Kolejny raz zabijacie i tak już ledwo żyjącą grę

Drogi Blizzardzie
Czy Wy jesteście poważni?
Od niepamiętnych czasów ludzie narzekają, że system MMR to jest kpina. Próbujecie coś zrobić, ale z każdą kolejną próbą tak naprawdę coraz bardziej niszczycie tą grę.
Teraz nagle

Czyli teraz będziemy mieli epidemię tzw Masterów/diamentów z przypadku ?

bo grali sobie TL z streamerami/ boosterami i spoko, przecież im się należy.
Nie lepiej już po prostu usunąć serwery gry?
Napisać no trudno mamy gdzieś już tą grę także nie wyszło nam z naszą MOBA, więc usuwamy serwery.
Po ogłoszonym skończonym wsparciu i tak dużo osób odeszło od tej gry, czasy wyszukiwania meczy są tak długie, że można w międzyczasie odpalić sobie serial albo nawet sapera.
Człowiek czeka 10 minut na grę, gdzie już po 5 minutach lub w samym drafcie chcę sobie odebrać życie widząc z kim został sparowany.
Dziękuje Blizzard
Niedługo będę się zgłaszał do supportu, o zwrot wszystkich zakupionych przeze mnie produktów od Was.
Pozdrawiam były wielki fan Blizzarda i Hotsa
Kiedyś to były czasy gdzie ta gra miała szansę być jedną z najlepszych MOBA…

5 polubień

Myślę że oni (Ci na górze) chcą to zrobić, tylko jest jeszcze trochę zbyt wielu graczy więc muszą nas najpierw jeszcze bardziej zniechęcić

2 polubienia

Ci “u góry”, to najprawdopodobniej nawet nie wiedzą, że mają taką grę, bo jedyne co liczą to tabelki i “wyniki” finansowe samych działów, od których zależą ich premie :slight_smile:
A to, co dzieje się w tych działach, to już sprawy maluczkich".

1 polubienie

Koleś ta gra nie żyje daj sobie spokój Activision zabił tą grę i blizzarda

3 polubienia

Prawda jest taka, że nieważne co zrobią, to i tak będzie narzekanie. :slight_smile:

Zmniejszenie czasu oczekiwania - źle.
Połączenie lig - źle.
Jakakolwiek nowa zawartość - źle, hurr durr gra martwa.

i sorki, ale sugerowanie, że wcześniej nie było masterów/diamentów z przypadku jest całkiem śmieszne, biorąc pod uwagę incydent z tym nowym systemem.

6 polubień

Nie pisałem nigdzie, że nie było diamentów/masterów/gm z przypadku.
Teraz będzie ich więcej

3 polubienia

no fakt branie MMR z najwyższej ligi jest kiepskim pomysłem, ale trudno będzie trzeba to też przeżyć.

h ttps://old.reddit.com/r/heroesofthestorm/comments/b2muj6/blizzard_please_do_not_use_tl_mmr_to_seed_the_new/

Temat z reddita dotyczący połączenia TL i HL, czyli problem boostowanych kont. Po połączeniu obu trybów maksymalna ranga jaką można dostać będzie wynosić D5.

Według mnie to może wystarczyć, ranga diamentowa i tak jest raczej średnim poziomem gry, najważniejsze żeby uniknąć całkowitego wymieszania słabych graczy z dobrymi.
Chociaż aktywnie grający diamenciarze mogą być niezadowoleni co w pełni rozumiem.

A ja tam się cieszę ze zmian, może to w końcu będzie dla mnie impuls, żeby wywalić hotsa na dobre.

1 polubienie

Moja propozycja zeby ranking byl ustalany na podstawie meczy z botami - czyli kazdy na start dostanie najwyzsza range :smiley:

Niech dostanie rangę specjalną “bot master” która daje identyczne nagrody jak master obecnie, ale permanentnie blokuje możliwość gry z żywymi graczami.

1 polubienie

System rankingowy zbudowany na zasadzie “pobierania skilla gracza z innych trybów” był skrajnie głupi i osoba odpowiedzialna za przyklepanie tego pomysłu powinna wylecieć z roboty bądź do końca swoich dni w blizzard nosić koszulkę że był to jej pomysł… W firmie dalej brak refleksji do czego doprowadzi (HL plat, TL master) łączenie rang… Kolejna okazja do resetu do resetu rang która ucieka…

Reset rang też wprowadzi tragedię na początku, natomiast tu potrzebna jest gruba kreska…

Nie zabijaj, gdyż ludzie będą ‘‘strajkować’’… Bij aż przyznają Ci rację że trzeba zabić

2 polubienia

Nie będę zakładał nowego tematu.
Na ostatniej sesji AMA jeden z graczy podrzucił swoje wyniki badań dotyczące rozgrywki HOTS i ich zmian. Blizzard zrobił swoje podsumowanie, porównanie statystyk z 2018 i 2019 roku.

h ttps://us.forums.blizzard.com/en/heroes/t/2019-gameplay-update-retrospective/17056

