Spód talii - losowe dobieranie

Nowa mechanika z wyławianiem kart ujawniła kilka ciekawostek na temat działania samej talii w grze. Otóż miałem nieraz sytuację w której karta, która teoretycznie powinna być na dnie talii dobrała się jako pierwsza/druga. I to za pomocą zwykłego słowa “dobierz kartę”. Opcji działania talii jest kilka:

1. Talia jest przetasowywana przy fazie mulligan (czyli wybraniu trzech pierwszych kart, które mają znaleźć się na Twojej dłoni na początku gry). W momencie rozpoczęcia gry talia jest od A do Z ustawiona i dobierane są karty od 1 do 30 bez żadnych wyjątków.

2. Karty z talii dobierają się losowo. Możesz nagle dobrać kartę 8 lub 16. Zasady nie ma.

3. Talia jest sztywna jak w punkcie pierwszym, ale słowo “dobierz kartę” ma działanie losowe. “Dobierz kartę” nie musi oznaczać dobranie akurat pierwszej karty z brzegu. Może to być dowolna karta. Nawet ta z samego dna.

Zacząłem się grubo zastanawiać jak działa sama talia w sytuacji kiedy po wyłowieniu karty, bomba, jako jedna z trzech opcji, powinna znaleźć się na dnie decku a tymczasem ta dobrała mi się krótko po wyłowieniu karty. A była to ostatnia bomba w talii.

Zatopiony wartownik powędrował na dno decku, ale spaczona karta Fartownego zbieracza ze słowem “dobierz kartę” dobrała mi właśnie tego wartownika :smiley: ktoś się nad tym zastanawiał?

2 polubienia

Poczytałem trochę i okazuje się że mechanika tasowania karty w talię powoduje przetasowanie talii. “Fartowny zbieracz” tasuje do talii 2 odłamki duszy, co spowodowało przetasowanie talii i ryzyko dobrania karty która niegdyś była na spodzie.

Wygląda na to że mechanika ta ma na celu odwzorowanie rzeczywistych gier karcianych, gdzie tasowanie karty w talię bez przetasowania talii sprawiałoby że gracze wiedzieliby w które miejsce została włożona, więc zapobiega się to tasując od nowa całą talię. Wydaje mi się że jest to jedyny powód wprowadzenia tej zasady do Hearthstone.

2 polubienia

Znalazlem inna ciekawa mechanike. Kiedy dredguje bron, i potem uzywam karty dobierz bron, zawsze dobiera mi inna bron niz ta zdredgowana

Widzę kolega zaczerpnął stylu pisania od shangusia naszego… :stuck_out_tongue: Wtasuj - słowo klucz.
Dla mnie jest to dziwne bo po prostu powinno to wsadzić daną kartę w losowe miejsce w talii, a nie mieszać wszystko, no ale to moja wizja i wiem że zawsze wszystko przetasowuje…

Uroki autokorekty.
https://ibb.co/fQg05jf

To jest zaczerpnięte pewnie z MTG (jak spora ilość rzeczy w HSie), gdzie jak miałeś karty dobierz coś o jakimś typie, albo dobierz ląd, wtasuj kartę, itp. to najczęściej był dopisek: i przetasuj talię. W grze fizycznej jest to bardzo ważne, bo przeglądając bibliotekę kart widziałeś co się w jakiej kolejności znajduje, w HSie jest to niepotrzebny bajer, bo i tak nie widzimy jak mamy pookładane karty.

1 polubienie