Witam mam następujące pytanie do państwa, kiedy dokładnie wchodzi ta aktualizacja z nowym naliczaniem expa i katapultami po zniszczeniu fortu i czy jak wejdzie to będzie to równoznaczne z zakończeniem sezonu? i czy wraz z tą aktualizacją zostaną wprowadzone zmiany co do klasyfikacji bohaterów (tzn , że nie będzie speców itp) z góry dziekuje za odpowiedź. Ps: wiem, że Blizard pisze ze niby wprowadzą to w następnej aktualizacji, ale nie wiem kiedy dokładnie są te aktualizacji i co będzie w sumie dokładnie wprowadzone i pomyslałem , że wy pewnie wiecie więcej )
Aktualizacja ma trafić jutro (12.12.18), na pewno mają trafić reworki stiches oraz sylwane, natomiast co do exp’a, to sam się zastanawiam.
Aktualizacja powinna być jutro, ale jej zawartość to wielka niewiadoma, zresztą jak przyszłość HOTSa.
Dodali juz patchnote
Destroying a Fort or Keep will now provide your team with a stacking 20% increase in Passively-earned Experience
Wiecej pasywnego expa!
Nie mogą po prostu nie mogą, nie potrafią się przyznać do błędu. Są gotowi wszystko pozmieniać byle by się tylko nie wycofać z ogłoszenia z blizconu.
Ale czego ty się spodziewałeś?
h ttps://news.blizzard.com/en-us/heroes-of-the-storm/22821338/heroes-of-the-storm-patch-notes-december-11-2018
My (Blizzard) wiemy lepiej
Gdyby wycofali się z tych durnych katapult i 15% dodatkowego pasywnego expa to mógłbym te zmiany zaakceptować. Dzięki tym zmianom trudniej jest skończyć mecz w mniej niż 15 minut, co jest dużą zaletą. Chociaż i tak uważam że lepiej byłby tylko zmniejszyć wartości doświadczenia otrzymywanego z budynków. Te zmiany są zrobione na siłę, żeby było widać że coś zrobią, może kolejny sposób na przyciągnięcie innych graczy: “Robimy dużą aktualizację, graczom się nie podoba, słuchamy ich i wprowadzamy poprawki, chodźcie i wypróbujcie nowego HOTSa, jesteśmy starym dobrym blizzardem”.
Zastanawia mnie czy jest to nerf czy buff takich kompozycji jak Anub+GMan. Autentycznie nie wiem, ciężko przewidzieć. Z jednej strony nie dostaniemy tego duże zastrzyku expa po zniszczeniu budowli, z drugiej strony im wcześniej będziemy niszczyć budynki tym większą będziemy zyskiwać przewagę w późnych etapach meczu.
Bo jeśli drużyna czerwona będzie dostawać 23 pkt/s, a drużyna niebieska 27,6 pkt/s (zwiększone o 20%), to po 10 minutach drużyna niebieska będzie miała przewagę 2760 punktów, jako nagrodę za zniszczenie fortu. Żebyśmy mieli porównanie: aby awansować z 15 na 16 poziom należy zdobyć 5600 punktów.
Tragedii z tym expem nie ma, trudniej trochę zdobyć przewagę, przy dość wyrównanych składach ale dalej są jednostronne mecze bez możliwości zrobienia czegokolwiek. Bonus do pasywnego expa jest… dziwny jak sama nazwa wskazuje jest on pasywny więc nie powinien być różny dla obu drużyn ale jeśli to ma zbalansować te zmiany to niech będzie, moim zdaniem założenie jest niezłe czyli likwidacja dużych snowballi rzędu 5lvl przewagi ale trzeba jeszcze trochę to ograć moim zdaniem.
Mam 10 tyś gier i tylko 4 razy spotkałem się z przewagą 5 poziomów, 2 z tych 4 przypadków miały miejsce na Przełęczy Alterack.
