Postacie bardzo mocne sa spoko. Dlatego nimi gram. Czemu mam grac slabymi? Zeby przegrywac?
Wikingowie to chyba najgłupszy bohater w tej grze, w sensie najgłupszy, jak weźmie go ktoś kto ich nie ogarnia - co w 8/10 przypadków się zdarza. Powinni być całkowicie zremasterowani, co już było kiedyś zapowiedziane, gówno że tak powiem z nimi zrobili.
A gdzie nowy bohater? Podobno Blizz ma wszystko przygotowane z półrocznym wyprzedzeniem, a tu miesiąc mija, ani nowego bohatera czy też jakiś reworków, a ten patch balansujący to porażka - tyle niby zmian, a wcześniej potrafili to rozłożyć na cotygodniowe aktualizację, ale lepiej się patrzy jak jest jedno a duże.
Nowi bohaterowie od dłuższego czasu pojawiali się średnio co dwa miesiące. Nie wiem jaki masz problem z patchem bo jest dobry, a jeśli cię dziwi że wszystko trwa dłużej gdy zmniejszyli ekipę o połowę to sorry ale mniej ludzi do pracy = praca będzie wykonywana dłużej.
Tak, bo było bohater -> reworki -> bohater itd - a teraz nie ma ani tego ani tego, dostaniecie hero przed zamknięciem serwerów żeby jeszcze coś siana z tego było.
Było powiedziane, że aktualizacje będą wypuszczane z mniejszą częstotliwością.
Przecież oficjalnie powiedzieli że aktualizacje będą rzadziej wypuszczane.
Te reworki w 50% były porażką. Wypuszczali rework a po miesiącu okazało się ze znowu są talenty które są dużo lepsze od pozostałych.
Dla mnie to jeden z lepszych patchy.
Niby czemu mieli by zamknąć serwery jak w końcu Hots zaczyna wyglądać jak pełna wersja gry a nie wersja próbna.
O evencie księżycowym nie ma żadnego info ?Dla przykładu Overwatch już go dostało.
Pewnie pojawi się po zakończeniu przedłużonego Zimowego.
Jeśli dla Ciebie zmiany cyferek w kodzie to jakiś wyczyn to powiem tak - xde. A poza tym, co niby się takiego zmieniło skoro stwierdzasz że gra bardziej przypomina pełną wersje niżeli próbną? Zawijanie gówna w sreberko nie czyni go czekoladką
Te zmiany cyferek to tzw balans a balans jest najważniejszy w drużynowych grach sieciowych. Gdyby tak robili cały czas i każdy talent u każdego bohatera byłby grywalny to Hots by wiele zyskał, aktualnie jest wielu bohaterów którzy maja jeden build, niby można grać innym talentami, ale 90% graczy gra tym najlepszym zestawem talentów. Weźmy np takiego Arthasa, niby można grać pod block albo pasywkę, ale talent pod “q” na 1 lvl jest zdecydowanie lepszy od pozostałych i nawet grając przeciwko butcherowi i artanisowi zastanowiłbym się czy brać blok na 1lvl. To samo jest z Sindragosą, nawet na piekielnych kapliczkach z puniszerem nie biore sindragosy bo ghule są moim zdaniem lepsze. Tutaj trzeba zmieniać te cyferki jak najszybciej żeby balans w talentach był zachowany.
Porównując aktualnego Hotsa do tego sprzed 2-3 lat?? Zmieniło się bardzo wiele rzeczy, ale za dużo by tutaj pisać zresztą sam pisałeś wcześniej że patche wychodziły często, gdybym teraz dał Ci wszystkie patche do przeczytania to miałbyś lekturę na cały dzień i nie chodzi mi tylko o zmiany w bohaterach, ale o te poważne zmiany które zmieniły Hotsa, zabranie amunicji, zabranie niewidzialności niewidzialnym, zmiany kamp, zmiany w xp, zmiany w pancerzu. Pamiętam jak był czas że grało się na 2 suportów bo suporty był wtedy bardzo mocne, Blizzard zmienił wszystkich suportów jednocześnie i to chyba 2 razy pod rząd, to samo stało się z tankami. Pula bohaterów zwiększyła się dwukrotnie, map też przybyło.
