RNG w Hearthstonie

Blizzard w ostatnim dodatku (i w nadchodzącym) postanowił dodać masę kart, które opierają się w pełni na rng - typu “dodaj losową kartę, zamnień w losową legendę”. Tego typu mechanika jest najgorszą w hsie - 0 synergii, 0 wkładu gracza, 0 kontroli gracza nad grą. Jedyny sens ma to może w Shamanie, gdzie trzeba najpierw wygenerować określoną liczbę tokenów i Pog Bringer ma jakiś silny efekt. Ale czemu, po tak wspaniałych mechanikach z portretami, z questami, z mnóstwem innych ciekawych synergii, Blizzard nagle skręca w strone zupełnego rng? Przecież karty typu Rafam to mem, a Blizzard już dodaje do podstawowego setu więcej takich kart (Brightwing). Po co? Już stary shudderwock jest ciekaszą mechaniką od zamienia stronników w losowych stronników albo wycastowania randomowych spelli.

3 polubienia
  1. Brak pomysłów na karty. Tworzą fillery.
  2. Dodają te karty dla nowych graczy, którzy jarają się jak dostają z legendy drugą legendę, albo jakiś potężny czar raz na jakiś czas.
1 polubienie

Mnie osobiście losowość się podoba bo gra jest ciekawsza za każdym razem inna nie musisz wkładać tych kart do talii raczej martwił bym się o coś innego

Nie rozumiem Cię… Przychodzisz grać w HS-a gdzie ogólnie pojęcie o grze jest takie, że RNG jest sporą częścią tej gry. I zaczynasz narzekać na forum, że to RNG jest. Skoro Ci tak ono przeszkadza to po co w ogóle zaczynałeś grać? Dodatki są różne i karty w nich także. W jednych jest więcej RNG, a w niektórych mniej, taki jest urok tej gry :slight_smile:

1 polubienie

Sama mechanika jest nastawiona na rng zauważ że nie dobierasz w konkretnej turze to co chcesz tylko jest to losowe. Nawet jeżeli masz fajne synergie bądź combo musisz wpierw je dobrać, a czasem po prostu tego nie dobierzesz. Kiedyś to była Alexstrasza na combo magu, hadronox na taunt druidzie barens w 8 turze na resurrect priest itp. .

Ja jestem zwolennikiem spiskowej teorii i dla mnie to słynne rng to skuteczny sposób na pełne kontrolowanie gry - wspomaganie płacących i karcenie tych, co nie wydali na grę ani grosza. Proszę płacących o powstrzymanie się od gwałtownych reakcji. Nie gracie na darmowym koncie - nie możecie wiedzieć, jak to jest. Powtarzam, wystarczy kartka, długopis i cierpliwe zapisywanie tego, co dzieje się w podobnych sytuacjach u Ciebie i przeciwnika. Mój ulubiony przykład to karta “zwierzęcy towarzysz”. W 2 przypadkach na 10 przeciwnik nie dobiera “szarży”. Moje statystki - 8/10 “Leokk”. Najpierw jest biznes, a potem cała reszta. A używanie w jakimkolwiek temacie pojęcia “LOSOWOŚĆ” w tej grze, to poważne nadużycie. Zwolennikom “losowości” życzę większej wiedzy z podstaw rachunku prawdopodobieństwa a wszystkim spokoju i dobrej zabawy w HS-a.

Jeżeli chcesz przeprowadzić konkretne badania musiałbyś otworzyć portfel zrobić drugie konto i wydać kasę. robić ten sam deck i zacząć porównywać. Skąd wiesz, że na tamtym kocie gościo nie miał tak jak Ty złej passy przez długi czas i mu się odwróciło? Twoje spojrzenie jest bardzo jednostronne.

Mogę za to jednak ja coś tam porównać, bo na swoim koncie kupuję każdy preorder, za to na koncie Narzeczonej nic nie było kupowane. Nie będę porównywał rangi i wygranych bo mamy inny styl gry (choć ona ma wyższą i co miesiąc ma legendę, a ja bujam się pomiędzy 15-5). Mogę za to porównać drop z paczek i co ciekawe ona na darmowym ma większy. U mnie biorąc dane z poprzednich 3 dodatków legendę miałem średnio co w 21 pakiecie, a Ona w co 18. Do tego mi przez ten czas ani razu nie trafiły się co najmniej 2 legendy w jednej paczce, a jej raz się trafiły 2, a raz 3.

Kiedy myślę o Hearthstonie pozbawionym RNG, od razu przypomina mi się Pirat Face Warrior. Losowość w tej talii polegała na tym czy Patches (który miał jeszcze szarżę) dojdzie na rękę. Nie sądzę żeby ktoś tęsknił za tamtymi czasami.

Ja kupiłem tylko kilka razy zestawy promocyjne jeśli były w dobrej cenie
Należę do tych darmowych, promocyjnych czy płatnych?
Ciekawie czy moje rng jest lepsze? Co to za teorie których nie można potwierdzić???
No mamy deck tracker poproście by podzieli wyniki na darmowych i płatnych!

1 polubienie

Ludzie, ale ja miałem na myśli mechanikę rng z kart, gdzie może być kilkadziesiąt różnych outcomów. Wiadomo, że gra opiera się na rng, ale można np. przyspieszyć dobieranie kart i grać defensywnie. Ale tu rng jest zupełnie niepotrzebne. Też mi się zdaję, że robią fillery i po prostu kończą im się pomysły na karty.

1 polubienie

To pisz do Blizzard na email lub sam wymyśl mechanikę

Pamiętam że jest tylko 1 karcianka be rng nazywa się world of myth (tam tego rng nie ma wcale)

Ps apropo zwierzęcego towarzysza… Jak grałem bomb wojem kontra łowca to w jednej grze wyciągnął z tego 8x szarże ^^ 2x karta z talii, 2x odkryty czar z tego czaru za 4 co wali w stronnika i odkrywa zaklęcie i potem 4x z zuljina^^^^^^ taki tam przypadek… Takie tam 32 dmg w ryj :smiley: prawie bym wygrał, ale no niestety Hero power z rozkazem zabicia równo do 0 mnie zjechały :3 także śmiem mieć wątpliwości czy wszytko jest aż tak randomowe w tej grze…

Zwykle dodaje takie karty, na tym polega gra w HS, czasem więcej czasem mniej… W kolejnym dodatku nikt nie wie co będzie, więc nie bądź jakimś guru…

Nieprawda… Jest wiele czynników, które powodują, że ta losowa karta wspomaga twoje położenie podczas gry, tylko dlatego, że jest losową… Jeśli nie czujesz wkładu (?) i kontroli nad grą, może coś źle robisz? Np. talie…

Dziwne że Blizzard nie robi kart rng typu zefrys