Wczoraj zaczęły się mecze fazy grupowej, a co za tym idzie kilka ciekawych spotkań również drużyny z polakami. Osobiście bardzo podobało mi się Tempo Storm z nowym starym trio Kerrigan+Uther+Tyrande (agresja i bezczelność).
Jeśli znajdą się wśród nas osoby chętne do rozmawiania o finałach HGC to zapraszam, sam na pewno się dołączę, natomiast temat założyłem też z drugiego powodu. Interesują mnie statystyki twitcha związane z hotsem.
Wczoraj hots przyciągnął ponad 41 tyś. widzów co dało 10 miejsce w rankingu gier (statystyki o jedno miejsce zakłóca Red Dead Redemption 2 które dopiero co miało premierę). Na co dzień jest to około 6 tyś. widzów i okolice 35 miejsca. Nie ma co się oszukiwać hots wygląda słabo zaś awans na 10 miejsce nie jest jakimś super ogromnym sukcesem, ale myślę że jak na pierwszy dzień to zadowalający wynik. Dla porównania podczas letniego MSB, finałowy mecz przyciągnął ponad 74 tyś. widzów. Myślę że tego roczny finał blizzconu powinien pobić tę liczbę. Pytanie czy uda się osiągnąć 100 tyś? Z tego co zauważyłem przekroczenie 100tyś. zazwyczaj daje miejsce w pierwszej trójce. Taki awans nawet na chwile byłby ogromną reklamą naszej gry.
Bardzo dobry wynik odnotowała polska widownia na kanale theWilQ, ponad 900 widzów to jeden z lepszych wyników. Obecność drużyny Leftovers ma w tym swój ogromny udział.
EDIT:
Warto też wspomnieć co nieco o bohaterach. W tych pierwszych 20 mapach wybrano/zbanowano 49 bohaterów. Najczęściej branymi pod uwagę byli Maiev, Genji, Tyrande i Mediv.