Zabawki! Zabawki! Zabawki! - Nowy event w hots

WTF, to tego nie rób, piszesz jakby ktoś Cię zmuszał grać tą skórką gdy pickujesz Sticha. Gościu, jaki ty masz problem?

Nom bo dla niektórych gry nie są wyznacznikiem męskości, ale widać dla Ciebie by czuć się mężczyzną musisz grać w hardcorowe gry i takie tam. klask klas

To jest gra MOBA… to nie jest gra która umożliwia Role-Playing jak jakieś RPG, RTS czy inne strategie. Idź zagrać w Warcraft 3 warcraft 3 lordaeron the foremath/aftermath jak chcesz RP albo zajrzyj na RPowy serwer w WOWie.

Głupkowata postać dostaje głupkowate skiny, to jest ledwo myśląca abominacja, jakie ty byś chciał skiny dla abominacji jaką są zszywańce?

Ok tu masz plusa, master skiny były super i szkoda że z nich zrezygnowano.

3 polubienia

Dawno nie czytałem bardziej debilnego posta na tym forum xD Serio facet masz problemy z własną tożsamością skoro na każdym kroku musisz podkreślać jaki to jesteś męski i samiec alfa xD Zawsze mam beke z ludzi który na sile udowadniając swoją “racje” pokazując tym samym, że jest kompletnie odwrotnie xD

5 polubień

Właśnie, coś w tym jest… Mam pewną teorie, to może być troll który ma z nas większą bekę niż my z niego. XD

4 polubienia

Odniosę się do całej zbieraniny postów od minionego czasu, za jednym razem.

Temat ujmę tak. Gry komputerowe, smartphony, wszelkiej maści japońskie - i nie tylko - kreskówki, generalnie mocno infantylizują.
I nie mówię tu o chmurkach, czy jednorożcach, a ogólnie o życiu i dojrzałości.
Ludzie są coraz bardziej bezmyślni, pogrążeni w “nocnych zmazach”, zamiast robić coś w normalnym życiu.

Żeby było jasne, ja nie bronię nikomu pograć na kompie, sam od czasu do czasu lubię sobie popykać dla zabicia czasu - kiedy akurat nie czytam książki po angielsku, albo nie uczę się kolejnego języka obcego.
Prawda jest jednak taka, że w latach 50-tych ub. wieku, 18-19 letni mężczyźni brali odpowiedzialność za siebie, a w wieku 23-24 mieli rodziny, a dzisiejsi 30-latkowie nie potrafią rozwiązać równania z dwiema niewiadomymi.
I niech nikt mi tu nie wyjeżdża z “samcami alfa”, bo tu nie chodzi o “testosteron”, chodzi o poziom prezentowanej sobą dojrzałości, wiedzy, umiejętności.
W 1944 12-13 letnie dzieci robiły za łączników AK, w wolnym czasie pisząc wiersze i uczęszczając do “szkół podziemnych”. Dzisiejsi 30 latkowie często nie potrafią napisać zdania poprawną polszczyzną.
Ten problem ma już nawet swoją nazwę - “cyfrowa demencja”.
Naukowcy w USA mówią otwarcie, że “pokolenie smartphona” ma IQ niższe średnio o 10-15 punktów względem poprzedników - w Polsce świetnie widać, że dzisiejsi 20-25 latkowie nie potrafią odmieniać przez przypadki (wiedza z 5 kl. szkoły podstawowej).

No i niestety, jeżeli takiego mamy odbiorcę, to producent nie może produkować gier dla “dojrzałego odbiorcy”, bo klient tej gry nie zrozumie.
Nie tylko z resztą “wydawcy gier”, bo z książkami jest to samo.
Pisarze mówią, że sprzedaje się praktycznie tylko seks, i proste fantasy - gdzie odbiorca nie musi się domyślać.

3 polubienia

Moba to dość nietrafiony termin ukuty na potrzeby małolatów z LoLa, nawet Gaben się z niego zaśmiał, że nic w zasadzie nie precyzuje. Bo idąc tym tokiem rozumowania, równie dobrze można określić taką grę, jak “Strikers Edge” jako moba, multiplayer? jest, online? jest, battle? jest, arena? jest.

