Jak w tytule. Jakiś czas temu podczas gry zaczął mi się wyłączać komputer. Wcześniej spokojnie grałem bez żadnych problemów i szczerze mówiąc nie przypominam sobie żebym cokolwiek zmieniał. Szukałem już rozwiązania problemu i sprawdziłem temperatury-wszystkie są ok. Zainstalowałem też najnowsze aktualizację do karty graficznej na nowo i na czysto. Usunąłem też cache z program data/blizzard entertainment, i ustawiłem ustawienia graficzne w nvidia experience na optymalne. Niestety nic nie pomaga.
Witaj.
Na jakich ustawieniach graficznych grasz? Spróbuj je obniżyć i zobacz czy jest różnica.
Optymalne mam wszystko ultra tylko dynamiczne odbicia na średnich. Normalnie grałem na dużo niższych kiedy zaczęło się to pojawiać, teraz ustawiłem takie wysokie “optymalne” z nadzieją że to coś pomoże. Więc w skrócie obniżenie ustawień graficznych niestety nie pomaga
Obniż na minimum i daj znać czy jest różnica. Masz możliwość podmiany zasilacza?
Zmieniłem na minimalne i póki co jest dobrze, gram już dłużej niż wcześniej bez crasha. Dodatkowego zasilacza żeby sprawdzić czy to w zasilaczu leży problem nie mam jeśli o to pytasz.
Niestety jeśli przy obniżonych ustawieniach gra działa dobrze, to może sugerować że jest to jednak zasilacz.
Okej, tylko mam w takim razie pytanie. Czemu ten problem pojawił się nagle? wcześniej grałem na takich samych ustawieniach parę godzin z rzędu bez problemu, i nagle nie mogę dokończyć 1 gry bez crasha. Tak jak wspominałem, nie zmieniałem niczego.
Dziękuję za pomoc, Raxr!
Zasilacze, jak każdy podzespół, ma swoją żywotność, która może zostać skrócona przez skoki napięcia, wysokie obciążenie itp.
Spróbuj sprawdzić napięcia za pomocą programu w rodzaju SpeedFan i porównaj je z dopuszczalnymi wartościami.
Jakie temperatury GPU i CPU odczytujesz podczas intensywnej rozgrywki?
Nie sprawdzałem nigdy dokładnych temperatur podczas intensywnej gry ale na pewno nie są super wysokie, nie raz miałem w innych grach bardzo wysokie temperatury ale w overwatchu taka sytuacja nie wystąpiła ani razu. Test z SpeedFan twierdzi że wszystko jest w jak najlepszym porządku.