[EU/UK Servers] High ping spikes

For about the last 3 weeks I’ve been getting very high ping spikes (>4000ms). I have reset router, modem, PC, changed DNS, flushed DNS and I’m pulling my hair out as I’ve lost approx 400SR.

Please find WinMTR results below which clearly show the high ping spikes on Blizzard hops. Just for reference I’m also running wired from my PC to the router.

|------------------------------------------------------------------------------------------|
| WinMTR statistics |

Host - % Sent Recv Best Avrg Wrst Last
192.168.1.1 - 0 3627 3627 0 0 6 1
No response from host - 100 726 0 0 0 0 0
133.hiper04.sheff.dial.plus net uk - 100 728 2 0 17 18 17
132.hiper04.sheff.dial.plus net uk - 0 3627 3627 18 19 81 19
195.99.125.144 - 0 3627 3627 18 19 46 18
peer1-et-7-0-4.interxion.ukcore bt net - 0 3627 3627 17 18 80 28
No response from host - 100 726 0 0 0 0 0
ae1-br01-eqld5.as57976 net - 0 3627 3627 24 27 138 25
et-0-0-2-br02-eqam1.as57976 net - 1 3491 3463 25 53 4615 27
No response from host - 100 726 0 0 0 0 0
No response from host - 100 726 0 0 0 0 0
No response from host - 100 726 0 0 0 0 0
No response from host - 100 726 0 0 0 0 0
No response from host - 100 726 0 0 0 0 0
No response from host - 100 726 0 0 0 0 0
No response from host - 100 726 0 0 0 0 0
No response from host - 100 726 0 0 0 0 0
No response from host - 100 726 0 0 0 0 0
No response from host - 100 726 0 0 0 0 0
No response from host - 100 726 0 0 0 0 0
No response from host - 100 726 0 0 0 0 0
No response from host - 100 726 0 0 0 0 0
No response from host - 100 726 0 0 0 0 0
No response from host - 100 726 0 0 0 0 0
No response from host - 100 726 0 0 0 0 0
No response from host - 100 726 0 0 0 0 0
No response from host - 100 726 0 0 0 0 0
No response from host - 100 726 0 0 0 0 0
No response from host - 100 726 0 0 0 0 0
No response from host - 100 726 0 0 0 0 0
________________________________________________ ______ ______ ______ ______ ______ ______

WinMTR v0.92 GPL V2 by Appnor MSP - Fully Managed Hosting & Cloud Provider

1 Like

It is blizzard servers fault. I’ve been having lag spikes for 6 months now and nothing has been done about it after so many patches it just gets worse.

2 Likes

If it was the servers fault everybody would be having the same issue guys. I have no lag issues. Patches also won’t make a difference when it comes to Network lag (Not to be confused with FPS lag).

I would suggest first of all making sure you have a wired connection as OP does. When you get the lag spikes try a speedtest online to check your internet speed.

If it’s network lag you could try replacing your ethernet cable as if they get damaged this can negatively effect your connection.

It might also be worth checking your antivirus // windows defender if you’re definitely only experiencing this with Overwatch.

1 Like

Look at this recent WinMTR 16% & 17% packet loss this only happens on Blizzard servers nothing else. I will also open a ticket with my ISP. But I really don’t think this is there fault.

|------------------------------------------------------------------------------------------|
| WinMTR statistics |

Host - % Sent Recv Best Avrg Wrst Last
192.168.1.1 - 0 904 904 0 0 6 0
No response from host - 100 181 0 0 0 0 0
133.hiper04.sheff.dial.plus net uk - 98 184 4 18 18 21 18
132.hiper04.sheff.dial.plus net uk - 0 904 904 18 19 35 20
195.99.125.140 - 0 904 904 17 18 29 18
peer2-et-7-0-1.slough.ukcore bt net - 0 903 903 19 20 64 19
No response from host - 100 181 0 0 0 0 0
ae1-br01-eqld5.as57976 net - 17 545 455 24 26 112 24
et-0-0-2-br02-eqam1.as57976 net - 16 561 475 25 33 132 30
No response from host - 100 181 0 0 0 0 0
No response from host - 100 181 0 0 0 0 0
No response from host - 100 181 0 0 0 0 0
No response from host - 100 181 0 0 0 0 0
No response from host - 100 181 0 0 0 0 0
No response from host - 100 181 0 0 0 0 0
No response from host - 100 181 0 0 0 0 0
No response from host - 100 181 0 0 0 0 0
No response from host - 100 181 0 0 0 0 0
No response from host - 100 181 0 0 0 0 0
No response from host - 100 181 0 0 0 0 0
No response from host - 100 181 0 0 0 0 0
No response from host - 100 181 0 0 0 0 0
No response from host - 100 181 0 0 0 0 0
No response from host - 100 181 0 0 0 0 0
No response from host - 100 181 0 0 0 0 0
No response from host - 100 181 0 0 0 0 0
No response from host - 100 181 0 0 0 0 0
No response from host - 100 181 0 0 0 0 0
No response from host - 100 181 0 0 0 0 0
No response from host - 100 181 0 0 0 0 0
________________________________________________ ______ ______ ______ ______ ______ ______

WinMTR v0.92 GPL V2 by Appnor MSP - Fully Managed Hosting & Cloud ProviderPreformatted text

It could be neither of them, could be some word DNS settings or something like that. Hopefully the staff have some answers for you!

