Mało miałem czasu, a jeszcze mniej ochoty na pisanie przemyśleń, ale teraz jest czas i jest ochota. Ściana tekstu:
ZMIANY OGÓLNE
Wzmocnienie Trygława, jak najbardziej na plus. Trygłava był zbyt słaby jak na objective do którego sterowania potrzeba dwóch bohaterów i nadal jest jednym ze słabszych objectivów. Zasada obsługi Tyrygłava wyglądają nastepująca: do środka wchodzą bohaterowie o najmniejszej obrażeniach, zazwyczaj tank i support, jednak gdy jest potrzeba bronić sojuszników to z tego robota należy wyjść.
Mistrzowskie pierścienie, czyli coś co ma zastąpić mistrzowskie skórki “usunięte” podczas aktualizacji hots 2.0. Przyznaje że zostałem miło zaskoczony, bo taki element jest potrzebny z dwóch powodów:
- Nagroda, lub wynagrodzenie za osiągnięcie wysokiego poziomu bohatera (prowokacje to bzdura)
- Kolejna rzecz na którą można wydawać walutę, bo takich elementów w grze brakuje.
Na chwilę obecną możemy podkreślić zdobycie poziomu 15 i 25, ale patrząc na aktywność społeczności, dość szybko powinno pojawić się więcej opcji. Również uważam że 15 poziom to jeszcze nie mistrz.
BLAZE
Blizz uważał że Blaze to tank, uparli się że zrobią z niego tanka i chyba nareszcie się udało.
Problem Blaze to bardzo długa animacja jego szarży która służyła tylko jako kontynuacja już zapoczątkowanego wcześniej ogłuszenia - followup.
Blizz przyspieszył animację, przez co trudniej uniknąć szarży ofensywnej i trudniej zablokować tą defensywną. Oczywiście nadal Blaze lepiej sobie radzi w rolo solo lanera , ale potencjał w roli tanka jest dużo większy niż wcześniej. Ostatnio bardzo popularne jest połączenie Skoku ze Sceny E.T.C. z Napędem Odrzutowym.
Diablo - Diablo był OP. To trudny w ograniu tank, bez mechanizmu ucieczki. Jednak duże ilości zdrowia + pancerz magiczny + samoleczenie w połączeniu z bardzo dużymi nagłymi obrażeniami sprawiały że to był bohater 1st pick / 1st ban. Nie każdy umiał nim grać, ale Ci którzy umieli mieli ogromny wpływ na wynik meczu.
Poleciały bardzo dobre zmiany - nerfy który nieco osłabiły Diablo. Teraz Blizz serwuje niepotrzebne buffy, na szczęcie nie powinny mieć dużyego wpływu na tego bohatera.
Johanna - to tank który ma oślepienie więc nie potrzebuje zwykłego talentu - blok. No więc Blizz postanawia zaserwować super mocną odmianę tego talentu. Johanna to w tej chwili tank numer 1, a oprócz tego uważam że ma najmocniejsze talenty na pierwszym poziomie ze wszystkich bohaterów w grze. Uważam że wszystkie trzy są OP.
Artanis - przyspieszenie lasera, obowiązkowa zmiana która musiała nadejść. Mimo wszystko laser to nadal jedna z najgorszych ultimek poziomu 10. To zdolność która zaczyna mieć sens dopiero po ulepszeniu na 20 poziomie.
Czen - nie umiem nim grać, nie znam się, ale wiem jedno: aktualnie drugi najmocniejszy bohater na solo alejce.
Imperius - drobne zmiany balansujące - wzmocnienie mniej grywalnych buildów. Bardzo dobrze. Imperius jest bardzo silnym bruiserem, łączącym dużą ilość CC z ogromnymi obrażeniami. Po tych zmianach naprawdę dobrze zrobione drzewko talentów. Myślę że to aktualnie numer 3 wśród bruiserów.
Leoryk - ostatnio trochę wypchnięty przez innych bohaterów swojej klasy, jednak nadal jest bardzo silny, a drobne buffy zdecydowanie mile widziane. Ogólnie uważam że klasa bruiserów jest teraz bardzo silną klasą.
Rexxar - Aktualnie numer 1 wśród sololanerów. Drobne nerfy żeby sprowadzić go na ziemię, oraz potrzebny buff zasięgu flary.
Varian - Bardzo dobrze zbalansowany bruiser, 3 grywalne style gry, z dużym wyborem talentów. Czemu blizz to rusza - reddit chce że Varianowcy częściej wybierali prowokację a rzadziej dwa miecze - zmiany BO TAK.
Ogólnie bardzo silny buff talentów pod W i Q, oraz sztandarów, czyli buff Variana pod prowokację. Po tych zmianach najlepszy styl gry.
Tassadar - śmiesznie małe buffy które nic nie zmieniają, docenią to tylko fanatycy Tassadara. Sorry ale za czasów HGC był wielokrotnie nerfiony i obecnie lepiej jest wybrać Zarię niż Tassadara. Czekamy na rework.
Auriel - Dobre zmiany dla Auriel, częściowe przeniesienie odpowiedzialności za ładowanie energii z sojusznika-baterii na Auriel.
Te zmiany i kilka innych które opiszę poniżej sprawiają że Auriel wraca do mety. Pytanie kiedy rework / buff wskrzeszenia?
Ana - dla mnie mechanicznie martwa postać, istniej tylko po to żeby ją zbanować.
Deckard - Nie ogarniam czemu blizz cały czas przy nim miesza. To dobry support ciągle znajduje się w top 5. To są takie zmiany na siłę, próbują z niego zrobić OP herosa.