Kiedyś jak musiałeś zagrać supem to miałeś do wyboru 3 suportów i każdy miał jeden słuszny zestaw talentów, teraz masz 15 suportów i sporo z nich ma różne zestawy przydatnych talentów. Jest o wiele większa różnorodność i przez to gra się nie nudzi.
W mojej opini gdyby Blizzard zbufował każdy słaby talent to by był ogromny sukces dla Hotsa i dla mnie to balans jest najważniejszy.
A i bym zapomniał, jeżeli interesują Cię skurki, mounty, grafiti i inne pierdółki ze skrzynek to tego doszło chyba najwięcej w Hots 2.0. Dodatkowo doszło też jakieś tam lore, mnie te rzeczy obchodzą tyle co zeszłoroczny śnieg, ale bardzo wiele ludzi lubi to wszytko.
Te zmiany cyferek to tzw balans a balans jest najważniejszy w drużynowych grach sieciowych. Gdyby tak robili cały czas i każdy talent u każdego bohatera byłby grywalny to Hots by wiele zyskał, aktualnie jest wielu bohaterów którzy maja jeden build, niby można grać innym talentami, ale 90% graczy gra tym najlepszym zestawem talentów. Weźmy np takiego Arthasa, niby można grać pod block albo pasywkę, ale talent pod “q” na 1 lvl jest zdecydowanie lepszy od pozostałych i nawet grając przeciwko butcherowi i artanisowi zastanowiłbym się czy brać blok na 1lvl. To samo jest z Sindragosą, nawet na piekielnych kapliczkach z puniszerem nie biore sindragosy bo ghule są moim zdaniem lepsze. Tutaj trzeba zmieniać te cyferki jak najszybciej żeby balans w talentach był zachowany.
No tak, patche balansujące zawsze spoko ale nadal nie uważam tego jako jakieś wybitne osiągnięcie, tym bardziej że większość tych zmian polega na podmianie 1 na 2, nic poza tym, więc gloryfikowanie tego gdzie od prawię miesiąca nie było niczego dla mnie trochę jest trochę no wiesz… wcześniej gdybyś zliczył to co wypuszczali co tydzień, zauważył byś że efekt ten sam bądź i większy.
Porównując aktualnego Hotsa do tego sprzed 2-3 lat??
To tak jak porównać gatunki sprzed 10k lat wstecz, ewolucja jednak działa.
Zmieniło się bardzo wiele rzeczy, ale za dużo by tutaj pisać zresztą sam pisałeś wcześniej że patche wychodziły często, gdybym teraz dał Ci wszystkie patche do przeczytania to miałbyś lekturę na cały dzień i nie chodzi mi tylko o zmiany w bohaterach, ale o te poważne zmiany które zmieniły Hotsa, zabranie amunicji, zabranie niewidzialności niewidzialnym, zmiany kamp, zmiany w xp, zmiany w pancerzu.
I praktycznie żadna z tych zmian mnie nie leżała, dla mnie to było wyłącznie ograniczanie różnorodności gry pod ludzi którzy po prostu nie dawali sobie rady z mechaniką gry, zobacz ile ludzi przez takie zmiany między innymi odeszło.
Pula bohaterów zwiększyła się dwukrotnie, map też przybyło.
Bohaterowie muszą być dodawani, co do map to mam sceptyczne odczucia, jak dla mnie to ich jest nawet za dużo ponieważ wiele z nich się nie nadaje do gier rankigowych.
Kiedyś jak musiałeś zagrać supem to miałeś do wyboru 3 suportów i każdy miał jeden słuszny zestaw talentów, teraz masz 15 suportów i sporo z nich ma różne zestawy przydatnych talentów. Jest o wiele większa różnorodność i przez to gra się nie nudzi.
A iloma z nich warto grać? Nie będę mówił o zestawie talentów bo większość przypadków i tak ma 1 słuszny build z ew. zmianą 1-2 talentów.
