Patch notes 10.07.2019

Ogólnie patch notes mi się podobają, ale ilość błędów w jaki one są sformułowanie, pomieszanie talentów między bohaterami, że czasem ciężko to zrozumieć. Ja to się zastanawiam czy ktoś był tak napielony czy po prostu miał tak wybane i postanowił to opublikować w takiej formie. No porażka

Przeczytałem to

https://eu.forums.blizzard.com/pl/heroes/t/witajcie-na-forum-lokalizacji-prosimy-przeczytac/572

i mam wrażenie że nie wolno nam rozmawiać o balansie bohaterów.

Fora lokalizacyjne zostały stworzone do dyskusji na tematy bezpośrednio związane z polską lokalizacją Heroes of the Storm.

Jakiekolwiek wątki niezwiązane z tematyką lokalizacji gry zostaną usunięte.

Dobrze że prawo nie działa wstecz, bo za napisanie 30 konceptów mogli by mnie do więzienia wsadzić.

Chyba że określenie “fora lokalizacyjne” oznacza dział “tłumaczenia i lokalizacja” na polskim forum lokalizacyjnym…

Czyli prawie wszystkie tematy staja sie nielegalne - powiedzmy sobie szczerze czy ktokolwiek na tym forum porusza czesto temat lokalizacji - i co przyswieca idei rozmawiania tylko o lokalizacji ?

Za dużo Chenem graliście ostatnio, macie umysł bw czy zwyczajnie rotujecie supportem na topa na wieżach zagłady?

Mamy ale ktos kto tworzył zacytowany wczesniej fragement wpisu admina widocznie za duzo czasu spedzil z Czenem

Nie rozumiem po co na dziale lokalizacyjnym rozmawiać/pisać koncepty bohaterów? Jest od tego “chyba” dział forum zwany “Bohaterowie”?
Jest też dział “gry rankingowe i e-sport” który służy głównie do plucia jadem podobnie jak dział “dyskusja ogólna”.

Także nie rozumiem problemu, ten post jest nawet wrzucony w dział o lokalizacji. Gdyby był na ogólnym inna sprawa, ale tam?..

Ilość błędów jest ogromna, tym bardziej że w polskiej wersji tych błędów jest w więcej, a w angielskiej te które były już zostały naprawione.

Będę łamał regulami, moja opinia o niektórych zmianach:

Zwiększenie szybkości ruchu o 10%, przydało by się jakieś większe wyjaśnienie bo na razie nie wiadomo czemu tą zmianę wprowadzili. Może chcieli wzmocnić, lub osłabić jakąś większą grupę bohaterów, może chcieli sprawić żeby gra była trudniejsza, opcji jest kilka. Zmiana taka sobie, nikt o nią nie prosił. Bardzo dużo ludzi narzeka na tą zmianę i w sumie się nie dziwię, bo jest to dziwny nerf dla niektórych bohaterów. Jednak ogólnie dość szybko można się przyzwyczaić.

Wywalenie Hammer z bójek, typowa zmiana pod płaczki z reddita. Przypuszczam że ludzie z blizzarda nie chcieli jej wyrzucać, ale mieli już dość tych głupich powtarzających się tematów.

Zmiana na tankach - są dobre, małe ale dobre.

Artanis - Całkiem przyjemnie mi się gra z talentem pod E na 13 i myślę że dobry gracz na Artanisie może spróbować full build pod E. Jestem trochę za słaby (nie trafiam E) i zrezygnowałem z 30 punktów pancerza ale ten z 13 bardzo przyjemny. Pozostałe zmiany raczej słabe i nic nie wnoszące.

Czen - dostał świetny rework, ale to jest Chen czyli bohater dość trudny. Blizzard lekko go buffuje, myślę że chcą zachęcić większą grupę graczy do grania nim. Zobaczymy co z tego wyjdzie, na razie dominuje na turniejach.

Imperius - trochę jestem zły, ale bardziej na siebie. Niedawno odkryłem że stary talent pod Q z 1 lvl wzmacnia obrażenia z talentem z 7 lvl. To było bardzo fajne kombo na papierkowe cele, naprawdę solidny burst dmg.
Teraz blizz wprowadził zmiany w talentach i są tak duże że możemy mówić o małym reworku. Jeszcze nim nie grałem, ale w teorii niektóre talenty łącza się w mocnych synergiach i myślę że może być bardzo mocny.
Szczególnie ciekawy wydaje się talent pod kulki z poziomu 4, możliwe że z tym talentem Imperius będzie OP na solo-alejce na Braxis. Trzeba sprawdzić

Yrel - dostała sporo zmian które nie wiele wnoszą… poza jedną i nie ma jej w polskich patch notach. Talent z poziomu 4, Ręka Wyzwolenia może być użyty na Yrel !!! Ten talent usuwa wszystkie efekty spowolnienia i zapewnia na 3s bonus 35% do szybkości ruchu i ma tylko 20s CD. To jest OP OP. Yrel z tym talentem wraca do mety.
Ewentualnie jest druga fajna zmiana, czyli wzmocnienie młotka na poziomie 16, osobiście nie umiem dobrze użyć tego talentu i wolę mocniejsze AA.