Yea, hopefully. I have opened a support ticket with my ISP (Plusnet). So hopefully this issue gets resolved.

This is DEFINITELY on Blizzard’s behalf. Spikes happen only in Overwatch and they started happening ONLY after the Winter Wonderland update for me. And if you scroll down the subforum you’ll see 10’s more having the exact same issue. Not to mention providing those tracer routes and all that with almost none of them getting a responce at all. Those spikes render the game unplayable at all, And for 6+ months now there has been no definitive answer on Blizzard’s support about what is done or should be done about it.

1 Like

Is there anyone from Blizzard who has any input? Contacted my ISP and they’re pointing the finger firmly at Blizzard servers!

1 Like

Tracing route to 5.42.169.174 over a maximum of 30 hops

1 <1 ms <1 ms <1 ms 192.168.1.1
2 4 ms 3 ms 4 ms 10.33.221.58
3 7 ms 7 ms 7 ms sto7.dr1.a3network se [88.129.174.30]
4 7 ms 7 ms 7 ms sto1.dr3.a3network se [88.129.128.112]
5 6 ms 6 ms 6 ms sto1.cr2.a3network se [88.129.128.166]
6 6 ms 6 ms 6 ms sto1.br1.a3network se [85.8.9.8]
7 7 ms 6 ms 7 ms as57976-10g-sk1.sthix net [192.121.80.100]
8 25 ms 21 ms 22 ms ae1-br01-eqsk1.as57976 net [137.221.86.33]
9 30 ms 24 ms 24 ms et-0-0-3-br01-eqam1.as57976 net [137.221.65.110]
10 * * * Request timed out.
11 * * * Request timed out.

ISP have confirmed that every thing on their side is fine.

Looking at the forums recently I’m not the only one having problems, what’s going on Blizzard?

Good morning crzyfool,

Your issue seems to start when you enter your ISPs network. There is 98% data loss recorded which seems to be the reason for your issue.

Kind regards


What’s your opinion?

https://www.surveymonkey.com/r/Kiemmaki

Is that not just because it stops responding to ping requests?

Hello again,

No, it won’t stop responding. It either can’t be pinged and that is when you get 100% data loss (which isn’t bad in that case because the server just can’t be pinged) or you get 0% when there is no issue. Anything between 0 and 100 % is bad and causes issues.

Kind regards


What’s your opinion?

https://www.surveymonkey.com/r/Kiemmaki

Thanks for the quick reply. I will pas this onto my ISP and update this thread for future reference.

You are most Welcome.

Kind regards


What’s your opinion?

https://www.surveymonkey.com/r/Kiemmaki

Looking at some of the other posts in this forum surely this is a Blizzard issue?

Good morning,

In order to check this, please provide the requested information here.
We would need:
Details of issue :
Date/time you first experienced the issue :
City and country :
ISP :
Trace Route (created whilst experiencing issue) :
battle.net/support/article/performing-a-traceroute
MTR Report (created whilst experiencing issue) : https://eu.battle.net/support/en/article/27780

Details of issue : As stated above ping spike of up to 4000 - 5000 ms

Date/time you first experienced the issue : Started around the end of May

City and country : UK, Northern Ireland

ISP : Plusnet

Trace Route (created whilst experiencing issue) :

