Obecna sytuacja balansu

Chcialem poznac wasza opinie na temat:

1. Obecnej mety
  2. Postaci ktore daja rade i tworza dobre taktyki na kazdym poziomie, ale nie sa uwazane za OP
  3. Postacie ktore wedlug was sa za slabe

Dziekuje za opowiedzi :slight_smile:

1. Nie istnieje
  2. Jaina, Thrall, Johanna, jest wielu takich bohaterów
  3. Tych też jest wielu: Artanis, BW, D.va, Gazol, Morales, Męcik (tylko early game), Nova, Probius, Petarda, Tassadar, Rzeźnik, TLV, Zagara, Zaria
  1. Biorąc pod uwagę, że mamy aż 3 sloty do zbanowania to obecna meta wygląda całkiem spoko. Mówię tu o poziomie platyna/diament/master. Jednak wiadomo, że nie zawsze mamy wpływ na bany i draft potrafi się ułożyć w bardzo frustrujący sposób. Są cztery postacie, które zawsze rozważam przy banowaniu: Mal’Ganis, Uther, Auriel i Deathwing. Wszystkie te postacie da się skontrować w mniejszym lub większym stopniu. Problem w tym, że pick którejś z wymienionych postaci wymaga od drużyny przeciwnej podporządkowania pod nią draftu i perfekcyjnego wyegzekwowania założeń kompozycji. W praktyce oznacza to, że do ubicia/unieszkodliwienia tych postaci poświęcamy zbyt dużą cześć naszych zasobów. Poza tym wyżej wymienione postacie wymuszają od nas często zepsucie kompozycji. Przykładowo świetną kontrą na Mal’Ganisa jest Brightwing, ale BW poza polimorfią nie oferuje nic i jako solo healer jest bardzo łatwa do skontrowania. Na DW też są kontry jak Greymane czy Kharazim. Przykład - DW znika w sekundę. Niemniej branie tych postaci zawsze wiąże się z ryzykiem samoskontrowania. Ale jak już mówiłem, przy trzech banach z naszej, i trzech banach ze strony przeciwnika nie mam tego uczucia, że jakaś op postać przedrze się przez draft i zepsuje grę. W większości gier ludzie wiedzą co banować.
  2. Tutaj postacie od dawna są te same. Natomiast nie ma taktyk, które będą równie skuteczne na niskich ligach jak i na wysokich. Pytanie jest zbyt mało precyzyjne. Jeśli miałbym wybrać postać, którą najszybciej przeszedłbym przez wszystkie rangi to w moim przypadku byliby to Jaina, Rehgar, Thrall, Lunara i Sonya.
  3. Tutaj także niewiele się zmienia od wielu lat.
2 polubienia

1.DW , Auriel , Alarak, Uther, Li ming, Garosz (zależnie od map i rang)
2.Nie do końca rozumiem zamysł tego podpunktu gdyż nawet postacie słabsze jak np gazol nadają się do tworzenia dobrych taktyk więc raczej wstawiłbym tu każdego bohatera.
3.Sądze iż nie ma postaci za słabych a są postacie “zbyt sytuacyjne” gdzie możemy wstawić : Artanisa, Vallerę, BW, Gazola, Morales, Męcika, Nove, Probiusza, Wikingów, Tassadara, Rzeźnika,Arthasa na main tanku, Zszywańca, Cho galla, Zagarę, Zarie, D.ve .

W punkt nr 2 chodzi o postacie, ktore wedlug waszej opini sa w stanie w czesty sposob pociagnac gre, ale nie ma na nich jakiegos szalu np ze sa w top 5 wybieranych i banowanych postaci. Chodzi o tzw wasza mete niezaleznie od ligi nie patrzac na topowe picki kierujac sie wlasnym doswiadczeniem

Jesli chodzi o postacie za slabe to takie ktore chcielibysmy w jakis sposob wzmocnic

Mam inne bardziej szczegółowe pytanie:
Co myślicie o talencie Eksterminator u Raynora na 1 poziomie? Osobiście uważam że talent jest niegrywalny ze względu na małe podstawowe obrażenia Raynora. Mam na myśli to iż uważam że bonus 15% do wszystkich obrażeń jest wyborem obowiązkowym żeby Raynor mógł pełnić rolę range carry.
Mam rację czy się mylę?

To jest talent tylko i wyłącznie na BoE, gdy draft się słabo potoczył i Raynor jest naszą jedyną postacią do robienia immortala. Być może ma jakieś inne, niszowe zastosowanie, ale te 15% to często różnica pomiędzy “zabić”, a “prawie zabić”. To tak jak u Greymane’a z arcymistrzem pojedynków. Zrobienie zaledwie kilku stacków jest bardzo mocno odczuwalne i pozwala na szybsze zburstowanie targetu. Aczkolwiek Raynor z talentem pod PvE i Banshee na 10 lvl robi miazgę z immortala.

Ale czy to jest obowiązkowy wybór na BoE, czy sytuacyjny, czy tak jak ja uważam - lepiej zainwestować w PvP tak samo jak na każdej innej mapie? Czy wygrany immortal jest wystarczającą nagrodą żeby rezygnować z tych 15%?

Ale przecież to zależy od kompozycji i wielu innych czynników. Czasami jest tak, że przeciwnik nie ma możliwości bronienia się przed immortalem, a my mamy świetną kompozycję do pushowania. Wtedy warto wygrać race, ponieważ z pierwszym immortalem możemy wziąć fort, a nawet bramę przy twierdzy. Jeśli mamy gorszy race, ale lepszy teamfight to warto po prostu bronić immortala i zabijać przeciwników tak długo, aż death timery będą na tyle długie, że będziemy mogli wygrać race. Jeśli natomiast wybór tego talentu będzie oznaczał, że możemy wygrać pierwszy i każdy kolejny race, a drużyna umożliwi nam bezpieczne klikanie w immortala to warto go wziąć. Zdarza się też, że wysyłamy Raynora na solo linię i wtedy być może warto wziąć talent PvE i double-soakować oraz robić campy. W zdecydowanej większości lepszy będzie talent PvP, ale to nie oznacza, że PvE jest bezużyteczny.

Czyli sytuacyjny :smiley:
Ale dziękuję za obszerne wyjaśnienie

Nie chce sie wypowiadac na temat klas mniej granych przeze mnie, ale jesli chodzi o heale to wydaje mi sie ze malf z rehgarem sa obecnie bardzo mocni. Sporadycznie widze banowana anne, ale ja nie lubie grac wydaje mi sie zbyt sytuacyjna

1. po ostatni balansie dw ma zdecydowanie za mało hp, skoro team składający sie z samych healórw i zairy może go zmelcic