A i bym zapomniał, jeżeli interesują Cię skurki, mounty, grafiti i inne pierdółki ze skrzynek to tego doszło chyba najwięcej w Hots 2.0. Dodatkowo doszło też jakieś tam lore, mnie te rzeczy obchodzą tyle co zeszłoroczny śnieg, ale bardzo wiele ludzi lubi to wszytko.
Wprowadzenie skrzynek oraz skórek itp dla mnie to było spoko, HOTS 2.0 to był as u Blizza, tylko szkoda że zmarnowany - ponieważ duży napływ zasobu ludzkiego był ale niestety wrzucanie nowych graczy do gry ze starymi skutkowało obustronnymi zgrzytami (mówie tu o rankedach).
Dodam od siebie tyle, że gram obecnie w Lol’a, poziom ludzi grających w srebrze jest mniej więcej porównywalny z wysoką platyną w Hots’ie. Ludzie tam dbają o to jaki draft robisz, jakie masz runy, co składasz pierwsze itp gdzie w srebrze hotsie to jest nieustanna bitka na midzie. Ujmując, w mobie najbardziej mnie interesują osiągnięcie jak największego pułapu profesjonalizmu oraz e-sport - w Hots’ie to 1 nie ma sensu a 2 nie istnieje, więc konkluzja jest dosyć prosta.
To czyli przyznasz że zmian jest dużo, tylko że nie przypadły Ci do gustu?? Ogólnie mi też większość z nich średnio się podoba, ale na początku Hots wyglądał jak demo, teraz w końcu jest tylu bohaterów że można uznać to za pełną grę.
Chodziło mi o to że 2 lata temu Hots wyglądał jak wersja próbna a teraz zaczyna wyglądać jak pełno prawna gra. Argument o 10 lat wstecz jest bez sensu, po pierwsze 2 lata to nie 10 i po drugie napisałem że wreszcie wygląda jak pełna wersja gry a nie demo i dalej twierdze że Hots 2 lata temu wyglądał jak demo.
Chyba każdym, jest paru którzy są słabsi, ale i tak można nimi spokojnie grać. Każdy ma swoje miejsce w Hotsie.
To czyli przyznasz że zmian jest dużo, tylko że nie przypadły Ci do gustu?? Ogólnie mi też większość z nich średnio się podoba, ale na początku Hots wyglądał jak demo, teraz w końcu jest tylu bohaterów że można uznać to za pełną grę.
Zmian było dużo do momentu przeniesienia części dev’u - tego jestem pewien.
Chodziło mi o to że 2 lata temu Hots wyglądał jak wersja próbna a teraz zaczyna wyglądać jak pełno prawna gra. Argument o 10 lat wstecz jest bez sensu, po pierwsze 2 lata to nie 10 i po drugie napisałem że wreszcie wygląda jak pełna wersja gry a nie demo i dalej twierdze że Hots 2 lata temu wyglądał jak demo.
A mnie chodziło o to że gra praktycznie a nawet nie powinna wyglądać jak w momencie jej wypuszczenia, a to o ile się gra się zmieniła i w jakim przedziale czasowym to już można zostawić jako subiektywną ocenę, pewny jestem że Blizz nie zrealizował wszystkich obietnic jakie były składane.
Chyba każdym, jest paru którzy są słabsi, ale i tak można nimi spokojnie grać. Każdy ma swoje miejsce w Hotsie.
Tak, ale jeśli chodzi jest mowa o unranked’ach/quick’ach albo ranked’ach na których de facto nam do końca nie zależy - w końcu świadomie wybierasz postać która wiesz że jest po prostu słabsza od pozostałych. Zasadnicza różnica między nami (a przynajmniej mnie się tak wydaję) jest taka że Tobie przyjemność potrafi sprawić sama rozgrywka, dla mnie natomiast liczy się zwycięstwo albo przynajmniej wyrównany mecz z którego mogę powyciągać jakieś wnioski.
Masz rację, tylko trzeba wziąć pod uwagę co dla kogo jest grywalne. Arthas jest tragicznym przykładem bo to bohater z bardzo dobrze zrobionym drzewkiem talentów.