Hots inspiruje się pojęciem wieloświata znanego np. z D&D, chciałbym zauważyć, że inspiracja Nexusa może nawet sięgać Ravenloftu, mrocznego świata D&D, do którego można dotrzeć z każdej krainy, również w Ravenlofcie operują tzw. Darklords lub Mroczne Potęgi, które decydują o losie gracza, czyli podobnie jak w Nexusie rola ta przypada tzw. Realm Lords, np. Raven Lord to w zasadzie taki Strahd von Zarovich.
Chętnie zagram w klasycznego i poważnego rpga, który splata fabularnie Diablo, Warcraft i Starcrafta. Gdyby Blizzardowi nie zależało na elemencie RP, to pominąłby biografie, jak i rozbudowane dialogi postaci i ich wymianę zdań między sobą, jednakże klimat RP jest wciąż utrzymywany, w tej MOBIE co ma swoją tradycję w WIII.

Również mi przypadło do gustu w Docie 2, że była to pierwsza gra, która zadbała o element RP kwestii dialogowych (nie przypominam sobie tego w LoLu), mimo że nie ma tak bogatego zaplecza fabularnego, jak wykreowane przez Blizzard światy i postaci.

I jest to główna cecha, dla której wybieram Hots, bo mechanika gry podoba mi się bardziej ta z Doty, ale RP i grafika przemawia za Hotsem. Dla ciekawskich to właśnie w Dota 1 po raz pierwszy dane było się wcielić w Leoryka, tak więc element RP jest bardzo istotny, bo to leży w genezie gatunku MOBA.
Zupełnie inne odczucie jest grać Leorykiem (w zasadzie będącym czymś na miarę legendy), komuś, kto tak jak ja przechodził wielokrotnie fabułę Diablo, a np. taką Smugą, która istnieje bodajże od kilku lat, a próbują z niej zrobić na siłę gwiazdę, ikonę gatunku, dla mnie jest po prostu niezapisaną białą kartą. To Overwatcha można by nazwać od niechcenia MOBĄ, dla gry formatu Hots, która czerpie garściami z klasycznego RP to po prostu obelga.
Może ktoś potrafi się wcielić w postaci z OW, które zostały wymyślone na potrzeby uproszczonej rozgrywki MOBA, ale jak dla mnie to po prostu brak im charyzmy i Blizzard je chyba tylko dodaje do Hotsa na siłę w celach marketingowych.
Komuś, kto zaczynał swoją przygodę z MOBA od LoLa, raczej ciężko będzie zrozumieć, co mam na myśli. I niewykluczone, że właśnie dla tego typu graczy jest serwowany ten gwiazdkowy chłam. Gatunek by nigdy nie zdobył takiej popularności, gdyby właśnie nie bazował w dużej mierze na wczesnych produkcjach Blizzarda pod względem fabularnym.
W skrócie ignorowanie elementu RP w Hots to jakiś absurd. Oczywiście możesz mi doradzić, żeby grać w jakąś grę RP ze ścianami tekstu opisującymi przeżycia poszczególnych postaci (swoją drogą polecam King of Dragon Pass) jednakże ja wolę zastosować te przeżycia w praktyce, takie rozwiązanie daje mi ARTS z elementem RP.

Profesora wyższej uczelni :smiley:
Trochę sporo ma tych skinów jak na taką ledwo co myślącą postać, sugerujesz coś, że to odzwierciedla zapotrzebowanie u bazy graczy?
Poza tym skin do Dehaki o wiele lepiej prezentuje się na splash arcie niż w grze. Pewnie chcieli tym nawiązać do “poglądowej grafiki” widniejącej często na wielu produktach, która służy do kuszenia ludzi, a w dużej mierze odbiega od rzeczywistego stanu produktu. Jaskrawe kolory, kanciaste krawędzie, niewielka ilość detali oznacza mały wkład pracy. Co z tego, że dla dzieci jak tatuś i tak za to zapłaci.

Ile razy trzeba ci mówić ?? To jest dla dzieciaków, zrozum to wreszcie.

W święta tak się właśnie się robi.

2 polubienia

h ttps://en.wikipedia.org/wiki/Multiplayer_online_battle_arena

Masz link do WIKI, jak wciąż czegoś nie rozumiesz to wpisz sobie ‘What is MOBA’ w google, to na prawdę nie boli by sprawdzić czy to co piszesz jest prawdą czy bzdurą. Więc ten twój “Strikers Edge” nie ma prawa być MOBĄ.

