to zobaczcie jaka drogą podąża seria Diablo - HS jest na podobnym kursie

4 polubienia

Nie znam żadnej innej gry bugzarda oprócz hs więc nie mam porównania. Jednak zauważyłem kolejne symptomy początku końca hs.

1. Coraz większe wymagania sprzętowe pośrednio związane z ilością błędów. W hs gram regularnie na 2 różnych kompach: u siebie w domu na w miarę nowym i u matki na dość wiekowym. Jeszcze 2-3 łata temu hs śmigał na obydwu bez problemów. Jakiś rok temu zaczęło się pojawiać coraz więcej błędów i crashy i ich ilość na kompie u matki była o wiele wieksza niż na moim kompie. Teraz na moim kompie mam coraz więcej błędów i crashy a na kompie matki to już jest prawie nie do wytrzymania i obawiam się że po wejściu nowego dodatku u matki nawet nie będę próbował grać w hs …
  2. Ostatni mini set i nowy dodatek (ujawnione karty i mechaniki) pokazuje że developerzy hs prawie kompletnie olali logikę ciągłości typów talii dla wszystkich klas. Wcześniej w standardzie po wejściu każdego dodatku lub rotacji pewne karty wypadały a inne ulepszały istniejące talię. Teraz dla nowych dodatków sytuacja wygląda tak że albo używasz bardzo wielu kart albo prawie żadnej. Ulepszenie/zmiana mocy bohaterów jeszcze bardziej skomplikuje sytuację i interakcję kart z wcześniejszych dodatków które zmieniały/modyfikowały moc startową…
1 polubienie