Siemka.
Ostatnio co raz bardziej dziwne zmiany widzę w grze a ostatnio to był rekord nie logicznego “nerfa” Genjiego.
Ta postać jest już bardzo długo w HOTS i wszystko było ok nagle boom : a sobie psikusa zrobimy i zmniejszymy zasięg Genjiemu.
Ok żebym nie wyszedł na psycho fana Genjiego jest mocny ale jest też : DYSTANSOWYM DPSem (opis postaci w grze) a teraz ma taki mały zasięg że animacja rzucania shurikenów jest komiczna i można powiedzieć że zbędna… nawet Alarak ma większy zasięg z Q… (pół hp gengusa na hit).
Teraz ciężko coś zdziałać w team fight’ach bo nawet jak ktoś się na tobie nie skupia to możesz zginąć od ataków AOE bądź w zamieszaniu wśród twardych melasów. Nie jest to dobra zmiana i lepiej chyba po prostu troszkę zmniejszyć obrażenia i będą wszyscy zadowoleni
Podsumowując ekipa projektantów nie widziała chyba co zrobić
Jeśli wprowadzenie powyższej zmiany nie wystarczy, mamy w zanadrzu jeszcze kilka pomysłów na to, jak ograniczyć dominację Genjiego na polu bitwy i być może zdecydujemy się je zaimplementować w przyszłości.
albo miała za mało czasu i zrobili takie coś. A przecież jest wiele innych kosmetycznych zabiegów które mogły bardziej zrównoważyć (balans w hotsie hyhyhy) tego bohatera albo zacząć od tych innych “pomysłów”.
To moja opinia i uwaga każdy może z nią się nie zgadzać i mieć swoje argumenty więc pozdrawiam i do zobaczenia w Nexusie
Ja nie bede zadowolony. Moim zdaniem genji ma w miare ok dmg, ale przez swoja mobilnosc jest trasznie irytujaca postacia, przez to bardzo czesto “dokancza” swoich przeciwnikow, ale tez dlatego ze jest postacia range, gdyby dali mu troche wiecej hp i zrobili z niego melasa to mi osobiscie by sie to bardzo podobalo.
Problemów z balansem jest tyle co rang w HOTS’ie, goldy, silvery sobie nie radzą z daną postacią no to trzeba to znerfić, a to że postać wtedy nie nadaję się na wyższe ligi ponieważ gracze potrafią kontrować, no cóż, przez takie czyny poziom zamiast się podnosić to się obniża, przynajmniej ja tak to widzę.
Tylko wiecie, że on od jakiś 2 lat jest największym postrachem sceny pro, a nie silverów? Silvery wbijają nim na pałę, zamiast potraktować go jako range dpsa pokroju Valli z ewentualną odpałką + ultramobilnością.
Jego problemem było to, że dobry Genji stał daleko i bił poza zasięgiem jakiegokolwiek AoE. Zbił oponentów do niskiego HP i czyścił. A jak dostał focus to szybko E do tyłu i nara. Dzięki temu w wielu sytuacjach zadawał większe obrażenia z Q i aa niż taka Valla - kiedy Łowczyni Demonów została zmuszona do oglądania szarego ekranu, Genji śmiał się w twarz, bo posiada 4 skille defensywne. I jasne - jak ktoś nie umie grać to wbijał nim i ginął od czegokolwiek. Ale wokół tego nie da się robić balansu. Musielibyśmy grać samymi minionami.
Jjak gracz nauczył się w HotS-y to stawał się niezabijalną bestią, zadającą spore obrażenia bez żadnego ryzyka, mogącą w chwilę ściągnąć oddalony cel. Stąd 80-100% pickratio na scenie pro od samego wyjścia.
Zmiana zasięgu jest pierwszym poważnym nerfem. Teraz jak chcesz coś zrobić to musisz podejść bliżej i wystawić się na jakiekolwiek ryzyko, bo takiego KT będzie znacznie łatwiej go trafić.
I to nie ma nic wspólnego z silevrami, bo w HL Genji jest jednym z najsłabszych bohaterów według HotSlogs, a nim niżej, tym rzadziej wygrywa. Zmiana typowo pod scenę pro.
Teraz jak w każdej szanującej się MOBA, jako dystansowy finisher/ambusher ma mniejszy zasięg. W ramach całego gatunku to jest standard. Dlaczego miałby mieć znacznie większy, skoro taki Zeratul jest w ogóle melee i kiedy Genji bije, protoss nie robi nic, poza zmianą pozycji?
Może faktycznie w kwestii gengu masz rację, ale dużo było przykładów reworków po których nastąpił nerf no i niestety postać odchodziła tam skąd była brana.
