Kilka dni temu wprowadziliśmy parę modyfikacji systemów Szybkiego meczu i Gry rankingowej (nie wymagają pobrania aktualizacji klienta gry). Postanowiliśmy poświęcić chwilę, aby opisać wprowadzone zmiany, przeanalizować wyniki ostatnich aktualizacji i nakreślić kierunek zmian w systemie dobierania graczy.
Zew Nexusa
Zew Nexusa znacznie wpłynął na poprawę jakości meczów (jeśli chodzi o pożądany skład drużyn) i ostatecznie osiągnęliśmy zamierzony cel. Niestety wzrósł także czas oczekiwania w kolejkach, szczególnie w niektórych regionach, a korzyści według nas nie w pełni to wynagradzają. Postanowiliśmy więc na jakiś czas nieco złagodzić rygorystyczne zasady dotyczące pożądanych składów drużyn. Zależy nam, aby w miarę możliwości pozostawały zbliżone do standardu (Tank, Uzdrowiciel, dystansowy Zabójca), jednak chcemy też, aby do chwili dopracowania całego systemu czas oczekiwania na Szybkie mecze nie był zbyt długi.
Dobieranie graczy w lidze bohaterów
Reguły systemu dobierania graczy na wysokim poziomie (ranga mistrzowska i arcymistrzowska) są skonstruowane tak, aby zapewnić jak najwyższą jakość meczów. Jak łatwo się domyślić, znacznie wydłuży to oczekiwanie, więc zamierzamy poszerzyć kryteria doboru w sytuacji, gdy system nie zdoła w pożądanym czasie stworzyć meczu, korzystając z wyjściowego zakresu rang. Po wprowadzeniu tej zmiany będzie stosowany następujący zestaw reguł:
Mistrzowie i arcymistrzowie będą mogli trafić do meczów z graczami należącymi do ligi diamentowej (diamentowa 1-5).
Im dłuższe oczekiwanie w kolejce, tym bardziej system dobierania graczy będzie brał pod uwagę pulę rang z ligi diamentowej.
W 2019 r. nadal będziemy udoskonalać reguły i funkcje dobierania graczy oraz wprowadzać wszystkie konieczne zmiany.
Gracze z niskiego poziomu gry nie odczują ostatnich zmian i decyzji (nie od razu), ale dla tych z wysokiego poziomu, będą to zmiany bardzo drastyczne (już teraz mnóstwo masterów narzeka że musi grać z diamentami). Czasy oczekiwania wydłużą się a jakość meczy i tak spadnie, to spowoduje częściowe zniechęcenie i odchodzenie graczy od gry, co dalej spowoduje rozprzestrzenianie się problemu na niższe dywizje, a z czasem na inne tryby. Właśnie tak dojdzie do śmierci gry, od HGC zaczynając a kończąc na QM.
Fajnie że ekipa hotsa próbuje jeszcze jakoś to ogarnąć, ale wydaje mi się że to na nic, niestety będzie już tylko gorzej. Przepaść poziomu między graczami wysokiego mastera oraz grand mastera, a graczami diamentu jest ogromna. Doświadczeni gracze w różnych rangach mają wyrobione różne nawyki, gdy system doboru zacznie łączyć graczy o dużej różnicy poziomu to granie przestanie dawać przyjemność. Dobry gracz będzie miał wrażenie że jego słabszy sojusznik troluje, a gracz słabszy będzie gotów posądzić dobrego o oszukiwanie. HOTS to gra drużynowa i nawet losowo dobrani gracze muszą sobie ufać żeby chociaż na te kilka minut być drużyną.
Osobiście na pewno jeszcze jakiś czas pogram, bo oprócz grania lubię oglądać turnieje porządnych drużyn. W styczniu (zaczyna się chyba 07.01.2019) ma się odbyć Nexus Contest, czyli organizowany przez społeczność europejski turniej narodów. W lutym francuski turniej SaveHots, również organizowany przez społeczność, podobno drużyna Leftovers ma wystąpić. Na pewno będzie kilka innych, bardziej lokalnych imprez, ale to trochę mało. W grze MOBA potrzebne są standardy, a bez esportu jest to niewykonalne. Już teraz coraz rzadziej czuję przyjemność z gry, często mam większą ochotę obejrzeć jak ktoś gra niż zagrać samemu. Jak zabraknie dobrego materiału do oglądania to na pewno odechce mi się grania i jestem przekonany że będzie wielu takich jak ja.
Szkoda że blizzard podjął takie decyzję, ale nie mamy na to wpływu, póki się da trzeba grać.