Tracing route to 5.42.173.169 over a maximum of 30 hops

  1    <1 ms    <1 ms    <1 ms  192.168.1.1 
  2    18 ms    17 ms    17 ms  gi12-0-0-441.ptn-ag04.plus.net [84.93.253.72] 
  3    18 ms    18 ms    18 ms  gi2-1-444.ptn-gw01.plus.net [84.93.253.79] 
  4    18 ms    18 ms    18 ms  195.99.125.140 
  5    18 ms    18 ms    18 ms  peer1-et-0-0-1.interxion.ukcore.bt.net [62.172.103.54] 
  6     *        *        *     Request timed out.
  7    25 ms    25 ms    25 ms  ae1-br01-eqld5.as57976.net [137.221.79.33] 
  8    28 ms    32 ms    32 ms  et-0-0-2-br02-eqam1.as57976.net [137.221.65.91] 
  9     *        *        *     Request timed out.
 10     *        *        *     Request timed out.
 11     *        *        *     Request timed out.
 12     *        *        *     Request timed out.
 13     *        *        *     Request timed out.
 14     *        *        *     Request timed out.
 15     *        *        *     Request timed out.
 16     *        *        *     Request timed out.
 17     *        *        *     Request timed out.
 18     *        *        *     Request timed out.
 19     *        *        *     Request timed out.
 20     *        *        *     Request timed out.
 21     *        *        *     Request timed out.
 22     *        *        *     Request timed out.
 23     *        *        *     Request timed out.
 24     *        *        *     Request timed out.
 25     *        *        *     Request timed out.
 26     *        *        *     Request timed out.
 27     *        *        *     Request timed out.
 28     *        *        *     Request timed out.
 29     *        *        *     Request timed out.
 30     *        *        *     Request timed out.

Trace complete.

MTR Report (created whilst experiencing issue) :

|------------------------------------------------------------------------------------------|
|                                      WinMTR statistics                                   |
|                       Host              -   %  | Sent | Recv | Best | Avrg | Wrst | Last |
|------------------------------------------------|------|------|------|------|------|------|
|                             192.168.1.1 -    0 | 3718 | 3718 |    0 |    0 |    3 |    0 |
|          gi12-0-0-441.ptn-ag04.plus.net -    0 | 3717 | 3717 |   17 |   17 |   75 |   25 |
|             gi2-1-444.ptn-gw01.plus.net -    0 | 3717 | 3717 |   17 |   18 |   59 |   18 |
|                          195.99.125.140 -    0 | 3717 | 3717 |   17 |   18 |   60 |   18 |
|  peer1-et-0-0-1.interxion.ukcore.bt.net -    0 | 3717 | 3717 |   18 |   19 |   60 |   19 |
|                   No response from host -  100 |  745 |    0 |    0 |    0 |    0 |    0 |
|              ae1-br01-eqld5.as57976.net -    0 | 3715 | 3715 |   24 |   33 | 1939 |   25 |
|         et-0-0-2-br02-eqam1.as57976.net -    1 | 3597 | 3579 |   24 |   60 | 4597 |   29 |
|                   No response from host -  100 |  745 |    0 |    0 |    0 |    0 |    0 |
|                   No response from host -  100 |  745 |    0 |    0 |    0 |    0 |    0 |
|                   No response from host -  100 |  745 |    0 |    0 |    0 |    0 |    0 |
|                   No response from host -  100 |  745 |    0 |    0 |    0 |    0 |    0 |
|                   No response from host -  100 |  745 |    0 |    0 |    0 |    0 |    0 |
|                   No response from host -  100 |  745 |    0 |    0 |    0 |    0 |    0 |
|                   No response from host -  100 |  745 |    0 |    0 |    0 |    0 |    0 |
|                   No response from host -  100 |  745 |    0 |    0 |    0 |    0 |    0 |
|                   No response from host -  100 |  745 |    0 |    0 |    0 |    0 |    0 |
|                   No response from host -  100 |  745 |    0 |    0 |    0 |    0 |    0 |
|                   No response from host -  100 |  745 |    0 |    0 |    0 |    0 |    0 |
|                   No response from host -  100 |  745 |    0 |    0 |    0 |    0 |    0 |
|                   No response from host -  100 |  745 |    0 |    0 |    0 |    0 |    0 |
|                   No response from host -  100 |  745 |    0 |    0 |    0 |    0 |    0 |
|                   No response from host -  100 |  745 |    0 |    0 |    0 |    0 |    0 |
|                   No response from host -  100 |  745 |    0 |    0 |    0 |    0 |    0 |
|                   No response from host -  100 |  745 |    0 |    0 |    0 |    0 |    0 |
|                   No response from host -  100 |  745 |    0 |    0 |    0 |    0 |    0 |
|                   No response from host -  100 |  745 |    0 |    0 |    0 |    0 |    0 |
|                   No response from host -  100 |  745 |    0 |    0 |    0 |    0 |    0 |
|                   No response from host -  100 |  745 |    0 |    0 |    0 |    0 |    0 |
|                   No response from host -  100 |  745 |    0 |    0 |    0 |    0 |    0 |
|________________________________________________|______|______|______|______|______|______|
   WinMTR v0.92 GPL V2 by Appnor MSP - Fully Managed Hosting & Cloud Provider
1 Like

Hmm, 8 days and no reply from Blizzard.

1 Like

Can anyone from Blizzard comment? I’ve posted results where the hops from my ISP are fine but, Blizzard servers are still suffering from ping spikes and packet loss.