1 polubienie

Pod definicje moby to możesz wiele rzeczy podpisać i będzie pasowało.

Riot began to refer to the game’s genre as a multiplayer online battle arena (MOBA).
Co mnie obchodzi co Riot gada o swojej gierce, to nie oni wynaleźli ten gatunek. Równie dobrze Blizzard mógłby próbować wcisnąć swój termin, który dalece by odbiegał od rzeczywistości, by zyskać na popularności. Oryginalny koncept to po prostu obrona bazy “defense of the ancients” - acient oznacza core, czyli rdzeń, odpowiednik nexusa w dota. Czyli jest to tryb na miarę tower defence albo survival, tylko pvp.

Były w WIII mapki, które miały w swojej nazwie arena (polecam wyszukać “arena maps” pod WIII i zobaczyć czym się to je) np. jakże popularna Angel Arena, w której chodzi o wyeliminowanie jak największej liczby graczy, a nie zniszczenie rdzenia. Tak więc termin arena jest dość nietrafny w tym kontekście.

Strikers Edge to w zasadzie taki brawl jak masz w HOTS a konkretnie który się wzoruje na mapie do WIII “pudge wars”. Podałem tylko przykład jednej z wielu gier, która mieści się w terminologii MOBA, a brakuje jej elementów, które wszyscy w tym gatunku kochamy, czyli RTS. Co powiesz na Bloodline Champions? Ta gra nawet nie ma elementów rts, a jest uznawana za MOBĘ. Sam widzisz, jaki moba to nieścisły termin, MOBA to brzmi jak jakiś mob z WoWa, albo gra dla mobu, a nie podgatunek gier rts, już lepiej Dotalike albo Arts.

Jakby się uczepić to wszystkie postaci z Hots wyglądają jak zabawki dla dzieci. Sęk w tym, że jedne wyglądają lepiej a inne gorzej i to już jest kwestia gustu, co kupisz swojemu dziecku. Ten event jest raczej skierowany dla dorosłych, którzy sami byli kiedyś dziećmi i może nadal nimi są.

A ja mam pytanie z innej beczki.Jak wiadomo event wychodzi we wtorek,czy jeśli bójkę ukończę np. w środę to otrzymam skrzynkę świąteczną czy zwykłą?

Nie skrzynka będzie zawsze normalna jeżeli taka była od początku pokazana jako nagroda.

1 polubienie

Jejku, taki np skin małpy do Jasnoskrzydłej też jest paskudny, a nikt o to nie płacze. Co więcej są ludzie, którym się on podoba. Jaki z tego wniosek? Nie da się dogodzić wszystkim, jedni lubią mhhhocznie, inni kawaii. Mi się sticzek podoba, nie wszystko musi być “męskie”, tu są też panie, elo.

nie kumam, dlaczego granie pluszakiem nie jest męskie i ten even jest niby skierowany dla dzieci??
dzici ktore się bawią misiami mają po 6 lat oni raczej nie grają w hotsa, nastolatkowie 10-14 lat raczej będą się wstydzić że grają misiem lub plastikowym dinozaurem, więc to też nie jest dla nich. ale osoby dojrzałe będa miały z tego bekę i dla jaj pograją sobie takim “złym T-rexem” więc ten event jest jak najbardziej skierowany do osób dorosłych.
Pamiętam fajną stategię gdzie grało się plastikowymi żołnierzykami, samochody gdzie jeździło się zdalnie sterowanymi autkami, lub resorakami po domu, to były super gry i grali w nie też dorośli.

Ktoś kto szuka prawdziwego testosteronu w grach to musi być jakimś przegrywem życiowym, bo testosteron kipi na MMA, wyścigach samochodowych, meczach piłki nożnej, siłowni i nocnych klubach.

Każdy samiec alfa jak założy normalną nie patologiczną rodzine to z samca alfa robi sie potulnym barankiem.

a gry są po to by obić rzeczy których w życiu nie da się zrobić, czyli nigdy nie będę dinozaurem, pandą demonem czy obcym, więc wcielanie się w samuro też jest chore bo nigdy nie byłeś i nie będziesz w życiu orkiem, więc albo jest to bardzo dobry trolling, albo koleś zastanów się nad sobą, bo jak można przelewać tyle emocji na to jaką postacią sie gra w grze.

