Dokładnie, Blizzard ma 6 gier z czego na Blizzconie 5 z nich to porażka.
Diablo, tutaj raczej nic nie trzeba pisać.
Overwatch jedna postać i na tym koniec
Hots zmiany na przyszły rok, jedna postać, jeden skin i mydło.Raczej słabo bo na nową postać i tak już przyszedł czas.
Starcraft nie pokazali nic.
Hearstone z tego co pamiętam parę kart.
Warcraft dostał remaster W3.
Ogólnie ten Blizzcon był najgorszym w historii i dzień później akcje Blizzarda zanotowały spadek o 7%, niby nie wiele, ale po takiej imprezie raczej powiny poszybować do góry.
Dodatkowo twórcy PoE wykorzystali zamieszanie z Diablo Imortal i pokazali trailer PoE na ps4. 90% fanów diablo przestało grać i przeszli albo do PoE albo do Grim dawn. Dzień po Blizzconie odpaliłem Diablo, pokazywało mi że na serwerze jest 20 gier, nie wiem czy to był cały serwer Eu, ale Diablo świeci pustkami. Blizzard sam podesłał większość swoich fanów do konkurencji, sam już gram w PoE i 50 euro które trzymałem na coś z Blizza powędrowało do gry PoE.
Blizz wykonał fatalny ruch a teraz obrywa za to i ktoś musi mocno się tłumaczyć u szefa na dywaniku dla czego stracili pare baniek po Blizzconie.
Blizzard oficjalnie pokazał że graczy Pc ma tam gdzie światło nie dochodzi, oni atakują w gry mobilne i mikrotransakcje.
Ogólnie dla mnie Blizz przestał istnieć i nie wydam ani grosza na żadną grę od nich a szkoda bo Warcrafta3 bardzo lubię a ten nowy wygląda przepięknie.
Ludzie marudzą że Blizzcon beznadziejny że niewiele zapowiedzieli itp. Mnie tylko ciekawi czego się spodziewali? przeciez:
Starcraft 2 jest grą “skończoną” żadnego dadatku ani cz3 nie będzie. Wiadomo że jedynie wspierany jest Coop bo tam jest najłatwiej dodać content. Więc prócz nowego operatora można było co najwyżej liczyć na kolejny zestaw misji DLC ale jeśli dobrze pamiętam misję z Novą szału nie zrobiły.
Hearthstone tu wiadomo kolejny dodatek nic innego nie należało się spodziewać.
HotS wiadomo było że dadzą jakieś zmiany w mechanice i postać. Fakt sam liczyłem na zapowiedź 2 postaci ale czego oczekiwać więcej? Jakieś parę miesięcy temu sam Blizzard powiedział na czym będą pracować w pierwszej kolejności i np klany, zmiany w wyszukiwaniu ekipy były oznaczone jako mniej ważne. Zmian w sumie i tak jest sporo a niektóre (exp) mogą znacząco wpłynąć na grę. Na upartego mogli nazwać to HotS 3.0 ale czy tak naprawdę ma to znaczenie?
Overwatch tu nie wiem na co liczyli ludzie. Kampanii nie dadzą bo sami nie wiedzą już co zrobić z fabułą. Zmian w mechanice nie potrzeba, nowa mapa niedawno była. Co najwyżej można było liczyć na jakiś nowy tryb i bohatera (w przeciwieństwie do HotSa jednego) .
Warcraft niedawno wydali dodatek więc nowego by nie zapowiedzieli. Zostało więc omówienie kolejnych patchy. Zaskoczeniem jest napewno remaster W3 bo o tym w sumie się od dawna mówiło ale nikt na to tak naprawdę nie liczył.
Diablo no tu oczekiwania akurat były spore. Ogłoszenie samej gry mobilnej było wielką marketingową wpadką która długo będzie się za firmą ciągnęła i to w sumie ona jest odpowiedzialna za spadek akcji.
Tak więc ten Blizzcon jest taki sam jak każdy inny. Nic niezwykłego się nie wydarzyło i w sumie niczego nie należało się spodziewać, no może prócz Diablo.
Diablo akurat to prawda zje…psuli ale z tego co wiadomo z przecieków to był filmik o d4 ale w ostatniej chwili cofnięty więc wypadek przy pracy
Overwatch zapowiedzieli bardzo ciekawego herosa i jak co roku genialny filmik pokazujący fabułe i robocika który jest w produkcji jako hero czego chcieć więcej?
Hots zapowiedziano rozwijanie lore, nowego bardzo ciekawego herosa oraz kupę zmian mechaniki(poprawa qm itd) i kosmetyki czego ty wymagasz więcej? co roku hots 3.0?
HS całe nowe rozszerzenie z ponad setką nowych kart, nowym bohaterem dla każdej klasy i nową mechaniką czego ty innego chcesz w grze karcianej?
