Z reworków postaci, Chromie jest dosyć dziwna… a Lucio przynosi mi na myśl Kendrica kiedy grał Utherem pod dps i ktoś zarzucił, że brakuje jeszcze Lucio pod dps. No to teraz będzie Lucio pod dps.
Fajnie, kolejny rework chromi. Ciekawe czy Blizz w ogóle wie co chce zrobić z tą postacią. Ogólnie zaczyna być to trochę śmieszne no ale to decyzja Blizza.
Reszta nawet fajnie wygląda, podoba mi się że można zaznaczyć rolę jaką się preferuje na rankedach
Mi tylko w Chromi nie pasuje to że Q teraz działa na wszystko a nie tylko bohaterów. A po za tym to tak duże zmiany że chromie muszę uczyć się na nowo grać .
OscarIce
Duża ilość punktów zdrowia to tylko jeden z kilku warunków by zabójcę przenieść do roli bruisera.
Malthael jest podobny do Thralla, różnica taka że Malthael trochę mocniej się leczy, a Thrall ma dwie zdolności zapewniające CC.
Xul świetnie nadaje się do roli bruisera, problem taki że ma tylko jeden build.
Co do reworku klas to liczyłem na obiecany system tagów. Rework klas to zapowiadali prawie dwa lata temu, trochę małe te zmiany jak na tyle czasu pracy.
Na rework Chroni to mi się nawet nie chce patrzeć, doczytałem że jej Q może trafiać innych przeciwników i przestałem czytać dalej.
Lucio miał problem, aż do 16 poziomu nie miał żadnego talentu poprawiającego jego zdolności lecznicze i dla tego osłony na 10 były jedynym słusznym ultem. Bez tych osłon Lucio nie dawał rady. Nie wydaje mi się aby ten problem zniknął, tym bardziej że osłabili jego zdolności w podstawie.
Lucio nareszcie ma cechę (czekam na rehgara), jest bardzo mocna ale też trudna w użyciu. Bardzo podobna do odskoku Valli pod względem zasięgu i czasu animacji, ale żeby jej użyć musimy jechać po ścianie. Zdolność przenika wszystkich bohaterów i każdego trafionego spowalnia aż o 75% na 3 sekundy. Możemy to zamienić na 0,5 sekundowe ogłuszenie, moim zdaniem spowolnienie lepsze.
Nowe ulti “Piąteczka” ma świetną nazwę i dość ciekawy sposób działania. Wybranemu sojusznikowi dajemy nieustępliwość na 1 s i leczymy go za 540 hp (poziom 20), moim zdaniem trochę mała wartość leczenia. Minus tej zdolności polega na tym że Lucio musi do tego sojusznika dojechać, to nie jest doskok jak u Kharazima. Przy maksymalnym zasięgu animacja trwa około 0.5-0.75s, jak dodamy do tego nasz czas reakcji to wyjdzie 1s, trochę spore opóźnienie. Z drugiej strony czas odnowienia (15s) jest liczony osobno dla każdego sojusznika, a to oznacza że teoretycznie możemy całkiem sprawnie wyciągnąć całą drużynę z np. pierścienia lodu Jainy. Do każdego sojusznika możemy dojechać tylko raz, może to robić też za mechanizm ucieczki. Mimo wszystko wydaje mi się że będzie to sytuacyjna zdolność kontrująca np. prowokację Variana.
Z ciekawostek odnośnie talentów, na poziomie 1 mamy zwiększenie obszaru działania leczenia. Na 4 poziomie mamy połączenie starych talentów pod Q w jedno zadanie. Na 7 nadal mamy boomboxa. Innym fajnym wyborem jest przeciwzmocnienie (stary ult), obrażenia są kiepskie, ale to spowolnienie wydaje się być OP. Mamy też fajny talent skracający naszą nową cechę. Na 16 nadal jest procentowe leczenie, a na 20 nieśmiertelność dla wszystkich oprócz Lucio.
Tryb rankingowy to standard: 1 krok w przód, a następnie 2-10 kroków w tył.
Przyjrzałem się trochę reworkowi Chroni i możliwe że to bardzo dobry rework.
Zmieniło się tak dużo że śmiało można powiedzieć iż Chronia to zupełnie nowa postać i trzeba jej się uczyć od zera.
Zdolności straciły na obrażeniach a dodatkowo jej Q trafia we wszystkich przeciwników. Jednak Chronia posiada swojego mini klona od początku, a ten klonuje jej Q i ataki podstawowe, zdolność pod W trafia 3 razy podobnie jak E Guldana. Chronia straciła swój burst dmg na rzecz nieco lepszego poke i PvE. Klepsydra jest teraz aktywowana, dla niektórych może to być wada, dla innych zaleta, jednak ogromną zaletą jest to że klepsydra może łapać zarówno wrogów jak i sojuszników, a przede wszystkim może łapać kilku bohaterów, to ogromny buff zdolności i całej postaci. Spowalniające piaski jakoś mi nie pasują. Co innego pętla czasu, oprócz cofnięcia skraca również czas odnowienia zdolności, można 3 razy użyć Q.
Jeśli chodzi o talenty to na pewno ciekawym wyborem jest zadanie pod Q, czyli odblokowanie drugiego klona. Na 4 poziomie mamy co najmniej 2 mocne talenty pod klepsydrę, na poziomie 13 nadal mocną staze, ale też mega OP talent pod Q. Najważniejszy jest oczywiście talent ostatniego poziomu, czyli buff dla całej drużyny.
Ogólnie nie podoba mi się to co blizzard robi z Chronią bo postać traci swój charakter, jednak zmiany są ciekawe, a niektóre zdolności i talenty są przegięte. Problem mam taki iż wydaje się że devsi na siłę podnoszą parametry postaci.
Jak dla mnie Chronia dostała dobre zmiany - nareszcie nie bije papierów z ręki, nareszcie da się ja zabić, jak zrobi błąd w pozycjonowaniu. Usunięcie talentu do spier…niczania to to, co najbardziej mnie cieszy.
A Dar Spiżowych Smoków, myślę, powinien działać jak u Alexstrazy - dawany po kolei i z czasem odnowienia, bo w obecnej chwili jest niebywale mocny, zwłaszcza z postaciami mającymi krótkie czasy odnowienia (weź Anę i spamuj strzałkami).
Hej wszystkim czy jest mi ktoś w stanie podpowiedzieć ile będzie trwał nowy event Kaldeum? Z tego co wyczytałam w informacjach, ma trwać do 30 kwietnia. Jednak w grze przy zadaniach eventowych widnieje, że pozostało 8 dni, hmm…
zakładam ze 8 dni, ale 20 znaków musi być, wiec mały offtop, ktos mi powie jak to możliwe?? wywaliło mnie z gry rankedowej i co ciekawe, podczas dołączania gra się skończyła. i
dodało mi punkty rankingowe za wygraną,
na liście meczy mam przegraną.
nie zaliczyło mi meczu do zadania rozegraj 8 meczy.
nie zaliczyło mi zadania do specjalnego eventu.
replay mam tylko do momentu gdy mnie wywaliło.
i nic tu sie z niczym nie spina, jak to możliwe że gra może za to samo nagradzać i karać, przecież to zwykły algorytm.
To jest stary działający sposób “trollowania meczu rankingowego”…
Wychodzisz z gry po drafcie, czekasz +10minut próbujesz dołączyć do gry.
Twój team wygra? Dostajesz +200pkt i karne qmy, gdy przegra dostajesz -200 i karne qmy. Nie patrzysz podczas meczu na kombo kael nazebo azmo niech kierruja bota…