Probe i lucio, powinni dostać rework

Od jakiegoś czasu próbuję sił lucio, a probe od dłuższego czasu pogrywam, dość długo gram i w sumie uważam że te dwie postaci powinny dostać w końcu jakieś duże buffy lub lekkie zmiany. Jeśli chodzi o lucio, to uważam że zmniejszenie CD na barrierze dźwiękowej o 10-20 sekund, zwiększenie passywki z drugiego ulta do 5 sekund trwania e i wbudowanie bomboxa z 7 lvl w postać powinno znacznie zwiększyć grywalność tej postaci. A co do probe to uważam że pylony powinny mieć dwa stacki tak jak zagara ma stacki swojej biomasy, a sama postać powinna mieć bierny shield podobnie jak fenix, natomiast jego przyśpieszenie z Z nie powinno być przerywane w przypadku otrzymania obrażeń (jednak za to zmniejszyłbym czas jego trwania by to zbalansować). Chciałbym poznać Waszą opinię co do tych dwóch postaci i dowiedzieć się czy tylko ja odnoszę takie wrażenie że obie postacie są olane przez blizzard, choć zasługują na buffy od dłuższego czasu.

Do tego uważam że Rexxar powinien dostać swoją wersję talentu “Doświadczony strzelec” na 1 lvl :smiley:

Probiusz potrzebuje (na już!) 2 stacki na pylonie a po upływie czasu odnowienia otrzymuje wszystkie stacki (2 lub 3 po ulepszeniu ulta). Nie wymaga to dużo pracy, natomiast od tego można myśleć co dalej.

Lucio mimo że lubiłem i grałem, obecnie uważam za w znacznej mierze niegrywalnego… Zacząłbym od wpisania ‘W’ do pasywki, ale to wymaga reworka gdyż trzeba dodać coś w miejsce ‘W’.
Obecnie “pasywne leczenie” jest mniejsze niż pasywka Lunary a ‘E’ leczy ~340 hp co 15 second. Leczenie do 16 jest do kitu, po 16 cienkie a po 20 “coś da radę”.
Lucio miał ulta i leczenie. Obecnie w erze stunów, rootów, wyciszeń, Lucio nie ma nic…
Na zdrową logikę po co mam grać tanie disco i robić za natrętną muchę jak mogę zionąć ogniem?

Nie no, o umiejętności lucia się nie czepiam, raczej o rework drzewka talentów bo praktycznie tylko 16 i 13 mają jakieś większe value i możliwość wybierania między nimi. 20 to praktycznie zawsze ulepszenie barriery. A 7 bombox…

Edit: Tu też nie chodzi że ma złe talenty ;/ Ale o ile każdy inny supp wynosi coś z tych talentów, to u lucio to nie jest praktycznie odczuwalne xD Dopiero od 16 lvl zwiększa to w jakiś sposób Twoje możliwości leczenia, 1 lvl to głównie mobilność, 4 lvl to rodzaj buffu do odpychania, 7 zwiększenie pola leczenia, 13 lvl selfsustain… Po prostu nie odczuwa się lvl’owania na luciu ;/

Lució jest trochę cienki, ale to dlatego, że jest specyficznym pickiem i tak naprawdę sprawdza się w niewielu sytuacjach. Jeśli przeciwnik ma bohaterów z dużym burst damage to on się zupełnie wtedy nie nadaje do grania. Fakt, że może nie tyle potrzebuje reworka, co dodania przydatnych talentów, bo aktualnie to nie ma za dużo wyboru podczas levelovania, ale niestety dużo postaci cierpi na ten problem. Myślę, że ciekawie by się nim grało jak dodaliby jakąś mechanikę do jego auto ataku.

Probius z kolei jest ok. Z resztą chyba w dalszym ciągu ma najwyższy winrate ze wszystkich bohaterów. Uważam, że nie wymaga żadnych zmian.

Probiusz dla mnie jest od początku nieporozumieniem, według mnie to jest nieudany zlepek dwóch mechanik : szczelin i ich detonacja, oraz pylony i działko. Są gracze którzy go lubią i umieją coś nim ugrać, dla mnie ta postać jest źle zaprojektowana.
Nie mam pomysłu co z nim zrobić i szczerze w ogóle mało obchodzi mnie ta postać. Mam wrażenie że jest zmarnowanym potencjałem. Aktualnie jest jednym z najgorszych bohaterów.

Lucio ma ten sam problem który miał od początku i jestem przekonany że za Lucia jest odpowiedzialny jakiś praktykant bo inaczej się tego wyjaśnić nie da. Bariera dźwiękowa jest zbyt mocna, natomiast bez bariery ten bohater przestaje być healerem bo jego cyfry są żałosne. Teoretycznie Lucio powinien być dobry w leczeniu poke dmg, ale w praktyce to trwa dłużej niż cofniecie się do bazy i przyjechanie z powrotem na alejkę. Po porostu jest słabym uzdrowicielem
Uważam że w jego mechanice i w zdolność nic nie trzeba zmieniać poza liczbami, oraz przydało by się zaktualizować drzewko talentów. Tak więc duży rework to ostatnie czego bym chciał.

