Przepustka sezonowa w HS

Blizzard rozesłał do części z graczy ankietę opisującą zasady działania Battle Passa, którego prawdopodobnie planują dodać do gry od następnego dodatku. Link do szczegółowego artykułu: https://outof.cards/hearthstone/1715-blizzard-adding-a-battle-pass-to-hearthstone-survey-highlights-alternate-art-for-the-coin-new-hero-skins-paid-leveling-rewards
Generalnie czekałem na coś takiego i chętnie w końcu bym rzucił pieniądzem, ale w zaproponowanej formie taka przepustka jest nie do zaakceptowania. Przede wszystkim boli rezygnacja z daily questów, konieczność jeszcze większego grindu i w efekcie ograniczenie zasobów przy większej ilości czasu potrzebnego na granie. Sensowne granie FTP stało by się wręcz niemożliwe. Osobiście przyjąłbym taki system, ale z pozostawieniem daily lub ze skupieniem się na kosmetyce: portrety, alternatywne art kart, emotki itp. Pamiętajcie, że Blizzard na razie bada teren i przepustka ostatecznie nie musi być wcale tak restrykcyjna, dlatego kto dostał zaproszenie do ankiety niech koniecznie się w niej wypowie.
Tutaj koncepcja przepustki zaproponowana jakiś czas temu przez kanał Hearthstone Mathematics: https://youtu.be/PSxgL_hjU5E

Dla mnie forma battle passy to zwykle przerabianie jednej formy ekonomii na inną która niewiele się różni. Piszą że obecne nagrody zamienią expem, który będzie zamieniany na nagrody, więc tutaj prawie nic się nie zmienia.

Co jest na plus: pierwsze poziomy w przepustce powinno zdobywać się bardzo szybko i mają większe nagrody, więc system jest nieznacznie bardziej przyjazny graczom którzy niewiele grają.

Czego ten system nie rozwiązuje:

• istnienia “zapychaczy” które nie pomagają nowym graczom (ja wiem że karty typu Magma Rager mogą być zabawne jako mem, ale byłyby słabe nawet po delikatnym wzmocnieniu)
  • kolosalny próg wejścia do dziczy
  • spory próg wejścia do standardu

Tak więc mimo iż nastąpiłyby zmiany w ekonomii, to w moim odczuciu zmiany nie byłyby duże i nie rozwiązały by głównych problemów.

2 polubienia

Sam pomysł przepustki nie jest zły. Problemem jest to że bierze się za niego blizzard który tak naprawdę pod przykrywką dobrych zmian utrudnia życie ludziom którzy grają F2P. Blizzard już od jakiegoś czasu udaje że gra staje się bardziej przystępna, a w rzeczywistości robi coś na odwrót. Dodają coraz więcej legend by ludzie sięgnęli po portfel. Z dodatku na dodatek dodają coraz mocniejsze karty, przez co karty które są z pakietów klasycznych mają mniejsze znaczenie.
Dopuki HS będzie liderem wśród karcianek to nic się nie zmieni. A pozycji lidera raczej żadna gra z gier karcianych nie odbierze. Gra jest przystępna pod względem mechanik. HS jest w pewien sposób uzależniający. Ciężko jest się przerzucić na inną karciankę, bo w HSie potrzeba czasu by zbudować sobie jakąś konkretną kolekcje kart. Widać to chociażby po forum ludzie krytykują HS że to syf a jednocześnie dalej grają. Ja w HSa gram coraz mniej, gra sprawia mi frajdę ale widzę co z grą się dzieje. Dzięki temu że HS nie działa mi na pakietach internetowych z telefonu to udało mi się go ograniczyć dosyć znacząco i jest to dla mnie duży plus xD.