Warcraft3 i WOW zapowiedzieli bombę tego blizconu czyli remastera i sam ten remaster jest na tyle genialny, że blizcon zapisał się dużym plusem na ten rok
Ogólnie dostaliśmy dużo fajnych rzeczy więc nie wiem co by musieli ci zapowiedzieć, żebyś uznał to za sukces? SC3? HOTS 3,43? Bo moim zdaniem marudzisz dla samego marudzenia…
Dwie rzeczy poprawe MMR tak żeby gry nie były tak bardzo jednostronne. Poprawę od strony technicznej, żeby nie było tego chorego powrotu do gry i ogólnie mogli by zacząć trochę pracować przy optymalizacji bo ile to już było tematów o problemach technicznych. Szczerze to nie obchodzą mnie skórki, lore, grafiti i reszta kosmetyków. Nowy bohater, przecież oni by go wypuścili nawet bez tej imprezy to nie wliczam go jakiś nowości Blizzconowych.
A niby czym był ten Hots 2.0 ?? Skrzyneczki i tona pierdół. NIE POTRZEBUJE TEGO.
W hotsie na pierwszym miejscu MMR, prace na optymalizacją gry i naprawą wszystkich błędów od strony technicznej, lekkie zmiany w balansie talentów tak żeby te nieużywane zaczęły być używane. I to wszystko nie potrzebuje Hotsa 3.0 i jeszcze więcej pierdół ze skrzyneczek.
Diablo 2 remaster, albo mała zapowiedz Diablo4, cokolwiek nowego na PC.
W Starcafcie2 mogli by też pogrzebać przy balansie bo oglądając mecze prosów Terran w late game trochę odstaje. Thory i Batlecrusery nie istnieją.
Proszę cie nie pisz mi takich rzeczy, bo to co teraz mówi Blizz na temat Diablo to próba odkręcenia tego całego zamieszania. Diablo od paru lat jest traktowane jak niechciany projekt. Na ostatnich Blizzconach ludzie porównywali stoisko Diablo do WC. Ogólnie Diablo na PC umarło a ludzie po Blizzconie przeszli do PoE. Można też wspomnieć o tym całym banowaniu kont na Twitchu przed Blizzconem.
Jeżeli miałbym szczery to jedyną fajną rzeczą z Blizzconu to Warcraft 3 remaster
Blizz od dawna mówił ze pracują nad dużym i kilkoma małymi projektami do Diablo, gra na telefon nie mogła być tym dużym projektem więc proszę Cię nie przychodź tu tak płakać że nie pokazali jeszcze nowego Diabla na kompy.
I tak btw idąc twoim tokiem myślenia to cały blizzcon nie miał żadnych nowości bo wszystko co na nim było mogli by wprowadzić poza Blizzconem, postacie, skórki, cinematici, informacje o patchasz i plany na przyszłość. To wszystko można byłoby poza Blizzconem przecież więc nic nowego co nie?
Poprawa MMR przyjdzie zapewne wraz z usunięciem punktów rankingowych a problemy techniczne to mnie nie obchodzą bo mnie jakimś cudem one mijają. Za to obchodzą mnie skórki, lore, grafitii i reszta kosmetyków które Cię nie obchodzą i mam to gdzieś że Cię to nie obchodzi bo mnie to obchodzi i mi się podoba to co wprowadzają.
Jak dla mnie optymalizacja gry już jest ok, jedyny jaki problem mam w tej grze to z smerfami i boosterami. Zmiany w balansie talentów już są naprawiane poprzez reworki 2 postaci co miesiąc które zapowiedzieli już na grudzień.
Jeżeli ja miałbym być szczery to oprócz tego Diabla Blizzcon wyszedł zajebiście a Warcrafta 3 Reforged kupuje natychmiastowo.
Też mamy to gdzieś że nie wydasz kasy już na żadną ich grę mimo że jak piszesz Warcraft 3 wygląda przepięknie, twój problem który sam sobie zrobiłeś. Chociaż pewnie i tak go kupisz, w końcu to Warcraft 3 z odpicowanymi cienematicami… aż mi się dobrze robi na myśl o zremasterowanym cienamticu gdzie Arthas zabija swojego ojca albo walki między Illidanem a Arthasem lub obronie drzewa nelfów i pewnie nie tylko mi <3
Właśnie o to chodzi, niczego się nie spodziewaliśmy z innych gier, bo blizzard oficjalnie powiedział że pracuje nad kilkoma projektami z uniwersum diablo. Więc naturalnie można założyć że na blizzconie powiedzą co i jak. Do tego ta impreza służy. Oni natomiast wyskoczyli z gierką na telefon, która nie zadowala fanów ale jednocześnie jest pełnoprawną grą, z odrębną fabuła, postaciami, może mechanikami itd. Do tego powiedzieli że skupiają się teraz tylko na mobilkach, oraz polecieli z tym syfiastym zagraniem blokowania wirtualnych biletów, czyszczeniem filmów z komentarzy itd.