1 polubienie

Probiusz jest super i według mnie nie potrzebuje nawet tych drobnych wymienionych zmian.

Lucio w miarę pojawiania się nowych bohaterów chyba stracił na sile. Nie potrafię wymienić jakiegoś konkretu, ale grając nim zauważyłem, że nie daje rady tak jak kiedyś.

1 polubienie

Probe zdecydowanie potrzebuje zmian. Jak słusznie zauważył Mezjasz Probe to zlepek dwóch pomysłów na jedną postać.
Ja bym mu usunął szczeliny i skupił się na budowaniu, bo to w końcu budowniczy jest.
Dwa stacki na pylonie i cooldown wspólny to dobry pomysł. Do tego pasowałoby wzmocnić działko, bo teraz nie robi ono nic i ginie na dwa strzały.

Lucio, jak i każda inna postać z Overłocza, kompletnie mnie nie interesuje.

2 polubienia

Nie no, probe jak dla mnie ma przemyślany skill set, typową kontrole strefy i zonowanie przeciwników, problem w tym że jego żywotność escape jest do kitu, co do tego zlepku pomysłów to bardziej boli, że jak budujesz jeden build np. pod rifta, to turret jest usseles, a jak idziesz pod turret to rift jest useless xD

Ogólnie problem w HoTS’ie jest taki, że postać albo wychodzi przekokszona i do znerfienia (maiev na początku), lub jest praktycznie niegrywalna i tak odstaje od reszty że jest uważana za troll pick (butcher, probe…)
Zanim mnie ktoś zgani za butchera, to ma prostą mechanikę, przez co za łatwo go kontrować, a za wiele się wymaga by ta postać coś robiła, jak dla mnie też do reworku, fajnie by było gdyby zamiast szarży po prostu miał skill który na 2-3 sekundy daje mu nieustępliwość i zwiększoną szybkość ruchu. Wydaje się broken na papierze, ale w teorii to butcher nie ma w skillsecie nic OP przez co taki broken skill należy mu się… Nawet ult nie jest dla mnie jakiś mocarny (Owce na rzeź), cleans go całkowicie neguje, a i trafienie nim nie raz nie gwarantuje zabójstwa :confused:

1 polubienie

Problem jest głębszy, ponieważ jak robisz build pod turret to turret jest useless :smiley_cat:

Co ty gadasz?!
Johana, Jaina, Kasja, Nazibo, Blaze, Guldan, Karazim, to postacie, które zawsze były w normie. Dostali może jakieś tam drobne poprawki kosmetyczne, ale nie było tak jak ty to przedstawiasz.
Butcher jak wyszedł to był akurat mocny. Długo był dobry. Stunlock Butchera z Arthasem i Tyrande to była topowa taktyka swojego czasu.

Butcher wyleciał z gry, bo gra się zmieniła, a Butcher nie. Rework by mu się przydał na pewno. Jest zbyt przewidywalną i banalnie prostą do skontrowania postacią, aby dało się nim grać.

3 polubienia

Tak, ta bójka co jest obecnie to świetne pole dla probiusza. Polecam :slight_smile:

I to jest druga zmiana potrzeba również na teraz, czyli wieżyczka “uważa cele bohaterskie” za jedyne warte uwagi, jeżeli są w zasięgu, bądź rozwiązanie z Gazlorda.

No nie wiem Mezjasz.
Ja bym powiedział, że Lucek nie ma problemu z cyferkami, ale z tym, że jest mocno sytuacyjny i słabo się nadaje do “randomów”.
Globalnie Lucio nie ma większych problemów z wyciśnięciem 80k heala, a przecież równolegle ma osłony + speed dla drużyny, co zmniejsza otrzymywanie obrażeń.
Dodaj mu osłony Tyraela/Tassadara, albo Yrel z jej leczeniem w pasywce i problem braku burst heal się kończy.

A co ja napisałem? Że bez osłon jego heal jest tragiczny.
Lucio leczy 16 hp/s, dla porównania cecha Lunary zadaje od 10-30 dmg/s, czyli nawet dwóch dawek trucizny nie jest w stanie przebić.
Guldan jednym kręgiem swojego E robi 34 dmg/s + 200 dmg co 1,5 sekundy ze swojego Q. To co wymieniłem to są obrażenia rozłożone w czasie z którymi Lucio sobie nie radzi, potencjometr ma 15 sekund CD i przywraca 342 hp. Pasywnie leczy 16hp/s przez 12 sekund. Jeśli to ładnie dodamy to wyjdzie nam że cały jego heal wynosi 534hp/15s = 35,6/s sustain heal, bo jego wzmacniacz też jest rozłożony na 3 sekundy, a łącznie są to dwie zdolności.
BW swoją darmową cechą robi 26,25 hp/s, wydaje mi się że wpływ Q jest niepoliczalny, ale mamy też teleport który daje bardzo dużo leczenia.
Kharazim ma burst heal aoe, ale jeśli to rozbijemy to też całkiem nieźle bo 27,6 hp/s. Oczywiście można to mocno wzmocnić cechą z 1 poziomu.
Auriel to trudny przypadek bo żeby wyleczyć najpierw ktoś musi się narazić na otrzymanie obrażeń, ale czysto teoretycznie mamy 475hp co 4 sekundy, czyli 118,75hp/s.
Lucio bez potencjometru i bez bariery dźwiękowej nie leczy. Tak jak niektórzy zauważają, talenty wzmacniające leczenie są dopiero na poziomie 16 i 20. U BW mamy takie na pozimie 1, 4, 7, 13, 20. U Kharazima na poziomach 1,4 i 16. U Auriel mamy dopiero na poziomie 16, ale wartości leczenia w podstawie są ogromne.
Problem polega na tym że Lucio ma tragicznie słabe leczenie pasywne, przeciętne leczenia aktywne, ale brak talentów wzmacniających.

