Bohaterowie z Warcrafta

Jak myślicie, czy sytuacja w jakiej znajduje się Hots spowoduje, że do gry zostanie pododawanych więcej postaci z tego uniwersum? Sukces Classica pokazuje tylko siłę tej marki, a reszta uniwersów Blizzardowych lekko mówiąc nie trzyma się dobrze. Abstrahując oczywiście od czasu oczekiwania na takie postaci.

Przecież cały Blizzard “nie trzyma się dobrze”, lecą na wspomnieniach i nostalgii graczy.

No tak, ale ciekawi mnie czy skupią się na jakichś ważnych postaciach z ich największego uniwersum, by jeszcze jakoś “uratować” ludzi którzy przy tej grze zostali. Bo w zmiany gameplayu już nie wierzę, a czas oczekiwania na mecz w lidze raczej zostanie wydłużony na tym najwyższym szczeblu.

Zgodnie z sierpniowym AMA wiemy że pracują nad dwoma bardzo popularnymi bohaterami wśród społeczności. Domyślam się że jeden z tych bohaterów to Grommash, natomiast drugi to Vashj ze względu na kwestie dialogowe jakie są w plikach gry.
Z drugiej strony od ponad roku nie dostaliśmy nikogo z OW, a nadal brakuje tanka z tego uniwersum. Starcraft też wygląda nieco gorzej w obecnej chwili, przyda się coś nowego.
Ekipa od HOTS kiedyś wspominała że nie wiedzą nad czym pracują inne ekipy w blizzardzie dla tego ciężko jest im robić nowych bohaterów (to trwa około 6 miesięcy) pod planowany event w innej grze. Wyjątkiem był film Warcraft. Nawet 20 lecia Diablo / Starcrafta nie były wyjątkowo mocno świętowane.

Zmian w mechanice gry się obawiam, bo chyba co roku jakieś zmiany wprowadzali i zawsze były to złe zmiany.

No ten wydłużony czas oczekiwania może trochę tą grę uratować. Może wróci trochę starych graczy, bardzo brakuje Crisa i jego regularnych streamów.

1 polubienie

Bohaterowie ze Starcrafta zawsze byli w mniejszości i często mieli gorsze momenty. Obecne czasy są takim momentem. Ostatnim bohaterem ze SC był Fenix, który wyszedł jakoś wiosną. Rok temu.
Z OW też by się ktoś jeszcze przydał, najlepiej jakiś tank typu Reinhardt.

Primo żadnego sukcesu classic jeszcze nie odniósł o tym dopiero będziemy mogli pisać najwcześniej za pol roku, hype opada a czas jest najlepsza weryfikacja.

Jak oni pracują nad popularnymi bohaterami to ja jestem święty, żaden z nich nie ma podjazdu do popularności Deathwinga także oni nie maja pojęcia co znaczy popularny bohater.

Moim zdaniem, jedynym co jakkolwiek może tę grę odratować, jest powrót HGC, albo jakiś inny turniej, za którym będą szły pieniądze.
HOTS tąpnął wyłącznie przez to, że skasowali ligę i tylko dobrze opłacone zawody, mogą grę jakkolwiek podnieść.

Duży powrót jest raczej mało prawdopodobny. Zależy mi na tym żeby ta gra się jeszcze przez jakiś czas utrzymała, a do tego potrzebni są gracze. Ty mówisz o tym co się stało zimą, a ja mówię o tym co się stało w wakacje, czyli STORM LEAGUE.
Według statystyk TWITCH obecna średnia ilość widzów HOTSa wynosi 1456, miesiąc temu ta wartość była większa o 407 - HOTS stracił ponad 21% widzów w miesiąc. To się pewnie wiąże z WOW-C i Bordelands3, ale patrząc na opinię jakie krążą w internecie to jednak nowy tryb rankingowy jest bardziej krytykowany niż chwalony.

Do tego głupie reworki jak ostatni rework WM, które też mają bardzo negatywny wpływ na graczy.

Jeśli trend spadkowy się utrzyma to blizzcon 2019 będzie ostatnim na którym zobaczymy HOTS

~1,5k to raczej obecnie normalka na twitchu dla hots, największy spadek i tak został odnotowany w zeszłym roku po clown fieście od blizzarda. Nawet jakby wróciło HGC, to i tak byłby ten sam problem co obecnie ma OV - czyli jedna ligia = nuda, a raczej wątpię żeby ktoś miałby się zainteresować obecnie martwymi grami.

Za dużą wagę przykładasz do reworków. Wątpię, by obchodziły one więcej, niż 20% graczy - reszta jest nieuleczalny stan umysłu - “Nova, Kaelthas, Butcher only” :slight_smile:
Kiedy ja w rankingu albo QM widziałem WM ?!?:thinking:

Myślisz że esport interesuje więcej niż 1% graczy?

Hmmm, tak? Każda moba jest z definicji highly competitive i pro rank wpływa na metę nawet jeśli noobki nie zdają sobie z tego sprawy. O walorach marketingowych nawet nie chce mi się pisać bo wielokrotnie się to pojawiało na forum.

Obstawiam magiczną zasadę 1/5. Pewnie ze 20% graczy interesuje esport.
Reszta to ludzie grający dla rozrywki i “dzieci kukurydzy” :slight_smile:

Jest wrzesień 2019 roku, 9 miesięcy po usunięciu esportu.