Kharazmin - drobna ale bardzo mocna zmiana która ma ogromny wpływ na buildy Kharazima. W tej chwili talenty pod W z poziomu 7 i 16 mają synergię. Zmiana wyproszona przez społeczność, tym razem zgadzam się z tymi prośbami.
Lili - zamiana miejscami talentów, trudno mi powiedzieć co to zmienia gdyż zawsze wybierałem Wichry Mocy. Myślę że to mikro nerf.
Rehgar - Drobne nerfy w podstawie gdyż po wcześniejszych zmianach Rehgar stał się bardzo groźnym mele supportem. Kilka świetnych zmian w talent które moim zdaniem powinny się pojawić minimum rok temu.
Pisałem wcześniej że Deckard jest w top5, no chyba się myliłem bo ogólnie supporci też są teraz bardzo konkurencyjną klasą, jest w czym wybierać
Morales - małe ale ciekawe zmiany. Jednak morales to nadal dość słaby uzdrowiciel i bardzo sytuacyjny.
Malfurion - troszkę wypchnięty z mety przez innych bohaterów, więc małe buffy nie zaszkodzą, tylko czy aby na pewno były potrzebne.
Stukov - Nie jestem fanem tego bohatera. Wydaje mi się że ze względu na unieruchomienie z poziomu 13 i bardzo słabe talenty na poziomie 20, Stukov ma 1 build z kilkoma bardzo, bardzo sytuacyjnymi alternatywami.
Te zmiany według mnie nie mają na niego wpływu.
Tyrande - to była bestia w kategorii uzdrowicieli. Wizja, CC, duże obrażenia, zdejmowanie niechcianych efektów co kilka sekund i ogromne ilości leczenia. Mało postaci mogło jej dorównać w cyferkach uzdrowień, a co z pozostałymi statystykami… no właśnie. Była OP. Na szczęście poszły nerfy na Namaszczenie Eluny i przeniesiono Niebiańską Jedność na poziom 16. To sprawia że Tyrande zrównała się z pozostałymi uzdrowicielami, jednak wewnętrzne jej drzewko talentów wygląda nadal słabo - jeden słuszny build z drobnymi odstępstwami.
Białowłosa - mechanicznie zabita postać, jednocześnie z kosmicznie podkręconymi cyferkami - czyli jak sprawić żeby postać po słabym reworku była popularna wśród graczy. Nawet nie czytam ostatnich zmian.
Alarak - drobne nerfy gdyż za sprawą kilku graczy stał się bardzo OP.
Murky - drobne buffy które nic nie zmieniają, murky ma zbyt słaby eraly i mid game.
Qhira - sporo nerfów które sprawiły że zrównała się z innymi bohaterami, jednak ona nadal ma jeden słuszny build.
Junkrat - w przeciwieństwie do Białowłosej otrzymał bardzo doby rework. Skuteczność blizzarda - 50%. Kilka drobnych zmian, myślę że to jeszcze nie wszystko. Naprawdę fajny rework który otworzył nowe możliwości dla tego bohatera.
Guldan - nowe działanie wewnętrznego mroku - na papierze wygląda ciekawie ale w praktyce chyba się nie sprawdza. Może warto jeszcze podkręcić cyferki
Hanzo - kilka zmian z których tylko jedna będzie miała przełożenie na rozgrywkę - lekki nerf na waveclear hanzo. Dwa smoki nadal mega sytuacyjne, na granicy niegrywalności.
KTZ - Sporo wzmocnień dla rzadziej wybieranych talentów - wydaje mi się że tutaj nic się nie zmieni.
Buffy Lodowego pocisku, myślę że teraz z totalnie niegrywalnego ulta stanie się sytuacyjne.
Erupcja Cienia - nie rozumiem po co. KTZ to bohater który polega na ogromnym burst dmg ze swojego kombosa. Ta zmiana pozwala zadawać więcej obrażeń, ale rozkłada je nieco bardziej w czasie. Naprawdę nie ogarniam po co to zrobili.
Ming Li - postać uważana za słabą z wyjątkiem poziomu turniejowego, bo tylko tam wiedzą co oznacza “focusować jeden cel”. Bardzo dużo drobnych baffów które na pewno ucieszą słabych graczy i ogólnie lekko poprawią pozycję Li ming.
Tychus - świetne zmiany na przestarzałych talentach, jednak to jeszcze trochę zbyt mało. Tychus jest poza metą i potrzebuje małego buff żeby do niej wrócić.
Valla - Dostała w między czasie kilka małych wzmocnień i wskoczyła do mety z przytupem. Głównie chodzi o więcej HP i nowy talent na poziomie 16 który zwiększ moc zdolności. To drugie jest ważne bo wzmacnia również ultimkę, a więc ostrzał jest teraz tą lepszą zdolnością.
Valla dostała buffy, a najlepszym supportem dla Valli jest Auriel która też dostała buffy, a jeśli weźmiemy pod uwagę że te dwie postaci dostały buffy i kilku innych uzdrowicieli też, to jesteśmy świadkami powtórki z rozrywki: doubel support meta come back
Na poziomie turniejowym w prawie każdym meczu od kilku tygodni widać kompozycje złożone z dwóch uzdrowicieli i te kompozycje wygrywają. Najczęściej wybierani są: Tyrande, Malf, Auriel, Ana, Uther, Stukov, Rehgar.
Ostatecznie uważam że to dobre aktualizacje, jednak obawiam się że blizz znowu przesadza z buffowaniem niektórych bohaterów, podczas gdy wielu innych po prostu jest bezużytecznych: Probius, Gazol, Nova, Valeera itd.
PS:
Chronia - zapomniałem o niej. Ogólnie to mam o niej podobne mniemanie co o Anie, mechanicznie ją zepsuli, jednak po ostatnich buffach jest już wystarczająco silna i może konkurować z innymi magami.