Piszesz że nie ma problemu z wyciśnięciem 80k heal, a ja powiem że utherem i kharazimem mogę tyle wycisnąć, a ktoś inny przyjdzie powie i udowodni (nie pamiętam nicku, wybacz) że kharazimem robi120-150k heal.
Wadą Lucio jest jego pasywne lecenie i/lub brak dobrych talentów przed poziomem 10. Dodatkowo sam Lucio to papierek więc nie wybacza błędów.

Piszesz że wystarczy mu dać np. Tyraela i Lucio jest dobrze wydraftowany. Rozumiem o co Ci chodzi, postaci w drużynie mają się uzupełniać tylko że ja to widzę tak: Lucio to pomocnik który słabo leczy, więc potrzebuje pomocy Tyralea, ale Tyrael jest tankiem który też potrzebuje pomocy bo nie ma stuna. Ciągniemy to dalej?

Bo Utherem 80k spokojnie tyle wyciągniesz.

Chodzi o to, że gdybyś Luckowi wzmocnił healing, to byłby “Meta OP” z całą resztą którą oferuje.
Z resztą, on chyba dostawał nerfa na pasywce, bo był za mocny - popraw mnie jeśli się mylę.
Lucek chyba założeniowo miał mieć taką mechanikę, że zaczyna pracować w midgame.
Jeżeli porównujemy go do BW, to pamiętaj, że BW nie daje drużynie mobilności, a Lucek oszem, poza tym, powiem szczerze, że moim - tylko moim - zdaniem, Luckowa osłona od 10-ki daje dużo większe wsparcie, niż sustain BW.
Czepiać się tego, to tak, jakby mieć pretensje do Variana, że “budzi się” na 10-ce.
Trzeba grać ostrożnie do 10-ki i tyle :slight_smile:
Swoją drogą, nawet z Utherem bywa, że nie nadążam leczyć, bo im więcej leczę, tym bardziej gracze ignorują cooldowny i manapool (i pretensje, bo zgięli zbierając cepy od wszystkiego co się rusza, po tym jak dostali Q+1+Q+W).
Ps. Apropo Tyraela. To dobrze, że nie ma stuna w basic skills, bo byłby kompletnie OP :slight_smile:

1 polubienie

Wyszedł Deckard - masa leczenia i CC, wyszła nieśmiertelna Whitemane, Alex dostała potężnego buffa na ulcie, Tyrande zreworkowana - podwójny cleanse na pierwszym poziomie, do tego stun i pasywka do szybkiego zabijania, Malf dostał mass cleansa, ma potężnego roota i może leczyć postacie na drugim końcu mapy, BW również zreworkowana. Ewidentnie widać, że blizzard postanowił zbalansować lekarzy. Lucio musi coś dostać i na pewno dostanie, ale imo mechanika postaci jest taka, że nie wystarczy podkręcić cyfr. Musi dostać kompletny rework całego drzewka talentów.

2 polubienia

Probiusz był ryzykowną decyzją projektantów już od początku. W żadnej znanej mi mobie gość od wieżyczek jest kłopotliwy. Albo całkowita tragedia albo zmora zwarciowców lub przekąska dla zasięgowców.
Co do lucia to niestety jak to bywa z healerami którzy tylko latają w koło i niewiele aktywnie robią. Albo wszyscy wybierają bo numerki są duże albo numerki są za małe i jest tragedia.

Na początku był za mocny i dużo osób zwróciło uwagę na to że jego osłony są zbyt mocne, blizzard kilkukrotnie nerfił leczenie aż Lucek przestał być grywalny. I wiesz co wtedy zrobili, wzmocnili leczenie wracając niemal że do punktu wyjścia.
Powinni mu wzmocnić leczenie jednocześnie nerfiąc osłony tak żeby nie by OP i żeby był sens wybrania drugiej ultimki. Przeciwzmocnienie jest super, ale bez osłon lucek nic nie robi.

Ale BW ma mocne CC, zwieksza szybkość ruchu jednemu graczowi, daje pancerz magiczny i jest globalem, a osłony Lucio były i nadal są OP.

Sprawdź talenty Variana

Większość tanków ma stuna w zdolnościach podstawowych i nie czyni to z nich postaci OP.

1 polubienie