3 polubienia

Według mnie ta cala przepustka sezonowa, to największy szrot jaki mogli wymyśleć deweloperzy i wydawcy(różnych gier, a nie
tylko HS) w swoich pazernych, korporacyjnych móżdżkach. To, co rzekomo proponuja w tym battle passie z ankiety jest totalna kpina. To ja juz wolę zbierać sobie golda i co 4 miesiące kontrolować co chce otworzyć, np 70-80+ pakietów z najnowszego rozszerzenia, a nie liczyć na RNG w kwestii “losowej” legendy, epica etc, albo co gorsza - wstępu na arenę, której osobiscie nie lubię, nie gram i uważam, ze byłoby to takie uszczęśliwienie na siłę ze strony Blizza.

A jeśli juz tak bardzo pali im sie do kopiowania takich negatywnych rozwiązań, to niech pozostawią to, co juz jest obecne w grze czyli chociażby zadania codzienne, zeby moc sobie na spokojnie farmic i mieć jakas złudna alternatywe.

3 polubienia

Ja jestem na nie w stosunku do każdego “passa” w grach sieciowych. Wymuszają one regularną, codzienną grę, bo inaczej punkty XP się traci. Ja za to gram sporo raz w tygodniu w weekend, a tak to wpadam wykonać szybkie daily… Kompletnie by popsuło mi to mój sposób na zabawę w HSie… Do tego opcja płatnego passa do mnie nie przemawia tym bardziej, bo nie wiem czy dostałbym rzeczy za które teoretycznie zapłaciłem, a nie miałem tyle czasu na regularne granie ile bym potrzebował…

Jedynie pasowała by mi opcja podobna do tego co jest w MTG:A, czyli daily + pass…

2 polubienia

W zamieszczonym artykule pisano że nagrodą za daily będzie exp do passa (zamiast golda), czyli to niby będzie daily + pass. Metoda zdobywania zawartości się nie zmienia, a jedynie system nagród.

No właśnie to mi nie pasuje. Bardziej wolałbym by zostały daily z goldem, a nagrody z passa się ograniczyły tylko do pojedynczych kart, skinów, kilku pakietów, a nie oparcie całego systemu o passa… Oj to i tak tylko ankieta, cały system pewnie będzie wyglądał inaczej i tak… Szczególnie, że w samym artykule są niezgodności…

1 polubienie

Ja również wolałbym żeby zadania zostały w nie zmienionej formie i to tego przepustka z rzeczami kosmetycznymi. Jakieś skórki, tytuły, inne arty kart, nowe teksty bohaterów. Jakby był tekst “nie zesraj się” to bym nawet za to zapłacił :smile:.

3 polubienia

Albo “Wstawaj Jarek, zesrałeś się” - każde pieniądze… :smiley:

1 polubienie

18+14 pakiety, 4x wejście na arene, 2x legendarna karta, 2x epicka, 3990 golda plus inny szajs (do nieczego mi niepotrzebny) za napieprzanie codziennie od rana do nocy. Nie, dziękuję. Wolę tak jak jest teraz, 7200g za same dzienne zadania, które zajmują mi 15min dziennie, plus gold za każde 3 winy. Ale znając życie i tak to wprowadzą, a ludzie którzy nie potrafią liczyć do trzech będą zadowoleni, bo przewage nad innymi po prostu sobie kupią. Jedyna szansa to to, że pod wpływem negatywnych opini z ankiet zwiększą nagrody, lub zostawią dzienne zadania bez zmian, a wprowadzą tego passa tylko w wersji płatnej.

3 polubienia

Odpowiedź dev’ów na ankietę, zmiany tak czy siak nas czekają.

Jak to wprowadzą to kasuję HS…

7 polubień

Jezeli faktycznie czekają nas zmiany, to oczywiście na początku przetestuję to nowe “ekscytujące rozwiązanie”, ale prawdopodobnie skonczy sie to w ten sposób, ze podobnie do Ciebie zrezygnuje z dalszej gry.

5 polubień

Właśnie miałem podobnie pisać… Dobrze że kupiłem tylko 2x powitalny i preorder lasu na promocji za pół ceny

Nie gram już ponad rok, szkoda tylko 50k pyłu

I jak widać do tej pory narzekasz na grę, a mimo to grasz…