Ana - jedyny słuszny build znerfili tak bardzo że nie wiadomo czy nadal jest grywalny. Ogólnie to Ana jest w podobnej sytuacji co Chronia kiedyś, dostała dwa niepotrzebne reworki, czekam na trzeci.

Rehgar - mała ale bardzo fajna zmiana, Rehgar też pomału wraca do mety.

Medivh - drobne zmiany które nie zmieniają nic.

Illidan - wczoraj wbiłem 93 poziom, uwielbiam tego bohatera. Jeśli dobrze pamiętam Illidan to był pierwszy bohater który otrzymał duży rework i było to chyba jeszcze w 2016 roku. Pewny jestem tego że Odruchowy Blok z poziomu 7 zapewniał wtedy 3 ładunki bloku i był talentem OP więc Blizz szybko znerfił do 2 ładunków. Co się zmieniło od tamtej pory? Doszło kilku bohaterów z szybkimi atakami. To oznacza że poza kilkoma sytuacjami, ten talent powinien być wybierany najczęściej. To są 3 ładunki bloku, co mniej więcej 4 sekundy !!! Myślę że polecą nerfy i zamiast 75% będzie 60%.
Bezlitosny Pościg nadal słaby, tak samo jak Ogniste Piętno. Sprawdzałem, Ogniste Piętno nawet na tankach nadal robi mniej obrażeń niż Piętno Śmierci (Q).
Ostrza Azzinotha dostały to czego im brakowało. Ten talent od początku był super, ale jego problem to trudność w tym pierwszym naładowaniu, to był talent z którego nie mogliśmy skorzystać zaraz po zdobyciu poziomu 16. Teraz wybieramy talent i zdolność jest gotowa do aktywowania, super mały ale super mocny buff.

Maiev - to mocny ale trudny w obsłudze zabójca. Po usunięciu HGC mało zostało graczy umiejących nią grać, więc Blizza próbuje ją lekko wzmocnić, mam nadzieję że nie przegną pały.

Valeera - totalnie źle zaprojektowany bohater który bez dużego reworku będzie albo OP albo niegrywalny. Zmiany w talentach nie są w stanie jej zbalansować. Zeratul i Genji nadal lepszymi zabójcami, bo po co kogoś wyciszać jeśli można go zabić, a jeśli chcemy wyciszyć to mamy: Stukova, Alaraka, Sylvanas.

Zeratul - i tutaj moim zdaniem przegieli pałę. Po ostatnich nerfach Q build był już dobry, a oni nadal nerfią, jednocześnie buffują bardzo dobry build pod W. Nadal też próbują uruchomić Przyzwanie Ereala z poziomu 7. Aktualnie na poziomie 7 polecam tylko Poszukiwacza W Ciemnościach (W)

Falstad - za sprawą byłych pro graczy (głównie Mene) Falstad wrócił do mety i blizz próbuje wzmocnić rzadziej wybierane talenty. W tym sezonie sporo nim grałem i stwierdzam że to dobrze zbalansowany bohater, ale ma problem na poziomie 7. Buumerang to talent “must have”. Falstad to global, a global musi mieć waveclear.

GreyMan - dobrze zbalansowany bohater dostaje buffy? Chyba dawno nie dominował mety. W dzisiejszych meczach turniejowych w prawie każdym meczu byli Chen, Yrel i Szarogrzywy. Może za miesiąc wrócimy do mety na 2 supportów?

Mefisto - najbrzydszy bohater HOTSa. Sporo zmian które chyba nic nie zmieniają, może na bójkach ARAM będzie większy wybór talentów. Jest tak brzydki że aż nim nie gram, czekam na fajną skórkę.

Dziewczynka - tylko wzmocnienie talentu pod Q z 1 poziomu ma wpływ na to jak będziemy nią grać.

Valla - wzorcowy bohater blizza, podobno wszystkie postaci są zbalansowane na podstawie pozycji Valli, chyba jednak nie. Blizz daje jej HP, ok, ale osobiście uważam że to inni zabójcy mają za dużo HP.
Valla ma 3 grywalne buildy, ale ten pod Q jest najprostszy i najmocniejszy, a teraz dostał całkiem mocne wzmocnienie na poziomie 16. Chyba Mantykora pójdzie w zapomnienie.
PS: Kolczatka nigdy nie była wybierana ze względu na kolcztką, zawsze chodziło o 5 sec CD na E, może teraz to się zmieni.

1 polubienie

Czemu przy wszystkich bohaterach użyłeś ich imion/nazwisk a przy Greymane użyłeś jakieś dziwnej ksywki, że Szary Koleś?