Podliczyłem ile pieniędzy wydałem przez 7 lat grania w Heartstone

Policzyć nie było trudno, ale kwota może robić wrażenie, bo wyszło na to, że od 2015 roku wydałem w grze:

1044.77$ = 4.443 zł

503.77 euro = 2.332 zł

6.775 zł!!!

Jak to zobaczyłem to nie mogłem uwierzyć. Jak na darmową grę to bardzo dużo, choć wiem, że tak zwanym “wielorybem” (bogata osoba, która trwoni majątek w swojej ulubionej grze) nie jestem. Gdyby ktoś mi dzisiaj zadał pytanie czy chciałbym te pieniądze w zamian za wyzerowanie konta to pewnie bym się zgodził, ale w Hearthstone grałbym dalej. Choćby od zera. Sęk w tym, że dobrze mi się gra. Zdarzają się wzloty i upadki, ale poświęcam tej grze sporo wolnego czasu a w perspektywie 7 lat wychodzi na średnio 1000 zł rocznie a więc 83 zł miesięcznie.

Pamiętam, że swoje pierwsze pieniądze wydałem na skórkę Alerii dla łowcy. Byłem wtedy po kilku piwach i poszło jak z płatka. Po zrobieniu pierwszego kroku dalsze płatności były mniej lub bardziej regularne, ale wszystkie były przeze mnie przemyślane.

Poniżej przedstawiam wyciąg z historii jeśli kogoś by to interesowało (jest to również dowód, że nie ściemniam). Na pytanie dlaczego nie ma tutaj pierwszych przygód odpowiadam, że były one kupowane za złoto w grze. Wyciąg zawiera tylko płatności realną walutą.

Dlaczego część jest w dolarach a część w euro? ze względu na różnicę po przewalutowaniu. Zakupy w dolarach wychodzą taniej.

Napisałem tego posta w formie ciekawostki w oczekiwaniu na nowy dodatek.

18 Mar 2022 Voyage to the Sunken City Mega Bundle (Pre-Purchase) $79.99
18 Mar 2022 Battlegrounds Board - Mecha Makerspace €9.99
7 Dec 2021 Fractured in Alterac Valley Tavern Pass €19.99
30 Nov 2021 Fractured in Alterac Valley Mega Bundle (Pre-Purchase) $79.99
12 Oct 2021 Mercenaries Welcome Bundle €4.99
3 Aug 2021 United in Stormwind Tavern Pass $19.99
28 Jul 2021 United in Stormwind Mega Bundle (Pre-Purchase) $79.99
30 Mar 2021 Forged in the Barrens Tavern Pass $19.99
9 Mar 2021 Forged in the Barrens Mega Bundle (Pre-Purchase) $79.99
5 Mar 2021 Gladiator Valeera Bundle $9.99
12 Nov 2020 Darkmoon Faire Tavern Pass €19.99
22 Oct 2020 Madness at the Darkmoon Faire Mega Bundle (Pre-Purchase) $79.99
15 Sep 2020 Scholar Jaina Bundle $9.99
14 Jul 2020 Scholomance Academy Mega Bundle (Pre-Purchase) $79.99
17 Jun 2020 Aranna Starseeker Bundle $19.99
20 May 2020 Golden Classic Bundle $14.99
17 Mar 2020 Ashes of Outland Mega Bundle (Pre-Purchase) $79.99
26 Feb 2020 Khadgar Hero Set $9.99
20 Jan 2020 Galakrond’s Awakening (Pre-Purchase) $19.99
19 Dec 2019 Winter Veil Wonder Bundle $24.99
10 Dec 2019 Sylvanas Windrunner Hero Set $9.99
5 Nov 2019 Hearthstone: 100 “Descent of Dragons” Mega Bundle $79.99
17 Sep 2019 Hearthstone: Tombs of Terror - Chapters 2-4 $14.99
3 Aug 2019 Hearthstone: 80 “Saviors of Uldum” Mega Bundle $79.99
12 Jun 2019 Hearthstone: Masters Bundle of the Thunder King Hero, a special card back and 20 packs across multiple expansions $19.99
23 May 2019 Hearthstone: The Dalaran Heist - Chapters 3-5 Bundle €14.99
10 Apr 2019 Hearthstone: Shadow Bundle €9.99
29 Mar 2019 Hearthstone: 80 Rise of Shadows Mega Bundle $79.99
2 Dec 2018 Hearthstone: 50 Rastakhan’s Rumble Pre-purchase $49.99
10 Oct 2018 Welcome Bundle €4.99
20 Sep 2018 Hearthstone: Bundle Up Bundle of 30 Knights of the Frozen Throne Packs €19.99
10 Jul 2018 Hearthstone: 80 The Boomsday Project Mega Bundle €79.99
9 Jun 2018 Hearthstone: Get In Here Bundle of 10 Packs across multiple expansions €7.99
9 Apr 2018 Hearthstone®: 50 + 20 The Witchwood Pre-purchase €49.99
10 Feb 2018 Hearthstone®: Mammoth Bundle of 10 Journey to Un’Goro, 10 Knights of the Frozen Throne, and 10 Kobolds & Catacombs Packs €19.99
2 Mar 2017 Hearthstone: Journey to Un’Goro Pre-purchase €44.99
24 Dec 2016 Hearthstone: 15 Mean Streets of Gadgetzan Packs €17.99
15 Sep 2016 Hearthstone: Welcome Bundle of 10 Classic Packs + Classic Legendary Card €4.99
12 Aug 2016 Hearthstone: One Night in Karazhan - Wings 1-4 Bundle €17.99
13 Jan 2016 Hearthstone: New Hero - Medivh €8.99
11 Dec 2015 League of Explorers - Hall of Explorers €5.99
5 Dec 2015 Hearthstone: New Hero - Magni Bronzebeard €8.99
4 Dec 2015 Alleria Windrunner Hero Set €8.99
1 polubienie