Idąc tym tropem kto by grał nową skórką leoryka, kto ma marzenie być woźnym??

3 polubienia

Kultowy Airfix Dogfighter

1 polubienie

Resoraki po do mu to raczej Micro Machines, jeszcze na cardrigu Złota 5 :smiley:

Różnica była taka, że takie gierki od razu miały takie założenia, HOTS przynajmej miał być hero brawlerem z postaciami z różnych uniwersów, a zrobiły się tęczowe misie z kucykami, jednorożcami i pluszakami. Ekran powitalny to dziecko piegowate i klocki lego :slight_smile:

czemu nikt nie narzekał na mrocznego nexusa, przecież ta gra nie została zaprojektowana pod względem tego żeby była mroczna.

Faktycznie, każda moja postać jest ubrana w rażący róż, a do tyłka ma doczepiony ogon jednorożca.
Uwaga, jedynym powodem, dla którego gram w HotSa, jest wszechogarniająca róż i słodycz i z myślą przerobienia Diablo na jednorożca instalowałem tę grę 3 lata temu. Moje marzenie się spełniło.
Jeżeli komuś się nie podoba, proszę bardzo, jest tyle innych mrocznych gier, np. Diablo Immortal. Ja na nią nie czekam, bo nie jara mnie ten sztuczny mrok. Wolę HotSa, który jest w 100% cukierkowy.

W tamtym czasie byłem bliski odinstalowania gry, ale za pomocą swojej silnej woli przetrwałem ten trudny dla wszystkich graczy HotSa okres. Oby te czasy już nigdy nie powróciły.

Problem nie leży w skórkach jako takich ale w tym, jakiego gracza te skórki i eventy przyciągają.
“Dark nexus” był dla"DarkLordów", “Vaderów” i innych “Demonów” w wieku 12-14, wchodzących w okres “buntu i flameu”. Target trudny dla rodziców, otoczenia i współgraczy - bo oni zazwyczaj grają FFA.
Nie mniej problem z “dzieckiem i pluszakami” polega tym, że sugeruje on produkt “PEGI3”.
I tutaj jest problem - bo zaroi się od dzieci 9-10 lat.
Były eventy ciekawe, fajne i niejako skierowane do docelowej widowni - “księżycowe święto”, “smoki nexusa”, “nexomania”.
Co będzie następne? Uratuj kotka? Bądźmy wege?

1 polubienie

abatahtur i wikingowie w piżamach przyciągneli lunatyków i śpiochów??

Skąd wy bierzecie takie teorie ze to event dla dzieci??

mój syn ma 8 lat od czas do czasu gra w hotsa, nie zainteresował się tym eventem

1 polubienie

Przeglądałem ostatnio stare czasopisma o grach z 2001 roku. Była tam recenzowana cukierkowa gra, której redakcja obniżyła ocenę ze względu na “infantylność” a i tak prezentowała się o wiele lepiej niż ten event. Trafiłem też na zapowiedź WIII, gdzie Blizzard określił go jako RPS, czyli role playing strategy, już z założenia nie był to zwykły RTS.
Hots to też nie jest zwykła Moba, bardziej się skłania w stronę brawla, jednakże dzięki bogatemu uniwersum Blizzarda element RP jest istotny dla wielu graczy. Nie grałbyś w tę grę, gdyby mechanika była ta sama, a zawierała jakieś losowe postaci. Dlatego te dziwaczne misie są raczej skierowane do bazy graczy pokroju LoLa, którzy nie mają zapuszczonych głęboko korzeni w tytułach Blizzarda i nie obchodzi ich, czym grają.
Pamiętam, że sam Icefrog wypowiadał się, że nie lubi terminu Moba, a to w dużej mierze dzięki niemu ten gatunek otworzył się na Esport, dzięki skrupulatnemu balansowaniu gry pod profesjonalistów.

Ja się osobiście tym bawiłem w dzieciństwie:

http://www.blacksbricks.de/images/product_images/original_images/epicbattle1.png

a nie misiami, tak więc sam już nie wiem, do kogo tak naprawdę jest skierowany ten event, jak dla mnie to porażka.