Bezmyślne wzmacnianie liczb nie musi oznaczać że słaby talent stanie się dobry (np. ogniste piętno - Illidan). Niektóre talenty są po prostu niegrywalne, a inne są OP ze względu na mechanikę (do boju - Garrosh), a jeszcze inne nigdy nie powinny się pojawić bo zbyt mocno zmieniają postać (Festering Wounds - poziom 7 Sylvanas), lub są po prostu głupie (najemne zbiry - Gazol).
To nie jest kwestia tylko liczb, a rozumienia gry, a developerzy nie rozumieją tej gry, nie wiedzą jak się w nią gra. Grałem z nimi dwa razy i z jednej strony to fajnie bo można coś tam im podpowiedzieć, tylko że trzeba im podpowiadać niemal wszystko.
W przypadku HOTS ciężko inaczej bo tępo rozwoju jest taaaaaaaaaaaakie wooooooooooolne że chyba bardziej się cofa.
Niestety racja, blizzard zrobił grę polegającą na rywalizacji drużynowej i od 2 lat robią wszystko aby pozbyć się elementu rywalizacji.
Tutaj się nie zgodzę, bo pomocnicy aktualnie są bardzo dobrze zbalansowani poza tymi kilko którzy są OP, ale Ci są bardzo często banowani.
HOTS 2.0 to porażka, to była właśnie ta przysłowiowa kupa w ładnym papierku.
Nie ma się co dziwić. Kiedyś w HOTS ludzie ze srebra też chcieli grać i wygrywać. Większość aktualnych graczy HOTS ma w nosie rywalizację i zwycięstwo. Jest to grupa docelowa blizzarda.
Na redditcie pojawił się temat w którym zostały wypunktowane wszystkie błędne decyzje blizzarda od poprzedniego blizzconu. Szkoda że nie uwzględniono wcześniejszych, zwłaszcza rozdawania rang.
h ttps://old.reddit.com/r/heroesofthestorm/comments/akqou6/how_blizzard_killed_ranked_hots_and_drove_away/?st=jrho4eja&sh=46ffd5e1
Są słabsze postacie, ale np jeżeli przeciwniki ma Butchera, Lunare i np Guldana to wybiorę Lili zamiast Decarda. Grając na polu bitewnym wieczności i mając w drużynie Valle wybiorę Auriel która też teoretycznie jest słabsza. W Hotsie dużo zależy od mapy i draftu przeciwnika.
Akurat moim zdaniem jeśli butcher będzie focusował healer’a, to Dec ma większe szanse przeżycia, no tak Auriel + Valla dobre combo, tylko jak dps padnie to wtedy biedna Aurielka jest tak jakby bezużyteczna, tym bardziej na tej mapie.
Dla mnie Lili doskonale radzi sobie z leczeniem obrażeniem rozłożonych w czasie (Sustain dmg), dodatkowo Lili ma najlepsze oczyszczenie w grze co na butchera jest idealne o oślepieniu chyba nie muszę pisać. Dodałem Lunarę i Guldana bo oni również mają sustain dmg z którym Lili sobie radzi bez problemu, ale bardziej mi chodziło o to że Guldan i Lunara świetnie działają na pasywkę Lili skracając wszystkie czasy odnowienia wliczając w to oczyszczenie i ulti.
Dla tego na takich przeciwników Lili jest dla mnie najlepszym wyborem, oczywiście Decard, Malf, Alex czy Białowłosa też dadzą rade, ale Lili w tym przypadku zadziała najlepiej.
Przeważnie ma się 2 assasinów i koronkę dajesz drugiemu, ale nawet jak nie masz pod ręką żadnej bateryjki to możesz koronę dać oftankowi, albo nawet tankowi zawsze trochę energi wpadnie. Bardziej chodziło mi o mapę + Auriel na polu bitewnym wieczości środek mapy jest idealny do stunowania z jej “e” a Valle dodałem jako bateryjkę, równie dobrze może tam być Guldan, Raynor albo lunara.
Kurdę fajny ten event noworoczny w HOTS’ie, no i nowa postać też wygląda obiecująco.
Jeśli grasz Auriel możesz też dać talent na 7 co otrzymujesz energie jak ten z korona otrzymuje obrazenia, wtedy jak padna dpsy to rzucisz na tanka.