Kolejna decyzja która ma zniechęcić graczy do gry, tych co pozostali jeszcze, duzo to tego nie ma ale serio są łatwiejsze opcje np: natychmiastowe wyłączenie serverów ale wtedy no na 100% nikt już nic nie kupi a tak na fazie zniechęcania może jeszcze się uda coś zarobić biznes plan 10/10
Ty naprawdę myślisz, że Blizz wychodzi na HOTS z dodatnim bilansem?
Gdyby tak było, nie cięliby kosztów.
HOTS chyba od początku był bardziej do nabijania hypu innym tytułom, niż do zarabiania samodzielnego.
Gry MOBA to jeden z nielicznych produktów, który generuje wysokie koszty, przez cały okres swojego istnienia i wymagają ciągłych nakładów finansowych.
Raczej niewiele projektów - w perspektywie czasu - jakkolwiek zarabia.
Podejrzewam, że nawet LoL, bez nakładów, jakie wpompował w niego właściciel Riota - Tencent to gigant telekomunikacyjny, m.in. właściciel Aliexpressu - prawdopodobnie miałby problemy finansowe.
MOBY cechuje obecnie przypadłość piłki nożnej - bez grubej kasy władowanej w promocję i “nagrody”, bardzo małe są szanse na to, że produkt zarobi.
No i tutaj, nie oszukujmy się, Acti-Blizz jest na przegranej pozycji, mając budżet 100x niższy od takiego Tencentu.
Ty naprawdę nie wiesz ze jestem jednym z pierwszych który wiedział ze gra upadnie, bo wszystkie decyzje jakie blizzard podejmował już 2 lata temu prowadziły do upadku, sam blizzard chce żeby gra upadla, bo nie przynosi dodatnich zysków od paru lat tyle ze ich sposób działania jest neologiczny, wciąż chcą jeszcze zarobić na tym zamiast wyłączyć servery co się na 100% stanie i każdy tutaj o tym wie tylko jeszcze nie wie kiedy ale jest to nieuniknione.
Gdyby chcieli to ratować to wiedza jakie z problemami ostatnio był tez OW ale okazało się ze jedna prosta decyzja jaka jest forsowanie na sile graczy do gry 2/2/2 może grę uratować i uratuje
A w hotsie dalej nie widzę lfg dalej nie widzę force 1/3/1 dlaczego? bo blizzard nie ma zamiaru marnować czasu na coś coś już zostało spisane na starty, tylko jedyna wytyczna jaka dostali to jeszcze wciągnąć trochę kasy o ile to możliwe
A co np z Varianem ? poza tym widzalem juz mete na 2 tankow czy 2 supportow i sie w miare to sprawdzalo wiec takie cos nigdy nie przejdzie
Wytlumacz mi, dlaczego w ogóle miałbyś mieć “force 1/3/1” - rozumiem, że chodzi Ci o MM na zasadzie front/3dps/support?
Dla mnie 1/3/1 to patologia chyba nawet większa niż 0/4/1, albo 0/5/0.
Utrwala jedynie błędne oczekiwania, że 1 frontliner obroni wszystkich.
Albo masz silny front (tank+offtank/bruziak), albo możesz go nie mieć w ogóle, bo przy ogarniętym przeciwniku, tanka stopią Ci burstem w 1 sek.
Ja totalnie nie mam pojęcia o czym on pisze.
Co ma MM do postaci? Przecież to gracze wybierają czym chcą grać.
Wybór takiej postaci jest sprawa polityczna. Zaraz Ci wyjaśnię czemu.
Grałem kiedyś w taką grę Jagged Alliance 2. Byli tam najemnicy. Kobiety, mężczyźni, biali, czarni, żółci. Nikt nigdy nie narzekał na zawartość postaciowa tej gry. Nikt nie mowil ze to zle, ze sa murzyni. Wiesz czemu? Bo ludzie sa rozni. Jedni tacy drudzy tacy. I kazdy moze zostac najemnikiem.
A tu mamy sytuacje, w której gra ma sie opierac na bohaterach blizzada. I nagle dorobiona Orphea, bo rynek azjatycki chce taka postać. Nie ma jej w blizie. Mogłaby wyglądać naprawde przeroznie. A wyglada jak zywcem wzieta z anime. Dlaczego?
Teraz nowa postac. Co ona wnosi POZA czarnym kolorem skory? Fajna mechanike? Czy ta mechanika jest fajna bo czarnoskorosc? Serio nie rozumiem takiego podejscia ze nie wolno o tym mówić w kontkekscie politycznym bo stanie sie polityczne.
Rehgar jest leworeczny. Zauwazyles to?