Ogólnie blizzard jest zadowolony z rezultatów, mecze są bardziej zrównoważone. Chyba również jestem zadowolony, choć uważam że stary system też był dobry.
Jednak część graczy zwłaszcza GM twierdzi że taktyka AFK w obecnym systemie jest najlepsza, gdyż przyrost pasywnego doświadczenia za zniszczenie fortu jest na tyle mały że opłaca się zamrażać alejki, dzięki temu można w łatwy sposób nadrobić braki w pasywnym doświadczeniu. To sprawia że tzw. ostatni TF ma jeszcze większy wpływ na wynik meczu.
Wszystko sprowadza się do poprawnych rotacji, soakowania expa i ogólnego grania mapą. Na niskim poziomie gry nadal powszechne są 3-4 poziomowe przewagi.
Mnie wkurza że blizzard tak mocno skupia się na statystykach, które są niemiarodajne. Już w 2018 roku było wielu masterów którzy na tą rangę nie zasługiwali, teraz jest jeszcze gorzej. Samo zmniejszenie ilości graczy może mieć ogromny wpływ na statystyki, bo jeśli graczy jest mniej, to mniej będzie pomysłów na grę, strategii itd. Gry stają się bardziej powtarzalne, schematyczne.
Cieszy mnie jedno, blizzard oficjalnie nazwał słabych graczy słabymi, jest światełko w zawalonym tunelu.

W bójkach nie można b-stepować, a to bardzo ważny element komunikacji z drużyną przeciwną :grin:

Dla tego jest szansa że może zaczną na to zwracać uwagę. Nie ma sensu balansować gry pod graczy którzy nie zwracają na to uwagi.

Jeśli chodzi o bójki na środku mapy to zauważyłem kolejną zależność. Słabi gracze lubią się bić na każdym fragmencie mapy, nie tylko na środku, ważne żeby mieć się z kim bić. Wczoraj dostałem zaproszenie żeby zagrać TL, poziom złoto - diament. Na Alterac poszedłem Varianem na dół i stanąłem w krzaczku. Chyba 4 fale stronników tak stałem i nie pojawił się żaden przeciwnik. Spokojnie mogłem pójść do kuchni i zrobić herbatę. W końcu się wyłoniłem, od razu przyszedł do mnie Tyrael z przeciwnej drużyny i wszystkie zdolności na pałę wypruwał we mnie :rofl:

2 polubienia

Przypomniał mi się ten Artanis, co to chyba w minutę całą mane stracił :rofl:

Dla ciekawskich zrobiłem zrzut ekranu z wczorajszej gierki na Varianie. W 2:18 min zebrałem 1,7k expa stojąc i nic nie robiąc. Dokładnie tyle czasu nikt z przeciwników nie pojawił się a dolnej alejce, to jest prawie poziom przewagi. Najlepsze jest to że przeciwnicy wysłali na dół Tyraela a na górę Muradina, nie ma to jak mieć tanka przy sobie :stuck_out_tongue:

h ttps://imgur.com/a/kYPgflz

Jeszcze jedno w temacie bójek, wczorajsza perełka:
h ttps://imgur.com/a/KvQ2hYK

ja wczoraj grałem z varianem którzy do 10 minuty wyłożył się 10 razy, później już mu szło wolniej bo się dłużej odradzał, ale mecz wygladał tak że leciał na pałe zabijał jednego i sam ginął, czasem nie udawało mu się zabić, skończył mecz chyba majac 5:15, cała reszta też ginęła sporo ale nie dało się jak taki varian był naszym jedynym tankiem. każdy z nas też zgniął po 7 razy, wyniku chyba nie musze omawiać :slight_smile:

Placementy w nowym sezonie wyglądają jakby nie obejmowały ich żadne reguły. System dobiera graczy z niemal całego przedziału rang, grand master ze złotem to standard. Tak więc pierwsze mecze sezonu to loteria, trzeba je potraktować bezstresowo. Wydaje się iż zasada : max Diament5, działa poprawnie więc jest jakaś nadzieje dla nowego trybu rankingowego, przynajmniej na masterze bo niżej będzie jeszcze większy bajzel.
Obejrzałem sobie kilka meczy Crisa i trzeba przyznać że śmiesznie to wygląda jak zeszło sezonowy GM#1 teraz ląduje na Plat1.
Platyniarze. bójcie się powodzi masterów :grinning:

1 polubienie

placementy nie mają zasad, może grać brąż z GM nawet, co do max to widziałem jak koleś po placementach miał diament 1, więc może to jest max

Fajnie teraz pokazują statystyki, teraz każdy ma stats ile przyjął obrażen i ile wyleczył,

Słabe mimo wszystko dla mnie jest to że są pomocnicy, kategoria dla raptem 5 postaci, powinni im zrobic reworki i gdzies indziej ich wsadzić :slight_smile:

fajne też jest to że sa teraz te preferowane role

mi ten update sie podoba

Masz rację, można dostać wyższą rangę niż D5.

Ten nowy tryb rankingowy powinien nazywać się STOMP LEAGUE

To nie kwestia tych 5 postaci, tylko ubogiego systemu klas. Powinno być ich więcej (minimum 8) lub powinien być (obiecany) system tagów jak w DOTA2.

Mi się wszystko podobało do momentu, draftu.
Dostałem do drużyny 2 zadeklarowanych “main healerów”, jednego “2nd healer” i “2nd support”.
Myślę, jest nieźle, a po 30 sek. widzę jak obydwu “main healerów” draftuje dps-ów.
I w tym momencie stwierdziłem, że im bardziej developer “idzie na rękę community”, tym wyższe objawy debilizmu prezentują gracze.

1 polubienie