AMA 18.07.2019 - balans i szybkość ruchu

h ttps://old.reddit.com/r/heroesofthestorm/comments/ce65hi/heroes_of_the_storm_ama_july_18_2019/

Tak jak w temacie, jutro będzie sesja AMA na redditcie na temat balansu i zmiany szybkości ruchu bohaterów.

Odpowiedzi programistów do pytań zadanych przez społeczność. Przypomnę że głównym tematem jest zwiększenie szybkości ruchu bohaterów o około 10%, ta zmiana podzieliła społeczność na zwolenników i przeciwników.

• zmiana szybkości ruchu - od czasu podniesienia kamery, zespół odpowiedzialny za wszystkie wewnętrzne testy gra na zwiększonej szybkości ruchu bohaterów. Co więcej, wszystkie zmiany które my (gracze) otrzymujemy od 18 miesięcy są zbalansowane pod zwiększoną szybkość ruchu!!! Zmiana ta została wprowadzona dopiero teraz gdyż wymagała wielu szczegółowych testów, jednak twórcy nigdy nie chcieli z niej rezygnować. Uważają że ze zwiększoną szybkością ruchu granie jest przyjemniejsze.
    Zmiana szybkości ruchu miała zmienić styl gry, sprawić aby gra była nieco trudniejsza. Dewsi wiedzą że może dojść do osłabień niektórych umiejętności / bohaterów i są gotowi wprowadzić odpowiednie poprawki.

• unikalne modyfikatory szybkości - niektóre postaci mają specjalny modyfikator szybkości ruchu, np. Lunara. Szybkość ruchu takich postaci zostanie zbalansowana w jednej z przyszłych aktualizacjach.

• pozyskiwanie XP - dewsi są na etapie testowania zmian które, mają poprawić rozumienie, jak ważne jest zbieranie doświadczenia ze stronników - edukacja graczy

• zmiany w statystykach - niebawem otrzymamy zmiany w ekranie statystyk (tab-screan)

• pancerz - balansowanie talentów i zdolności zapewniających pancerz jest problematyczne, ale twórcy cały czas nad tym pracują

• ARAM - jest problem ze zdefiniowaniem czym ma być ARAM, czy kompozycje powinny być bardziej losowe czy typowe z tankiem i uzdrowicielem w każdym meczu. Rdzeń nie otrzyma tarczy. Prawdopodobnie wikingowie zostaną usunięcie z tego trybu. Możliwe że powrócą Chronia i Azmodan.

• Whitemane - zmiany w drzewku talentów przeszły pomyślnie testy, niebawem powinniśmy je otrzymać. Głównie dotyczy to talentów na poziomach 1 i 4.

• TLV - możliwe że otrzymają nieco nowy system przełączania pomiędzy wikingami

• D.Va - tak, dostanie duży rework. Będą to zmiany w drzewku talentów, powstaną trzy buildy: bruiser-solo-laner, support-front-lane oraz śmieszny self-destruct/pilot.
    D.va straci talent “Rush-down”, natomiast w zamian ma zyskać kilka innych talentów pod zdolność Q.
    Bedą też zmiany w mechanice postaci: Mech porusza się wolniej tylko podczas strzelania i używania zdolności. Będzie można zmieniać kierunek działania Matrycy Obronnej. Niezła Giwera (R2) będzie teraz podstawowym atakiem dla trybu pilota. Nowa ultimka będzie się nazywać “Micro Missiles”

• Ana - możliwe zmiany w talentach z 1 poziomu.

• Zagara - możliwe że dostanie nowy talent na poziomie 20.

• Auriel - pójdzie na warsztat

• Gall - od zawsze był projektowany jako prosty bohater, definiowany dla graczy którzy wcześniej nie grali w HOTS.

• Chen - talent Brewmaster’s Balance był jest i raczej będzie talentem trudnym w użyciu. Na razie jest zbyt wcześnie po reworku by stwierdzić że ten talent jest martwy.

• Tassadar - prawdopodobnie zachowa obecną formę ataku podstawowego (podtrzymywanej wiązki)

• Nova - może kiedyś otrzyma jakieś zmiany

• Valla - talent kolczatka nadal powoduje duże zużycie many, dewsi sprawdzą co można z tym zrobić.