No nieźle, nieźle :slight_smile: Ładne kwoty się uzbierały, ale też nie jakieś wygórowane jak na tyle czasu grania i przegranych godzin. Tak jak piszesz wychodzi Ci 83 zł miesięcznie co tak naprawdę jest takim 1,5 wyjściem do kina… Czy to dużo czy to mało każdy musi sobie sam odpowiedzieć… Dla mnie jest to kwota po prostu ok, ani dużo ani mało… Swojego czasu płaciłem 2x tyle za abonament satelitarny, a ilość czasu spędzanego przy TV była podobna do czasu przy HSie… Robiłem sobie podobne zestawienie 2 dodatki temu i wyszło 900$ z groszami + 600 Euro… Gdzie sam kupowałem tylko za $, a Euroski to są karty podarunkowe, gdzie dostawałem na urodziny czy inne okazje :slight_smile: Więc wydana kwota jest dosyć podobna :slight_smile:

2 polubienia

Dokładnie. Gdyby Hearthstone miał model abonamentowy gdzie zawierałby najważniejsze premiery, minisety, karnety karczmarza i bonusy w Ustawce (ale omijałby wszystkie kosmetyki) to bym w to poszedł.

Można zauważyć, że z początku kupowałem niemal wszystko jak leci. Później olałem te wszystkie portrety i mini okazje skupiając się wyłącznie na preorderach i karnecie karczmarza. Minisety od zawsze kupowałem za 2000 golda.

Do podliczenia zachęciła mnie jedna z US Streamerek, która często gra w Ligę Legend. Ona skorzystała z automatu i wyszło 1325 dolarów, ale była w takim samym szoku w jakim ja byłem gdy podliczyłem siebie hehe

Osobiście wydałem tylko 20zl na skórkę uczona Jaina, bo dawali dodatkowo pakiet kart

Najwięcej chyba kasy poszło właśnie w Lola bo kiedyś kupowałem skiny dla ulubionych postaci, a potem battle passy za 50zl
Nie chce mi się tego sprawdzać ale maksymalnie wydałem na lola kilkaset zł

1 polubienie

No to ja miałem podobnie, było mało szajsu to się brało prawie po kolei, teraz to nie ma sensu, bo za dużo… Korciło mnie by wziąć zimowe skiny, bo były bardzo ładne, ale mam ich tyle, że sobie dałem spokój… Mam kuzynów bliźniaki), którzy grają w LOLa praktycznie od premiery, najgorsze, że ja im tę grę pokazałem… Zaczęli mając 9-10 lat, na początku kupowała im skiny Babcia, bo miała na telefonie sporo kasy, więc słała SMSy wnuczkom, później mieli co miesiąc po stówce kieszonkowego i często wydawali całość na skiny… Jak sprawdzali rok temu wydali po ponad 10k zł w LOLu :stuck_out_tongue:

1 polubienie

Czyli ze mną nie jest tak źle uff… :sweat_smile:

Ja tam tylko raz za hajs kupiłem przygodę z roku smoka i więcej prawdziwego hajsu nie wydam wolę coś za golda

1 polubienie

A w innych grach? Bo na pewno grasz/grałeś kiedyś w inne gry :slight_smile:

Grałem też w Legends of Runetera, Fall Guys i Rocket League. W tym pierwszym kupiłem tylko planszę i “pacynkę”, w Fall Guys nie wydałem ani grosza, a w Rocket League kupiłem jednego passa i nawet go nie ukończyłem. Do StarCrafta Remaster kupiłem kreskówkowe tekstury i to właściwie tyle. Więcej grzechów nie pamiętam :slight_smile:

Mogę tylko współczuć…
Ja nie gram w dzicz i wszystko pyluje po rotacji.
Zero kasy wydanej na to g… bugzarda.

