To tylko QP, o co ci chodzi?

Kiedy Blizzard ma zamiar banować za tego typu podobne teksty? Czym to się różni od sabotowania rozgrywki?

Czym się różni brak skomponowania w miarę normalnego zespołu (co wiąże się z nieuchronną porażką) od stawiania przez Torba wieżyczek na respie? Niczym, z tym, że to pierwsze tłumaczone jest jak w tytule. Czy jeśli gram, to po to żeby przegrywać czy może wygrywać? Co sprawia mi/Wam większą przyjemność? Jednocześnie co Blizzard zamierza zrobić z tego typu zachowaniem i nie mam tu na myśli przywołanych przeze mnie banów, tylko rozwiązań systemowych tak żeby zaspokoić tą część społeczności, która QP traktuje jak śmietnik.

Przy okazji pytanie do tej części Społeczności, która myśli podobnie tzn. “To tylko QP, o co ci chodzi?”? Jaki jest Wasz punkt widzenia. Zachęcam do dyskusji.

Uważam, że dostosowywanie się lub “próba” samego współgrania z drużyną nie jest aż tak istotna w trybie gry w którym niczego tak naprawdę nie tracimy. Ja często wskakuję do takiej rozgrywki żeby po prostu odpocząć od grania tankiem lub healerem i po prostu biorę co chcę. Nie interesuje mnie, czy wygram, czy przegram. Zadaniem takowych szybkich gier jest po prostu wyluzować się, odpocząć od wiecznego tryhardowania na rankedach.

Takie jest moje zdanie, pozdrawiam!

4 polubienia

QP to bardziej tryb w którym ludzie się bawią, “testują” postacie. Rozumiem wkurzać się o przegraną gdyby był to ranked, bo tam coś tracisz, ale wkurzać się na QP? Ja jak gram na QP (co robię codziennie, rzadko gram rankedy) to jestem przygotowana na to, że ludzie będą się zwyczajnie bawić, a nie tryhardować jak na rankedach.
Tak jak powiedziano powyżej - QP jest raczej trybem na którym można się wyluzować i odpocząć od rankedów.
Ja na przykład na rankedach zawsze grałam tankami/healerami, a na QP gram Wdową. I szczerze mówiąc, nie rozumiem “krzyku” na chacie zawsze o to, że się przegrało. To QP nie ranked, nic nie tracisz.

zacznij grać rankedy

Dzięki za reakcję.

Tylko to nie jest rozwiązanie sytuacji. Czy gram rankedy czy QP mam podobne podejście do tematu, mam ochotę wygrywać. Fakt, na QP stawiam raczej na bohaterów nieznacznie mniej przeze mnie ogranych niż na rankedach, ale w dalszym ciągu nie robię instalocków, jeśli brakuje wsparcia to biorę wsparcie, jeśli brakuje tanka to biorę tanka. W dalszym ciągu chcę wygrywać i robię co mogę, żeby to zrobić.

Jeśli chcesz koniecznie wygrać na QP polecam znaleźć grupę lub stworzyć dzięki narzędziu w grze. (nie pamiętam polskiej nazwy bo używam wszędzie angielskiego) :smiley:

1 polubienie

w tym problem - nie trzeba robić 2-2-2 żeby wygrać, wystarczy zrobić taki rak-team że nie będą umieli skontrować waszych postaci, teraz jest to bardzo łatwe ponieważ Blizzard nic nie robi ze słabszymi postaciami a raki są nonstop buffowane

Które z tych postaci uważasz za słabe a która mają u Ciebie miano “raka”? Każda postać może być scountrowana lub countrować inną, taka jest już kolej rzeczy.

1 polubienie

Temat, który poruszyłeś dzieli społeczność Overwatcha na dwie części. Ci, którzy traktują Szybkie Gry jako zabawę i ci, którzy traktują je jako trening. Wiadomo, że im intensywniej ćwiczysz i im więcej z siebie dasz, tym większe otrzymasz rezultaty, które mogą się później przełożyć na twoją rangę i wygrane meczne na Rankedach. Niestety na drodze tym ludziom stoi druga grupa społeczności, którą nie interesują wyniki a tylko dobra zabawa, testowanie postaci itp. Niestety nie da się pogodzić tych dwóch grup. Możnaby zawsze powiedzieć: A kysz na gry dowolne. Ale każda ze stron ma prawo grać QP. Osobiście należę do grupy trenującej i niezwykle irytują mnie osoby, które biorą Wdowę, grają słabo i mówią Oh, it’s only a QP, don’t get mad. Za to osoby które również wezmą Wdowę i również grają słabo, ale napiszą Sorry but I’m still learning lub poinformują na początku meczu, że nie są zbyt dobzi, ale chcą trenować, wzbudzają we mnie respekt i poczucie zaufania. Co więc ja robię jak chcę sie pobawić, przetestować postacie itp. Po prostu idę na gry dowolne typu friendly, gdzie panuje idealna atmosfera do rzeczy tego typu. Takie jest moje zdanie na ten temat.

2 polubienia

jak się nastawiasz na wygrywanie na QP, to odpuść sobie granie solo. Wejdź w wyszukiwanie drużyny i dołącz do jakiejś na QP z podziałem jaki chcesz. To oczywiste, że wchodząc solo na QP każdy chce pograć dps-em. Bądźmy szczerzy, main dps grają tylko dps, a main tank/supp też chcą czasami po prostu ponap…dalać w przeciwników zamiast martwić się przeżywalnością teamu. Oczywiście trolling typu wspomnianego stawiania wieżyczki na respie jest niepożądany w każdym trybie.

1 polubienie

Nie graj QP masz LFG nikt kto jest normalny i posiada zdolność myślenia pod żadnym pozorem nie odpali QP, równie dobrze możesz stanąć na środku ulicy i czekać aż coś cie przejdzie w obu przypadkach efekt jest taki sam.

Przekonałeś mnie :slight_smile:

Tak na poważnie, “ucieczka” to nie jest żadne rozwiązanie, to jeszcze bardziej pogłębi “problem”. Zresztą widać pewną reakcje Blizzarda, pochwały są w QP, natomiast w większości trybów w salonie gier już nie.