Faktycznie teraz nie da się osiągnąć aż takiej przewagi, ale można osiągnąć 3 poziomy, a drużyna przegrywająca praktycznie nie ma możliwości odrobienia strat bo niszczenie budynków w lategame już nic nie daje, zabijanie bohaterów i robienie campów z taką stratą jest trudne, więc pozostaje zamrażanie alejek z katapultami.
EDIT:
Za kilka tygodni niskopoziomowe płaczki zaczną marudzić że Zagara, Azmodan, Męcik, Gazol, Sylvanas to postaci OP bo niszczą budynki we wczesnych fazach meczu i zapewniają stały przyrost expa dla drużyny.
Zagara i Męcik mają aktualnie 53% WR na Srebrze i Złocie.
Sylwana jest teraz OP, bo jako jedyna może kraść katapulty, które nawet znerfione, robią bardzo dużo na chwilowo niepilnowanej alejce :).
Mam 10 tyś gier i tylko 4 razy spotkałem się z przewagą 5 poziomów, 2 z tych 4 przypadków miały miejsce na Przełęczy Alterack.
Mi na 8700 gier przytrafiło się to 1 raz na Podniebnej świątyni jakieś 3 tygodnie temu, niestety bylem po stronie uciskanej i róznica wynosiła 6 lvli
zagrałem wczoraj 3 gry z takimi warzywami że wszystkie 3 były bardzo szybko z różnicą 4 leveli, ale w jednym z tych meczy doprowadziliśmy do wyrównanego levelu mimo że nie zniszczyliśmy chyba żadnego fortu, na tę chwilę po 6 meczach w nowym sezonie mam złe doświadczenia.
Mecze klasyfikacyjne to dramat, ale tak było zawsze. Nie rozumiem jak to jest że ja i osoby którym sprawdzam statystyki zawsze mamy ujemne WR w klasyfikacji a później wychodzimy na dodatnie? Co się dzieje z tymi co mają dodatnie WR w klasyfikacji?
Swoją drogą podczas tych klasyfikacji pobiłem swój osobisty rekord, w jednym meczu grając Ragnarosem zrobiłem ponad 55 tyś doświadczenia. Zapytacie jak to możliwe, no więc soakowałem 2 alejki “ręcznie”, a na 3 puszczałem falę lawy. Moja drużyna była przez większość czasu martwa, a że przeciwnicy byli… tylko trochę lepsi od mojej drużyny to bali się mnie zaatakować, albo nie umieli. Tak czy inaczej mecz trwał dużo, dużo za długo.
Zagrałem 15 meczy po zmianach w mechanice, oraz obejrzałem kilka meczy streamerów. Są dwa skrajne scenariusze:
- Jedna z drużyn we wczesnym etapie bierze minimum 2 wrogie budowle (forty lub twierdze) i ogólnie dominuje w tym meczu. Ich przeciwnicy nie mają szans na powrót do gry, a mecz kończy się w okolicach 15 minuty z 3-4 poziomową przewagą.
- Spotkanie jest wyrównane, żadna z drużyn nie uzyskuje przewagi, mecz trwa 25-30-35 albo dłużej i jest cholernie nudny.
Nie zauważyłem meczy które kończyłby się w przedzielę 18-22 z lekką przewagą jeden z drużyn. Nowa mechanika kładzie spory nacisk na early i mid game, im szybciej zniszczymy forty przeciwnika, jednocześnie broniąc swoje, tym lepiej. Snowball jest trudniejszy do osiągnięcia, ale jak już się pojawi to drużyna stratna nie ma szans na odwrócenie sytuacji, mechanika comebacku została niemal całkowicie wyłączona. Niszczenie budynków po 15 minucie poza otwarciem mapy nie daje nic więcej.
Chciałbym mieć taką pamięć.
Podobno jedzenie orzechów pomaga
To by się zgadzało, jem orzechy codziennie