Z punktu widzenia programisty (sam nim jestem) może nie było by głupim rozwiązaniem wprowadzenie buffów/debuffów dla poszczególnych postaci w zależności od rangi, problem jaki tu widzę to struktura kodu jak został napisany, bo dla was rzecz może się wydawać banalna, natomiast programista może mieć sporę problemy z implementacją owego kodu nie psując niczego po drodze. Chociaż kontynuując ten tok myślenia nachodzi mnie myśl, skoro zdarzają się ludzie którzy zmiany w postaci zauważają dopiero podczas gry (i to nawet na HL/TL), wprowadzając takie rozwiązanie mogło by jeszcze więcej chaosu wprowadzić.
Ale powiedz mi, jaki ma sens zmiana postaci, w zależności od poziomu rozgrywki?
To dopiero byłby kompletny (cenzura). Byłyby postacie do gry w poszczególnych ligach, pomijając już to, że sam gracz, musiałby co chwilę zmieniać swój punkt odniesienia bo “spadł/wskoczył”.
Dobrze jest, jak jest - są postacie wymagające swiadomości i ogrania, niegrywalne na niskich ligach i niech tak zostanie.
Genji jest pickowany/banowany na każdym turnieju praktycznie na każdej mapie. W brązie też tyra. Na nerf na pewno zasłużył, ale zmniejszenie zasięgu aa imo trochę dziwne.
Tutaj się nie zgodzę. Genji znajduje się w topce najlepszych bohaterów na każdym poziomie i w każdym trybie, mniej więcej od daty wydania. Na srebrze ma 8 miejsce, gracze QM na amerykańskim forum co chwilę zakładają tematy “Remove Genji”.
Dlaczego dostał nerfa na zasięg ataku podstawowego, ponieważ tylko teoretycznie jego zasięg wynosi 5,5. Gdy animacja ataku się rozpocznie możemy wycofać się poza zasięg, a animacja nie zostanie przerwana, dzięki temu możemy atakować przeciwników z całkowicie bezpiecznej odległości, a następnie zrobić E+Q.
Chodzi o to że Genji jest królem dobijania, ale oprócz tego ma bardzo mocny i łatwy w użyciu poke dmg, czyli sam sobie może ustawiać fragi.
Wszystko inne było już nerfione wielokrotnie i jak widać nie zachwiało to pozycji Genjiego. Przyszedł czas na ataki podstawowe i powiem szczerze że to naprawdę dobry nerf. Jestem z tego zadowolony, może Genji stanie się nieco bardziej skillowy i przestanie być brany w co drugim meczu. Aktualnie 44% popularności, czyli 7 miejsce w ogólnych statystykach. Na masterze 2 miejsce (58%), tylko Diablo jest popularniejszy (71%).
Jeśli jego WR spanie zbyt mocno, to na pewno zobaczymy lekkie buffy do zdolności.
Ciekawostka:
Jeśli sprawdzimy posty z okresu gdy był na PST to okaże się że większość osób uważała iż jest słaby.
EDIT: Niektórzy uważają że Smuga też powinna mieć mniejszy zasięg ataku.
Nie wierzę, że Genji nie sieje postrachu na Silverze. Różnica jest taka, że Genjiego z Silvera da się skontrować, bo będzie dużo słabszy skillowo. Na pewno jednak nie warto zostawiać Genjiego otwartego na lastpicku, szczególnie, gdy nie mamy na niego kontr. Co innego na wyższych ligach, gdzie ludzie grają Genjim naprawdę dobrze i potrafią go wziąć nawet na first picku. To tak jak z Lili i jej win ratio na niskich ligach. Nie oznacza to, że Lili sieje tam postrach. Oznacza to, że prawdopodobnie jest wybierana jako kontra na drużyny złożone z samych autoattackerów (co się zdarza dużo rzadziej na wyższych ligach), dlatego te statystyki z hotslogs mają niewielkie odzwierciedlenie w rzeczywistej mocy bohaterów.
Swoją drogą grałem nim wczoraj na HL i powiem szczerze, że ten nerf jest ogromny. Obijanie takiego Muradina z autosów zmusza do bardzo ryzykownej gry, cały czas w zasięgu jego w. W rezultacie cyfry przy Hero Dmg spadły drastycznie, ale wciąż można siać spustoszenie na tyłach. Myślę, że to dobra zmiana, bo postać, która jest stworzona do gankowania i finiszowania nie może jednocześnie zbijać 1/3 hp tanka, który ośmielił się wyjść na linię po kulkę.