• Probius nie otrzyma wzmocnień

• Valeera - otrzyma mały rework, podobnie jak inni skrytobójcy

• Kharazim - możliwe że otrzyma małe zmiany w talentach (roszada talentów 13 i 16 poziomu)

• Samuro - aktualnie testują kilka zmian, głównie związanych ze sposobem działania i korzystania z klonów. Dodatkowo w wewnętrznych testach Nawałnica Ostrzy ® ma tylko 20 s CD.

• Tyrande, Diablo, Hanzo - najbardziej OP postaci według streamerów i byłych graczy HGC. Zespół projektowy obiecał przyjrzeć się im w następnej aktualizacji

• Smurf konta - starają się aby SL była uczciwa i konkurencyjna. Możliwe że w następnym sezonie zostanie zwiększony próg wejścia do trybu SL.

• nagroda za wysoki poziom bohatera - tak, aktualnie zastanawiają się nad różnymi pomysłami dal graczy którzy mają opanowanego bohatera na poziomie 100, 200, 300

• MM na podstawie wyników - nie zrezygnowali z tego systemu.

• Wszystko jest możliwe w nexusie : Deathwind, Blackthorne, stick-mount, Nazeebra (wierzchowiec), Skórki dla Kaśki, MULE dla innych bohaterów?

1 polubienie

Ja powiem szczerze, czekałbym obecnie nie na nowych bohaterów, ale na jakąś fajną mapę 2-3 poziomową - jak w starcrafcie (rampy, kontrola wizji, ograniczenia w przemieszczaniu).

Wierzysz w takie cuda? Ta gra już wyraźnie przystopowała, zaraz będzie sierpień, a dopiero wydano 2 postaci od początku roku, wyraźnie nie zamieszczają nowych filmów na oficjalny kanał i jest ogólnie mniej wszystkiego. Chcieli wprowadzić lore, już po tym śladu nie ma, żadnych komiksów, było, minęło. Szkoda, bo to nie gra jest zła, ale w nieodpowiedni sposób się za nią wzięli dlatego jest jak jest.

Chcieć możemy, ale w poprzedniej sesji pisali że zespół jest zbyt mały na robienie nowej mapy. Natomiast od roku oficjalnie wiadomo że pracują nad zmianami dla Zatoki Czarnosercego. Osobiście zastanawiałem się jak duży wpływ na grę miało by otwarcie obozowisk z ogrami (w aktualnej wersji można się tam dostać tylko od strony pirata).

No Mezjasz, przecież ja dobrze wiem, jak wygląda rzeczywistość Blizzardowa AD 2019.
Stwierdzam jedynie, co by mnie interesowało :slight_smile:
Bohaterów już teraz w grze jest wystarczająco dużo i skupienie się na reworkach, jest dobrym posinięciem - lepiej mieć 85 herosów grywalnych, niż 150 i połowę niegrywalną.
Podoba mi się również to, że zaczęli podnosić wymagania rankingówek. Nadal uważam, że to za mało, ale jest jakiś progres.

Też dostrzegam zmiany na plus, ale obawiam się tego głupiego pomysłu balansowania ARAM. Z tego co wiem w LOLu każda postać ma jakieś indywidualne współczynniki które zmieszają lub zwiększają jej siłę w trybie ARAM. Nie wiem jak oni chcą to zrobić w HOTS, ale uważam że każda próba balansowania tego trybu to ogromna strata czasu.

Znasz moje zdanie w kwestii ARAM - cytując klasyka “powinny zostać zniszcozne” :wink:
Ja mam opinię, że ARAM to produkt dla ludzi ułomnych intelektualnie i jako takiego, nie ma sensu go “balansować”.
Niech wytną 60% postaci, wymagających “gry mapą”, zostawią 4 podstawowych tanków Kaelthasa, Rzeźnika, Variana, Nazebo i Lili. To kompletnie rozwiąże sprawę.
Przecież większość "wirtuozów ARAM i tak gra tylko tymi postaciami.

Cały ten tryb to ogromna strata czasu…

jak dla mnie wole bojkę na basenie niż ARAM

Szkoda, że zaprzestali dodawania innych bójek (poza eventowymi), np. Wojny Magów. Ciągle ten ARAM.

1 polubienie