Bli$$ard jak zwykle spózniony jest moda na “czarnych” sie skonczyla teraz jest promowanie LGBT i tak postac powinni zrobic przeciez (dla niekumatych tak to SARKAZM)
I właśnie problemem nie jest to, że Blizz wprowadza taką Orpheę czy Qhirę, a wyglądają tak jak wyglądają, tylko to, że jest to jedyny aspekt tych postaci, na który zwracasz uwagę. Przestań doszukiwać się ukrytych motywów.
Mechanika i czy postać jest fajna, czy nie, to elementy, które można ocenić bez powiązywania ich z kolorem skóry postaci.
Nie ma to dla mnie żadnego znaczenia, bo nie to wpływa na to, czy postać jest fajna.
Bo Rehgar nie jest postacią dodaną na siłę tylko po to, żeby był ktoś kto jest leworęczny.
Na siłę to ty doszukujesz się poprawności politycznej w dodawanych postaciach xD Thralla dodali bo była za mała reprezentacja zielonoskórych? xD A co do gothloli to w popkulturze zachodu “mangowość” jest modna na tyle, że chcą zrobić “naruto run” na strefe51 więc dizajn na japońskość wcale nie jest ukłonem w stronę kraju kwitnącej wiśni tylko zwyczajnych hamerykanów, btw cały LoL jest “mangowy”…
Nie rozumiem tego problemu, co to za różnica jakiego koloru jest postać ?? Przecież to bez różnicy, jakoś jak np wychodził biały Anduin to nie było problemu. Jak ktoś widzi problem w kolorze skóry postaci z gry to chyba coś jest nie tak.
Dla mnie osobiście nie robi to żadnej różnicy. Dla mnie problem polega na tym że to postać znikąd i tak wiem że liczy się grywalność i balans postaci, ale jednak wolałbym jakiś kozaków z gier BLizzarda o Lachdana z Diablo 1 nie mogę się doprosić a szkoda bo taki rycerz śmierci z Diablo 1 wygląda super kozacko i aż prosi się o dodanie.
Pisalem wyraźnie w pierwszym poście ze nie mam problemu z kolorem skory postaci w grach. Problem jest inny. Hots mial byc pelen postaci z gier blizza. A w tych grach po prostu nie ma czarnoskorych bohaterow. I dlatego na sile jest dodana nowa postac od czapy. Jak ktos tego nie widzi, albo nie widzi w tym problemu to gratulacje. To wlasnie poprawnosc polityczna Was zaslepila.
Bo czemu jest dodana ta postac a nie jakas znana? Lubiana? Oczekiwana?
Po co Ty w ogóle poruszasz takie tematy?? Kolor skóry nie ma żadnego znaczenia, dodali pierwszą czarną postać i już jakieś teorie spiskowe.
Jaka poprawność polityczna?? Nienawidzę tego zwrotu i po za tym to nie jest miejsce na dyskusje o kolorze skóry.
tak naprawdę gdybym był czarnoskóry to przyjemniej by mi sie grało postacią która jest czarnosokóra, więc nie widzę problemu i tak tych postaci jest za mało
Tylko, że w przypadku hotsa, to jak dorabianie fabuły do gry w pokera. Że wiesz, król pik ma romans z damą kier.
Wydaje mi się, że pretensje kierowane są nie w stronę koloru skóry tej postaci, tylko okoliczności, w jakich taka właśnie postać ma zostać dodana. No ale przy pierwszym bękarcie Nexusa było podobnie. Przynajmniej w moim odczuciu
A tak ogólnie to Nazebo jest czarnoskóry. I nigdy nie było z tym problemu
Otóż to! Bo nie jest dodany na siłę. Tylko jest naturalną postacią hotsową.
Tyrael też jest czarnoskóry.
Zacznijmy jeszcze raz.
Nikomu nie chodzi o to, że postać jest murzynką.
Mieliśmy już mulata Lucia, voodoo mastera Nazebo, była Rosjanka Zarya, Japończyk Hanzo czy chociażby Kharazim - muzłumański “Wielki Mogoł” z półwyspu Dekan.
Co więcej, spora część community chciałaby np. Tosha, który… jak na złość, też jest murzynem. I tutaj nikt nie widzi problemu, bo rasa, czy charakter postaci, jest spójny z klasyką Blizza.
Ludzi wkurza to, że w momencie klapy finansowej na Blizzconie, “człowieka w czerwonej koszulce”, cięć budżetowych, ucieczki pracowników i powszechnego braku wiary w wydawnictwo, designerzy wypuszczają postacie oderwane kompletnie od klasyki, a tworzące jasny przekaz, mówiący “chcemy wejść na rynek japoński pełen zboków lubiących anime z małymi dziewczynkami”, albo “chcemy zachęcić do gry Afroamerykanów” więc damy Wam postać z “Wielkiej Wakandy”.
Po prostu widać, że postacie się nie kleją, powstają w oparciu o aktualny plan działu finansowego firmy i ludzi to wkurza.