Jak mamy temat o aktualizacji to jadę ze swoją opinią:
Guldan - Dobre buffy, ale według mnie tutaj jest potrzebna roszada talentów i może zwiększenie obrażeń w podstawie. Na 7 poziomie mamy moc zdolności która zwiększa obrażenia i zdolności lecznicze guldana (ma aż 3), tak więc szkoda nie wybrać tego talentu. Na poziomie 13, mamy natomiast kamień życia (czy jakoś tak), jedno kliknięcie i się leczymy. Mocniejsze leczenie z W to dobra alternatywa, ale zwiększenie wartości zdrowia jest niegrywalne.
Illidan - Mały, wręcz nie zauważalny bonus do metamorfozy, ponieważ w 90% przypadków metamorfozy używamy jak teleportu z długą animacją. Wskakiwanie między wrogów by się wyleczyć to rzadkość, gdyby bonusowe zdrowie zostawało aż do śmierci lub kolejnego użycia to tak.
Ogniste piętno to talent nie grywalny, gdyż jest sprzeczny z mechaniką i stylem gry Illidana. Illidan jest zależny od swoich ataków podstawowych, bardzo często musimy zaatakować cokolwiek (np. stronnika) i wtedy ten talent już się resetuje - nie działa.
Jaina - bardzo dobre zmiany, ostatnio Jaina stała się mocna, ale jest grana jednym buildem. Czekam na więcej.
Junkrat - fajny bohater, ale ma jeden słuszny build i jedną grywalną ultimke. Czekam na rework talentów.
Kerrigan - dobre zmiany mało granych talentów. Kerrigan ma zadatki na sololanera z opcją soakowania 2 alejek.
Li ming - poziom 1 to tylko dwa grywalne talenty: kulki, lub pancerz energetyczny
Poziom 16 wygląda dość dobrze, fajnie że wzmocnili osłony z teleportu.
Ogólnie czekam na lekki buff niektórych talentów u li ming, zwłaszcza pod Q na poziomie 7 i artylerzystkę na poziomie 13.
Maiev - pierwsze efekty płaczków “nie ma HGC więc zróbmy z trudnych bohaterów postaci OP”. Maiev to bardzo silny zabójca, ale wymaga dużego ogarnięcia, zmiany są niepotrzebne.
Mephisto - redukcja kosztów many, wydaje mi się że to błąd. Zaraz trzeba będzie nerfić bo ludzie zaczną spamować zdolnościami bezmyślnie.
Nova - tylko rework może ją ocalić, nadal słaba postać, tylko do gry 4fun.
Ragnaros - rework albo solidne buffy, ludzie ten bohater nie jest w stanie ustać w TF, a jego W ma za długi CD.
Zeratul - nareszcie nerfy leczenia na 20 poziomie. Jedna z bardziej OP postaci.
Gazol - dobre zmiany, ale to mało, od czasu reworku potrzebny jest rework, postać tylko 4fun.
TLV - no nareszcie. Kilka miesięcy temu zapowiedzieli że wikingowie dostaną reworka, ale żeby to zrobić potrzebują danych. Super że ich wzmacniają, może da się nimi grać.
Męcik - potrzebuje 2 wzmocnień:
- skrócenie czasu odrodzenia, np. 6 sekund
- przyspieszenie wybuchu rozdymki, np. 2,5 sekundy
Zagara, ciekawa zmiana bo ten talent był całkiem fajny tylko problem był z ukończeniem zadania. Pytanie czy nadal możemy zwiększać obrażenia? Jeśli nie to jest to bardzo duży nerf.
Alex - ma się dobrze i nie potrzebuje żadnych zmian. Jedna z lepiej zbalansowanych postaci.
Deckard - znowu buffy pomocnika z top 3 (Tyrande, Deckard, Sally)?
Kharazim - solidny i bardzo dobry buff, pytanie co z rehgarem
Morales i Malf - drobne zmiany które nic nie zmienią. To dobrzy pomocnicy ale bardzo wrażliwi na agresywnych nurków.
Anubarak - mam ochotę dostać bana na forum za przekleństwa które powinien tu napisać. Te żuki nie potrzebują pancerza, bo jedyny kto będzie je bił to Li ming, a ona jest kontrą na kokon więc Anub vs li ming to słaby pomysł. Żuki potrzebują więcej życia i szybkości ruchu.
Artanis- dobre zmiany, może będzie groźniejszy na solo alejce.
Chen - nie wiem, nie mam pojęcia czy te zmiany coś wniosą. Chen to papier, ginie od byle czego.
Garrosh - dobre buffy słabych talentów. Czekam na usunięcie talentu “do boju”.
Imperius - naprawdę dobre zmiany jak na początek. Pytanie czy procentówka z 1 poziomie nie będzie OP.
Johanna - super zmiany, naprawdę bardzo mocne. Będzie teraz bardzo uniwersalnym tankiem.
Leoryk - też bardzo mocne buffy. Nie wiem czy potrzebne bo leoś trzyma się mocno w aktualnej mecie.
Rexxar - lubię ten talent, ale chyba tylko ja.
Zszywa - krótszy zasięg haka boli i przez to cały zszywa trochę cierpi. Ogólnie nie podoba mi się cały ten rework, stary zszywa był ciekawszy.
Bardzo dobra aktualizacja (pomijając błędy opisowe), większość na duży plus.
EDIT: Wszedłem na amerykańskie forum i jednym z pierwszych tematów jest:
“Tyrande is absolute trash”, a autor używa następujących argumentów “She can’t heal, can’t do decent damage, and is basically dead weight to the team.”
No więc szykujmy się na buff najmocniejszego support z gry, bo przecież blizzard słucha społeczności XD.