2 polubienia

To samo tyle że mam trochę kart w dziczy

1 polubienie

Za te prawie siedem k miałbyś sporo tytułów AAA, lub niezły upgrade komputera. Zamierzasz się zatrzymać czy nadal inwestować w Hearthstona?

2 polubienia

Komputer akurat mam całkiem nowy, bo kupiony w zeszłym roku. A jeśli chodzi o gry to korzystam z Game Passa. To co tam dają spokojnie mi wystarczy. Mój plan jest taki by skupić się tylko na najważniejszych wydatkach w Hearthstone dlatego też ograniczyłem wydatki do minimum. Mega bundle, karnet karczmarza i tyle. Nawet minisety kupuję za golda.

Poza tym nie zapominajmy, że ta suma podzielona przez 7 lat to 83 złote miesięcznie a to już nie wygląda tak źle. To trochę tak jakby ktoś miał samochód, tankował go przez 7 lat a potem zrobił podsumowanie ile wydał na benzynę. Za te pieniądze mógłby kupić drugi taki samochód. Tyle, że ja akurat samochodu nie posiadam. Tak czy siak, wydatki w HS ograniczyłem.

Game Pass jest spoko, masa fajnych tytułów. Aktualnie w Doom Eternal i Wolfenstein gram.

Ciężko porównywać coś realnego do mikrotransakcji (ładnie to nazywając), ja bym się zastanowił bo w końcu osiągniesz 10k+ a z tą kolekcją i doświadczeniem które posiadasz mógłbyś grać f2p.

Edit:
Ale to kwestia subiektywna, co do wydawania pieniędzy. Jeżeli czujesz że gra jako hobby sprawia Ci przyjemność to warto. Od tego w końcu są $. :wink:

I dzięki osobom takim jak Ty gra nadal się rozwija, sam bym czasem coś kupił ale nie podoba mi się polityka Blizzarda.

2 polubienia

Ale właśnie tutaj masz podobną sytuację jak w przypadku HS-a. By spokojnie grać w HS-a wystarczy teraz co dodatek kupić preorder i jesteś ustawiony na cały dodatek, czyli jakieś na złotówki wychodzi jakieś 80 zł miesięcznie. Praktycznie jedyną sensowną opcją GP jest GPU, który kosztuje te 55 zł. I po tych pięciu latach grania będziesz w podobnej sytuacji co w przypadku grania w HS-a (trochę mniej wydasz), wydasz kasę, a tak naprawdę nic nie będzie Twoje, połowę z przegranych rzeczy zapomnisz, że grałeś, itp. Po 7 latach wyjdzie Ci, że na tego GPU wydałeś ponad 4,5k zł, które mogłeś przeznaczyć na coś innego :wink: Oczywiście GP jest super usługą dla kogoś kto nie ma za dużej kolekcji gier lub wykupujesz go dziecku na PC/ Xboxa Series S i masz spokój z wydatkami na gry :slight_smile:
Wszystko zależy jak ktoś gra, bo jeden musi mieć do wyboru całą kolekcję, a innemu wystarczą 1-3 gry… Mi samemu do szczęścia wystarczy HS + Soulsborny + DMC + Ratchety + gry z serii 2D I 3D z Mario i mogę w nic innego nie grać :stuck_out_tongue: Na upartego z tego mógłbym wybrać 10 gier i spokojnie przez kolejne 10 lat tylko w nie grać :stuck_out_tongue:

1 polubienie

Dla mnie to spora różnica kupić grę/abonament a płacić w grze za powiedzmy ogólnie przedmioty.
It should be illegal!

Ja wczoraj się złapałem na tym, że dzień bez HSa to dzień stracony (no chyba, że jest jakaś duża gra do ogrania, to tak nie boli), Jednak wczoraj miałem takie daily questy, że praktycznie nic nie mogłem grać bez zrobienia któregoś z nich a wiadomo, że lepiej jest je zostawić na nową ścieżkę. I co zrobiłem? trudno. Zaliczyłem jeden, ale chociaż bawiłem się w HSie tak jak chciałem :smiley: nie wiem czy to już uzależnienie czy nie, ale świadczy tylko o tym jak człowiek się czasem przywiązuje do gry :slight_smile: oczywiście tylko w sytuacjach gdy nie ma nic innego do grania.

Też tak miałem, ale coraz mniej tej przyjemności. Mam nadzieję, że po dodatki powróci przyjemność z gry. A i dziś lub jutro rzucę Ci wyzwanie o 1500xp, nie wiem czy pamiętasz, ale ostatnio jak się wymienialiśmy to tylko za twoje zadanie dostałeś expa, a ja za twoje i moje :wink: Słowa dotrzymuje

3 polubienia

Spoko, spoko, będzie okazja to pogramy :slight_smile:

Pfff… Ja kupowałem każdy preoder, przygodę, a przed każdym preoderem i przygodą organizowałem turniej za jakieś preodery w nagrody… Więc chyba mi trzeba przyznać nagrodę najgłupszego inwestora w historii tego forum…