Co do reszty gier, coś tam zapowiedzieli, ale Warcraft 3R przyćmiewa wszystko, a przecież to gra z przed 15 lat.
Jeśli chodzi o HOTSa to było tego nieco za mało jak na blizzcon. Rework klas był zapowiedziany ponad rok temu, klany były zapowiedziane ponad 2 lata temu. Tak naprawdę najważniejsze zmiany to:
rework klas - który jest zadowalający, ale spokojnie mógłby być lepszy
zmiany w doświadczeniu - według mnie zbyt drastyczne, pół roku będą to balansować, drugie pół roku my będziemy się przyzwyczajać, a na kolejnym blizzconie znowu coś pozmieniają
Ty może masz to gdzieś ale Blizzard nie ma tego gdzieś i nie chodzi mi o mnie, ale o masę fanów którzy już mają Blizza tam gdzie światło nie dochodzi.
Jedyny powód dla którego miałbym kupić W3 Remaster to gry po sieci. Cinematici i cała reszta obchodzi mnie tak samo jak skórki inne kosmetyczne rzeczy.
Widzisz Nekrin Ci zależy na skórkach, filmikach w nowej jakości, lore w hotsie i reszcie kosmetycznych rzeczy. Mnie to wszystko obchodzi tyle co zeszłoroczny śnieg i nie mam już nic więcej do powiedzenia na temat Blizzconu 2018.
Podsumowując, dla mnie jako głównie fana Diablo i Hotsa ten Blizzcon był rozczarowaniem a najlepszą rzeczą z tej imprezy jest W3 Remaster.
HotS to jest gra w której cały czas coś zmieniają, poprawiają, polepszają, reworkują, grzebią przy bohaterach, ciągle ich “ulepszając” i "poprawiając mechanikę, chyba żadna inna gra w przeciągu trzech lat nie miała tylu zmian co HotS. To co było 3 lata temu całkowicie nie przypomina tego co jest teraz, ciekawe jak będzie za kolejne 3 lata? Ile jeszcze zabiegów polepszających przejdzie ta gra?
“Blizz od dawna mówił ze pracują nad dużym i kilkoma małymi projektami do Diablo, gra na telefon nie mogła być tym dużym projektem więc proszę Cię nie przychodź tu tak płakać że nie pokazali jeszcze nowego Diabla na kompy.”
Obawiam się, że “dużego projektu” studio może nie doczekać.
Od początku października firma straciła już blisko 35% wartości akcji.
W październiku, tylko zaprzeczenie Diablo 4 spowodowało spadek 8%, w weekend był dramat na Blizzconie, a w czwartek kolejny cios - wyniki za 3 kwartał. Efekty tego ostatniego wydarzenia, widzimy po dzisiejszej sesji na Wall Street- udziały w ciągu jednego dnia straciły kolejne 10% (od poniedziałku zanurkowały z ok. 69USD do 54 USD).
W firmie źle się dzieje od dłuższego czasu, a Blizzcon tylko to potwierdza.
A mówiąc tak szczerze, to naprawdę nie było tam żadnych informacji godnych tych 50$.
Blizz po prostu atakuje rynek azjatycki , bo tam jest najlepsza kasa na grach mobilnych, ogólnie najwięcej w gry komputerowe gra Azjatów i na nich się najlepiej zarabia. Pewnie nowy bohater w HotS też jest prezentem dla nich, bo to są właśnie klimaty w których oni się lubują.
I to jest najsmutniejsze w tym wszystkim, we współczesnych grach wszystko ma się tylko “opłacać”, nie podobać, ma się po prostu opłacać. Mam wrażenie że kiedyś robili gry tak żeby się ludziom podobały, teraz mają po prostu przynosić kasę.
No właśnie, co do “starych fanów”, nie byłbym przekonany.
Raz, że rynek mobilny charakteryzuje się kompletnym brakiem lojalności klienta.
Dwa, że po pół roku, sam współpracownik Blizzarda, wypuści najpewniej 100% chiński klon (bo kto im w Chinach zabroni?). To Blizzard musi chuchać i dmuchać na współpracę, żeby nie zostać wyrzuconym z Chin - zwłaszcza w sytuacji zbliżającej się wojny ekonomicznej Chiny-USA.
Wejście na rynek chiński, to moim zdaniem skok na szybką kasę, z tytułów, które i tak są skazane na śmierć.
Tylko taki sens widzę w “olaniu starych graczy” i angażowaniu się w rynek, na którym nie mają praktycznie żadnych szans stać się potentatem.