Jutro będzie sesja AMA na redditcie dotycząca nowego sezonu rankingowego oraz nowej bohaterki.
Skrócona wersja odpowiedzi udzielonych przez deweloperów. Pominąłem tematy np. studia, praca, ulubiony komiks itd.
Ogólnie jest tym razem bardzo mało odpowiedzi.
-
Nie tworzą kalendarza planowanych aktualizacji ponieważ bardzo często zmieniają zdanie i nie byli by wstanie zrealizować obietnic. Wolą informować społeczność tak jak teraz, czyli za pośrednictwem krótkich postów na redditcie.
-
Filmiki promujące nowości w przyszłości będą lepiej zrobione. Chodzi o komentarz tekstowy / głosowy.
-
Mega Hero Bundles - aktualnie nic takiego nie planują
-
Ranga faktycznie odpowiada mmr. Uważają że “Brąz 4” to lepsza informacja niż “1000 mmr”.
-
Uważają że tryb rankingowy powinien być dostępny dla wszystkich i powinien wymagać tylko minimalnego zaznajomienia z grą.
-
Według ich polityki HOTS to gra do zabawy ze znajomymi. Myśleli nad wprowadzeniem kolejki solo w trybie rankingowym, tym bardziej że bardzo dobrze to działa w innych grach, ale… ALE JEST TO SPRZECZNE Z ICH POLITYKĄ (tu wstaw przekleństwo)
-
Smurfy to rzeczywisty problem. Sposobami na walkę ze smurfami jest: ograniczanie gry rankingowej nowym kontom, ostrzejsze zasady przyznawania punktów.
-
Prawdopodobnie w przyszłości dostaniemy widoczny mmr (rangę) w plikach powtórki.
-
Nie planują wprowadzić systemu który będzie wpływał na mmr na podstawie osiągnięć w meczu. To ten niewypał z przed 2 lat.
-
Długa przerwa w grze rankingowej, ma wpływ na ilość przyznawanych punktów.
-
Aktualny podział procentowy graczy na rangi:
Brąz: 14%
Srebro: 25%
Złoto: 28%
Platyna: 22%
Diament: 10%
Master +: 1,15% -
Podoba im się pomysł odwrócenia obozów Gnolli na Przełęczy Alterac. Sprawdzą czy to ma sens i ile pracy wymaga.
-
Jeszcze za mało danych aby stwierdzić czy jakiś bohater potrzebuje zmian w stosunku ze zmienioną szybkością ruchu. Przewidują że zmiany będą potrzebne dla: Li ming, KTZ, Chronia, Ana
-
W przyszłości będzie rozwijana fabuła Qhiry.
-
Qhira jest niezwiązana z żadnym uniwersum ponieważ nie znaleźli wystarczająco mocno pasującej postaci do wymyślonej mechaniki. Uważają że Qhira jest tak samo obca jak np. Mephisto dla kogoś kto nigdy nie grał w D2.
-
Kierunek obrotu Qhiry podczas używanie “E”, został z góry ustalony gdyż możliwość wybierania ma zbyt mały wpływ na grę, a wprowadza zbyt dużo dodatkowych danych.
-
Qhira i Orphea dały sporo przyjemności podczas projektowania. Obecnie pracują nad kilkoma znanymi bohaterami.
-
Hanamura, rozgrywka pierwotnie miała funkcjonować wokół 2 alejek i bardzo silnych najemników. Mają świadomość że Hanamura źle działa i planują wprowadzić w przyszłości zmiany, może wydłużenie CD najemników.
-
Nova dostanie prawidłowy kolor oczu.
-
Chcą zaktualizować model Arthasa, ale nie są w stanie tego zrobić, za dużo roboty.
-
Sprawdzą czy na ekranie MVP może być wyświetlana animacja drwiny
-
Sprawdzą czy mogą być dodane profile ustawień, dedykowane do konkretnych bohaterów.
-
Aktualnie testują wewnętrznie kilka ważnych zmian w algorytmach botów zastępujących graczy.
-
Aktualnie testują system umożliwiający przesyłanie prezentów w grze.
-
W przyszłości dostaniemy bardziej szczegółowe pytania po zakończeniu meczu.
-
Pracują nad nowym wyglądem i opcjami dla trybu obserwatora.
-
Wiedzą o problemach z niektórymi liniami dialogowymi bohaterów, niestety muszą sprawdzić wszystko w każdym języku osobno, więc naprawienie błędów trochę zajmie.
-
Brak aktualnych planów dotyczących treści generowanych przez użytkowników
-
“Wszystko jest możliwe w Nexusie” - ze względów branżowych twórcy nie mogą na wszystkie pytania odpowiadać “tak lub nie”, jeśli społeczności się nie podoba ogólny zwrot to mogą nie odpowiadać wcale.
XD - czyli tylko jak włączyć grę najlepiej.
XD
Podsumowane:
XD
Ogólnie to rozbraja mnie ich podejście. W poprzednim AMA pisali że chcą aby tryb rankingowy był konkurencyjny. Zastanawiali się nawet jak traktować bójkę ARAM. Natomiast teraz wyskakują z “polityką” że cały HOTS to gra 4fun z przyjaciółmi. Czyli jak ktoś chce zagrać solo to niech… skorzysta z usługi innej firmy. No to super, w LOLu jest teraz naprawdę fajna rotacja bohaterów.
XD i to takie solidne potwierdzają to co wiemy, oni naprawdę chcą zamknąć serwery jak najszybciej się da ale to ze wciąż ktoś gra daje im promyk nadzieji na ciut hajsu, wiec apeluje weźcie przestańcie grac niech już się nie meczą i nie pogrążają, niech zrobią to co chcą i do czego zachęcają graczy.
Jedyne co mnie tu trzyma to postacie, do których mam sentyment i to, że niektóre z nich mają fajne mechaniki, ale jak zrobią jeszcze trochę tych hero of Wakanda to może w końcu uda im sie mnie ostatecznie zniechęcić. Trzymam kciuki!
Rozumiecie? Qhira ma być dla mnie tak obca jak postacie z Diablo, w które nie gtalem. Albo w SC2? Tez nie grałem. Ale znam fabułę. A nawet jeżeli słabo to i tak wiem że cos takiego wcześniej istniało. A nie jest na poczekaniu wymyślone NIE WIA DO MO PO CO.
Uważają że tryb rankingowy powinien być dostępny dla wszystkich i powinien wymagać tylko minimalnego zaznajomienia z grą.
VS
Smurfy to rzeczywisty problem. Sposobami na walkę ze smurfami jest: ograniczanie gry rankingowej nowym kontom, ostrzejsze zasady przyznawania punktów.
Czyli co, z jednej strony nowe konta powinny móc grać od razu rankedy, a z drugiej nie…
Wypowiedzi na temat “Qhir” - to jest raczej coś w stylu: będziemy robić co chcemy, a nie to czego chcecie…
Ludzie nie mają pojęcia co chcą i jakie konsekwencje wynikają z tego czego chcą…
Najlepszy przykład to rozkład tank/support/range assasins na QMie…
Jest użyte określenie “minimalne zapoznanie z grą”
Czyli wciskanie klawiszy QWE, gdyż R to już poważna życiowa decyzja, o Z można zapominać gdyż nie zadaje dmgu, o S H nikt pewnie nikt pamięta… a A jest tak niedoceniane jak tylko można. Również grupowanie jednostek z Ctrl jest tajemną magią i wtajemniczeni są chyba tylko mroczni templariusze.