Czemu nie jakość nad ilością?

Witajcie,
W Heroes of the Storm zawitała aktualizacja systemu rankingowego. Czy dobra czy zła nie możemy dyskutować bo była konieczna w związku z czasem oczekiwania na Ligę Bohaterów.

W dzisiejszym świecie gier komputerowych, gdzie technologia pozwala na coraz tańsze tworzenie gier jakość powinna być najważniejsza. HotS od samego początku ale co najgorsze nadal nie stara się poprawić jakości gry tylko idzie pod ilość graczy, która i tak spada. Celem deweloperów nie jest poprawa rozgrywki, lecz mierzą oni w casualowych graczy.

Co mam na myśli?
Skupianie się na eventach, skórkach, lootboxach, emotikonach, cudach na kiju. Wielka marketingowa ściema HOTS 2.0! Czyli zapakowanie słabego produktu do nowego pudełka z napisem 2.0. Niedzielni gracze się cieszą ale z perspektywy stałego gracza to nic nie zmienia i nie przekona go do pozostania w grze.

Jeżeli deweloperzy chcieliby mieć aktywnych stałych graczy, dzięki którym gra żyje poszliby w balans i optymalizację gry.
Co należało zrobić? (celowo nie używam czasu teraźniejszego bo już na to za późno)

• Od kiedy gra istnieje był problem z powrotem do gry po przerwaniu połączenia, klient musiał nadrabiać grę aby powtórka była w całości.

• Liga Bohaterów - umożliwienie grania w duo (ale nie więcej!) aby umilić rozgrywkę. (Tak, wiem że tak było kiedyś, problemem były synergie postaci, które wygrywały grę np. tassadar tracer, wystarczy balansować grę aby to zrównoważyć)

• Liga Bohaterów - ustalenie maksymalnej rangi po placementach na poziomie platyny 3. (zachęciłoby to do gry graczy, którzy robili tylko placementy bo dostawali mastera 1000)

• Liga Drużynowa - możliwość utworzenia drużyn o stałym składzie i rywalizację o nagrody. (zachęciłoby to graczy do wspólnej gry a jednocześnie wyłaniałoby to drużyny z potencjałem esportowym)

Jeśli chodzi o pozostałe tryby to praktycznie należy je olać, bo to rankingowe gry budują poziom i pozycję gry na rynku.

Konkluzja jest taka, że Blizzard nie umie podjąć decyzji. Traktują graczy jak jajko, “nie nie zrobimy tego bo ktoś się obrazi” - wasza gra wy decydujecie, ale ja oczekuje stanowczej decyzji czy gra ma być pod ilość czy jakość.

Po zmianach w rankingowych rozgrywkach gra według mnie nie ma szans wstać, bo jest za duży syf z MM i MMR.

Z tego co pamiętam w 2018 roku ten problem udało się obejść. Twórcy wspominali o tym w którymś AMA

Nie. To nie ma sensu bo wracamy do czegoś co było złe, czyli cofamy się. Tutaj akurat blizzard dobrze rozumuje. HOTS to gra mocno nastawiona na współpracę, nawet na wysokim masterze gracze bardzo rzadko grają taktycznie, a komunikacja praktycznie nie istnieje. Gracze ograniczają się do kilu podstawowych rzeczy które należy zrobić i idą na objective w celu odbycia drużynowej walki. Prawdziwa głębia HOTS pojawia się dopiero gdy przeciwko sobie grają pełne ekipy. Najlepiej było by zrobić HL tak jak wyglądał jeszcze tydzień temu, oraz tryb turniejowy, ale ze względu na małą ilość graczy, twórcy chcą zachęcić graczy do łączenia się w stałe ekipy w zwykłym trybie rankingowym i zrezygnowania z gry solo.

To już chyba funkcjonuje.

jak nie chcą zebym grał solo, to niech wprawzdazmianę że mozna grać minimum w 2 osoby, ja chce grac solo bo gram o takiej porze że i tak wszyscy śpią i nie mogę gadać.

Najlepiej gdyby nigdy nie resetowali rang, albo robili to raz na kilka lat, wtedy każdy po iluś tam grach wylądowałby w odpowiednim dla niego miejscu, a najlepiej gdyby wszyscy zaczynali z brązu 5 i powoli awansowali wyżej.

Bo w tej chwili co ja odrobie podczas sezonu to wszystko trace na placementach. i tak w kółko

1 polubienie